site.btaВ МРРБ са постъпили 1302 заявления за проектно финансиране на общински проекти по програмата за капиталови инвестиции, съобщи министър Коритарова

Снимка: Благой Кирилов/БТА

В Министерството на регионалното развитие и благоустройството от януари до 10 април са постъпили 1302 заявления за проектно финансиране на общински проекти по програмата за капиталови инвестиции, като към десети април са подписани 723 споразумения на обща стойност над 1,9 млрд. лева. Към момента се разглеждат около 200 от постъпилите заявления, съобразно реда им на постъпването в Министерството и за над 50 от тях, които отговарят на всички изисквания, предстои подготвяне и подписване на споразумения.

Това каза служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова по време на изслушване в парламента за изпълнението на Инвестиционната програма за общински проекти по държавния бюджет за 2024 г. Изслушването е по инициатива на председателя на парламентарната група на "БСП за България" Корнелия Нинова, заместник-председателя ѝ Георги Свиленски и народния представител Борислав Гуцанов и в него участва и служебният вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова, която информира депутатите за програмата.

Вчера министър Коритарова увери членове на Националното сдружение на общините в Република България, че подписването на споразумения за финансиране на предложени общински проекти ще продължи и призова местните власти по-бързо да стартират провеждането на обществени поръчки за избор на изпълнители. Министър Коритарова коментира програмата с кметове в рамките на състоялата се в София вчера финална конференция по Проект "Развитие на фискалната децентрализация и подобряване на финансовото управление на местно ниво в България".

Днес Народното събрание предстои да приеме на второ четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет за 2024 г. с вносител Министерски съвет. С промените с 631 се увеличават общинските проекти, част от Приложение № 3 към закона, в което са определени приоритетни проекти по Инвестиционната програма за общински проекти и така утвърдените по приложението проекти нарастват от 1627 броя на 2258.

Стартирането на процеса и подписаните споразумения

В началото на януари Министерството на регионалното развитие и благоустройството изпрати до общините образец на заявление за проектно финансиране на общински проекти по програмата за капиталови инвестиции. Съгласно разпоредбите на Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 г. и Приложение № 3 към него дейностите за проектиране, строителство, основен ремонт и реконструкция ще се реализират в периода 2024-2026 г. В този период МРРБ текущо ще извършва прием на заявления за кандидатстване, придружени с необходимите допълнителни документи. Със Закона за държавния бюджет за 2024 г. се постави началото на един нов тип програма за общински капиталови инвестиции. В него е предвидено изпълнението на 1625 проекта за над 4 млрд. лв. за 3-годишен период, заяви бившият министър на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков в началото на годината. Финансирането на проектите се извършва на база сключени споразумения между ресорния министър и кметовете на съответните общини, със срок на изпълнение и въвеждане в експлоатация до 31 декември 2026 г.

От регионалното ведомство съобщиха в началото на миналата седмица, че министър Цеков е подписал 723 споразумения за 1,942 млрд. лв. със 191 общини в периода 13 февруари – 8 април. Те са за финансиране на проекти, определени като приоритетни в Приложението към Закона за държавния бюджет за 2024 г. От местните администрации са подадени общо 1290 заявления за финансиране на различни инвестиционни предложения. По 234 от тях са установени забележки и те са върнати за отстраняване от общините, а около 300 предстоят да се разгледат и подпишат от новото ръководство на МРРБ, посочиха в края на миналата седмица от регионалното министерство.

Разплащането

Министър Цеков съобщи в средата на март на среща с представители на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България, че няма проблем с финансовото обезпечаване на общинските проекти и напомни, че в закона за бюджета за тази година е разписан механизмът, по който ще се финансира инвестиционната програма за общински проекти. Средствата се осигуряват не от бюджета на МРРБ, а от централния бюджет и се предоставят на регионалното министерство. В централния бюджет е разписан пределен лимит на капиталови разходи за тази година от 10 млрд. лв. и са заделени от миналата година още 1,2 млрд. лв., които са разписани в ПМС-то за изпълнение на бюджета. От тези средства са предоставени към момента 400 млн. лв., стана известно от думите на Андрей Цеков в средата на март. Според министъра плащанията по програмата за тази година няма да надвишат 1,5 млрд. лв.

През втората половина на януари, отново на среща със Сдружението на общините, заместник-министър Веселина Терзийска информира, че споразуменията по Националната инвестиционна програма за общински проекти ще включват цялата стойност на проектите за тригодишния период на изпълнение. Министър Цеков поясни, че при обекти на инженеринг ще се подписва споразумение, което ще разграничава два етапа на осъществяване на проектното предложение, като първият етап е проектирането. При него е предвидено да бъдат изплатени 50 на сто от средствата, а останалата сума ще бъде изплащана при приключване на проектирането. Средствата за авторски и строителен надзор ще бъдат изплащани с едно авансово плащане. При готовност с разрешение за строеж ще се изплаща строителният аванс, който ще бъде в размер до 20 на сто.

(следва)

/ВЙ/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

Към 12:17 на 30.04.2024 Новините от днес