site.btaСъюзът на пивоварите в България обяви, че работи по инициативи за опазване на околната среда

Съюзът на пивоварите в България обяви, че работи по инициативи за опазване на околната среда
Съюзът на пивоварите в България обяви, че работи по инициативи за опазване на околната среда
Снимка: Съюз на пивоварите в България

Съюзът на пивоварите в България (СПБ) съобщава за завръщането на традиционната Зелена бирена академия. Акцентът ѝ тази година е върху еко решенията на компаниите в пивоварния сектор като основа за изграждане на устойчивост и публична отчетност, известни като ESG. Благодарение на зелените иновации днес за направата на 1 хектолитър пиво се изразходват 3 хектолитра вода, което е около 20 на сто по-малко в сравнение с 2018 г., а разходът на електроенергия е приблизително 7 киловатчаса (kWh).

СПБ работи и върху популяризирането на положителното въздействие, което повторната употреба и рециклирането на използваните бирени бутилки и кенове оказва върху околната среда. Само за 2023 година със събраните чрез кампанията на СПБ "Върни ме" оборотни бутилки е спестено пускането на пазара на 12 100 тона стъклени опаковки за еднократна употреба.

За последните шест години българските пивовари отчитат сериозно намаляване на дела на продажбите на бира в пластмасови бутилки. Статистиката показва, че през 2023 г. на пазара са пуснати 2700 тона пластмасови бутилки по-малко от 2018-а. Превърнато в брой опаковки със средна вместимост 2 литра пиво, това означава 70 милиона ПЕТ бутилки по-малко. 

Съюзът на пивоварите активно работи и по въвеждането на депозитна система в страната. По този начин ще може да се постигне изискването до 2030 г. разделно да се събират 90 на сто от пуснатите на пазара опаковки от бира и други напитки, пише в съобщението.

/ВЙ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 03:12 на 05.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация