site.btaДжером Пауъл: Инфлацията спада, трудовият пазар остава силен

Джером Пауъл: Инфлацията спада, трудовият пазар остава силен
Джером Пауъл: Инфлацията спада, трудовият пазар остава силен
Снимка: AP/Alex Brandon

Инфлацията спада от достигнатите пикови равнища, при това без сериозно увеличаване на безработицата, а това е много добра новина, заяви председателят на УФР Джером Пауъл на пресконференция, след като централната банка обяви, че оставя основните лихви без промяна и подготвя три намаления през следващата година, съобщава Си Ен Би Си.

Като цяло развитието на трудовия пазар е много положително, посочи Пауъл. Сега е точното време трудещите се да си намерят работа и да получат сериозни повишения на заплатите. По думите му "ерата на неистов недостиг на трудовия пазар е отминала" и желаното охлаждане е налице.

Председателят на УФР призна, че икономическата активност в САЩ се е забавила значително, но при все това БВП е напът да нарасне с 2,5 на сто на годишна база, което е добре на фона на цялостните икономически трудности.

Като цяло тонът и езикът на Пауъл, а и на съобщението на УФР за лихвите е различен от досегашните, отбелязват наблюдатели. Комисията по паричната политика изтъква, че "инфлацията през изминаващата година е отслабнала", но при все това цените остават "високи".

Според представителите на УФР инфлацията за 2023 г. ще бъде 3,2 на сто, догодина ще спадне до 2,4 на сто, през 2025 г. ще слезе до 2,2 на сто, за да достигне желаното ниво от 2 на сто през 2026 г.

На този фон промишленият индекс Дау Джоунс на фондовата борса в Ню Йорк скочи с над 400 пункта и за пръв път премина ниво от 37 000 пункта.

/СС/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 22:21 на 04.07.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация