site.btaДавид Пренсе, председател на "Байненс" - Франция: България предлага уникална среда за криптовалутите

Давид Пренсе, председател на "Байненс" - Франция: България предлага уникална среда за криптовалутите
Давид Пренсе, председател на "Байненс" - Франция: България предлага уникална среда за криптовалутите
Снимка: Френско-българска търговска и индустриална камара

Давид Пренсе е председател на "Байненс" (Binance) - Франция от 2020 година. Дипломирал се във Висшето търговско училище в Париж (HEC Paris), той отговаря и за маркетинг дейността в Европа на най-голямата платформа за криптовалути в света. През годините е бил и председател на Френския кръг на криптовалутите и благодарение на съдействието му във връзка с придобиването на регистрация за "Диджитал асет сървис провайдърс" (Digital Asset Service Providers), "Байненс" успява да стартира своята дейност във Франция и Европа.

Той бе в България във връзка с Есенния коктейл на Френско-българската търговска и индустриална камара по случай началото на новия бизнес сезон, който се проведе под патронажа на Негово Превъзходителство г-н Жоел Мейер, посланик на Франция в България.

Давид Пренсе ни потопи в необятната вселена на криптовалутите с техните специфики и разясни с прости думи за непосветените как функционира криптосистемата. В интервю за БТА той направи ретроспекция на относително кратката, но интензивна история на криптовалутите, описа понякога турболентните, но особено важни отношения с регулаторните органи, които имат нелеката задача да контролират пазара, и очерта настоящето и бъдещо място на криптоактивите в глобалната финансова система. Пренсе не пропусна да предупреди за рисковете, които крие инвестирането в криптовалута, необходимостта от задълбочени проучвания и неподаването на изкушението за бърза печалба. Председателят на "Байненс"-Франция подчерта, че България предлага уникална среда за криптовалутите, тъй като 18 на сто от жителите на страната вече притежават такива. 

- Г-н Пренсе, след еуфорията от ранните години на криптоактивите последва крахът от 2021-22 г. и мъчителното възстановяване през 2022-23 г. Какво е наред да се случи в криптосвета?

- Уместен въпрос. Наистина криптовалутите имат история, белязана с циклична динамика от създаването им преди десетилетие. Станахме свидетели как тези активи неколкократно достигаха пик, а след това спадаха до по-умерени равнища. Това е доказателство, че събитията от 2021-2022 година не са изключение, а се вписват в една по-обща тенденция. Ако анализираме циклите, забелязваме, че те често са синхронизирани с така наречения биткойн халвинг (или биткойн разполовяване). За тези, които не са толкова запознати, халвингът, планиран за края на април, е събитие, при което възнагражденията на "миньорите" - хората, които обезпечават блокчейна на биткойна - се намаляват наполовина на всеки четири години или приблизително. Така се гарантира лимитирана емисия с предлагане, което е ограничено до 21 милиона биткойна. Традиционно след всеки халвинг пазарът има тенденция да променя посоката си - от мечи към бичи. Така че, ако трябва да направим прогноза за 2024 г. и идните месеци, то е много вероятно да станем свидетели на подобно преобръщане на тенденцията след халвинга. Това е вълнуващ период и имаме прозорец от около осем месеца до една година, за да се подготвим за него.

- Мнозина продължават да инвестират в криптовалути без всъщност да разбират как функционира криптосистемата. Бихте ли я разяснили с прости думи?

- Криптовалутите се основават на блокчейн технологията. С оглед на това, че блокчейнът позволява сигурното съхраняване на данни, то могат да бъдат съхранявани трансакции от един човек на друг, както и да се гарантира, че тази трансакция е извършена и е реална, тъй като базата данни е реална. Всъщност криптовалутите са счетоводни единици, създадени върху блокчейн и позволяващи трансфер на средства за съхранение на стойност или на надежден крипто портфейл.

- Криптовалути, мем-койни, стейбълкойни, флаткойни, дигитални валути. Каква е разликата?

- Има много разлики между всички тях, ние сме ги категоризирали, но истината е, че светът на криптовалутите  е толкова обширен, че на пръв поглед това е сложна за изпълнение задача. Мислете за криптовалутата като за уеб сайт - има всякакви видове, всеки със специфична функция. В действителност криптовалутата е стойностна единица, която се трансферира благодарение на технология, наречена блокчейн.

Говорим за различни категории:

Стейбълкойни: Както подсказва името им, това са криптовалути, чиято цел е да запазят стойността си стабилна. С оглед на това, че колебливостта им е една от основните критики към криптовалутите, стейбълкойните предлагат по-стабилна стойност, служейки като посредник в една понякога непредвидима екосистема. 

Мем-койни: Тези "монети" често се създават около популярна тенденция или символ като Шиба Ину или Доджкойн. Те обикновено се ръководят от културни феномени и са много непостоянни. Ако планирате да ги проучвате, от ключово значение е да сте добре информирани и да сте наясно с рисковете. 

Флаткойни: Те могат да бъдат разглеждани като разновидност на стейбълкойните, имайки връзка с традиционната или фидуциарна валута. 

Дигитални валути: Това са електронни версии на традиционни валути, пускани централните банки.

Лейър 2: Тези решения са разработени, за да подобрят мащабируемостта на определени блокчейни, намалявайки "задръстванията" по трасето. 

Всяка криптовалута има специфична употреба. Често, когато целта на един проект е едновременно да събере пари и да изгради общност, той създава собствена валута, за да насърчи инвестициите и активното участие.

Накратко от съществено значение е да разберете природата и целта на всяка валута. Проучването и образоваността са най-добрите ви съюзници в тази постоянно развиваща се вселена. 

- В състояние ли са властите за обуздаят новия Див запад, както понякога наричат сектора на криптоактивите?

- Властите носят отговорност да регулират и контролират този пазар, за да гарантират безопасността на потребителите. От съществено значение е тези органи да се информират, да разбират динамиката на сектора и да осъществяват внимателен надзор. Не по-малко важно е те да подпомагат и насърчават тези, които спазват правилата на играта.

- Как точно работи "Байненс", която е най-голямата платформа за търговия с криптовалути в света, но точно затова е подложена на все по-сериозен натиск от страна на регулаторните органи?

- "Байнeнс" работи като всяка друга компания, посветила се на обслужването на клиентите си. Приоритетът ни е да разработваме решения, отговарящи на нуждите на общността ни, да подкрепяме и образоваме потребителите ни, за да могат те да вземат информирани решения. Резултатите ни говорят сами за себе си, за което свидетелства и нарастващият ни успех през последните шест години.

- В САЩ "Байненс" отдавна е на мушката на финансовите власти. Какво е положението във Франция?

- Във Франция сме в добри отношения с регулаторните органи, като от 2020 г. изградихме конструктивен диалог с тях. Това ни позволи да получим регистрация като доставчик на услуги за виртуални aктиви (VASP), което ни дава право да работим като доставчик на услуги за цифрови активи. В резултат на това сме упълномощени да продаваме криптовалута, да осъществяваме обмен на платформата ни, както и да провеждаме маркетингови и промоционални кампании. В същото време това ни дава възможност да информираме и обучаваме регулатора. Присъствието ни в качеството на най-голямата компания в тази област ни дава възможност да предоставим ценния си опит. Въпреки че индустрията с криптовалута е относително млада, с 13-годишното си присъствие в сектора "Байненс" е стълб през почти половината от този период. Като цяло сътрудничеството ни с френските власти е положително и продължава, тъй като се подготвяме за бъдещи регулаторни изменения, както на национално, така и на европейско равнище.

За да обобщя, бих казал, че ситуацията във Франция се развива добре, имаме всекидневен диалог с регулаторните органи, за да вървим напред и да преминем към следващите етапи, които са лиценз във Франция и лиценз за доставчик на услуги за криптокативи съгласно Европейския регламент относно криптоактивите (MiCA).

- При липсата все още на ясна регулация не липсват твърдения, че криптоактивите са всъщност поредната финансова пирамида. Как ще ги опровергаете?

- Това недоверие към криптоактивите е отражение на естествения скептицизъм към една нова технология, която не  е толкова разбираема за  широката общественост. Съвсем нормално е хората да си задават въпроси и да отправят критики, когато се сблъскват с непознатото. Но вместо просто да опровергаем тази теза, ние предпочитаме да предприемем проактивни мерки, подкрепяйки прилагането на регулация. Този регулаторен процес ще помогне да се докаже почтеността и сериозността на сектора ни, подчертавайки наред с това истинската иновативна природа на криптокативите. От съществено значение е потребителите да се информират, да са бдителни и да вземат информирани решения. Ролята ни не е да налагаме убеждения, а да предоставим инструменти и информация, за да може всеки да подходи към света на криптовалутата с доверие и спокойствие. И един от тези инструменти е именно регулацията.

- Криптоактивите ли са бъдещето на глобалната финансова система?

- Те са изключително интересна иновация за световната финансова система, но не само за световната финансова система. Криптоактивите позволяват много неща, които днешните валути не позволяват.

Първото нещо е, че финансовата система, колкото и добра да е, има доста ниско равнище на проникване. Понастоящем едва 60 на сто от световното население има достъп до финансова система, до банкова сметка и може да действа. Това означава, че 40 на сто от населението няма достъп. Сами по себе си криптовалутите позволяват демократизация на тези елементи и дават възможност на много хора, които нямат задължително банкова сметка да имат такава в криптактиви, да могат да слагат в нея криптовалути, да имат достъп до средство за съхранение на стойност. 

Освен това гъвкавостта на пазарите на криптовалута е несравнима. За разлика от традиционните борси, които работят с фиксирано работно време, светът на криптовалутите е активен 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Тази постоянна достъпност наред със скоростта на трансакциите, предлага една добавена стойност, с която сегашната финансова система не може да се конкурира. Така че за мен това е много добра възможност за финансовия сектор да се модернизира и да внесе иновации, които ще бъдат полезни както за потребителя, така и за самия сектор.

- Бихте ли посъветвали близки и приятели да инвестират сега в криптовалути и ако да - в кои по-точно?

- Бих искал да подчертая, че не съм финансов съветник и всяко решение за инвестиция трябва да бъде взето след задълбочен размисъл, така че това не е инвестиционен съвет. Ето какво обаче препоръчвам най-често за едно успешно начало:

Образование преди инвестирането:  Преди да обмисляте дали да инвестирате в криптовалута или каквито и да е други активи, е от съществено значение да се образовате. Криптовалутата е област, която съчетава технологиите, финансите и икономиката. Така че е от съществено значение да разбирате основите, преди да се ангажирате финансово.

Останете върху здрави основи: Инвестирайте разумно, особено в началото, тествайте преди да пристъпите към действие, уверете се, че сте овладели основите.

Бъдете внимателни с обещаващите "монети": Всеки ден се появяват редица нови криптовалута, като всяка от тях обещава висока възвръщаемост. Много важно е да направите задълбочени проучвания и да не се подавате на обещанията за бързи печалби. 

Образователни ресурси:  Академия "Байненс" е отличен ресурс за тези, които искат да научат повече за света на криптовалутите. Тя предоставя множество статии, видеа и други образователни ресурси, които помагат на начинаещите да се ориентират в тази област. 

В крайна сметка като при всяка инвестиция, ключът е да направите собствени проучвания, да осъзнаете съответните рискове и впоследствие да действате. От съществено значение е да не действате прибързано и да вземате решения, които се базират на солидна информация. Що се отнася до криптовалутата, то доброто владеене на трите стълба - биткойн, етериум и Би Ен Би - е достатъчно за добро начало, тъй като те са доказали определена устойчивост. 

- Популярна ли е криптовалутата в нашата страна? Какви са проектите ви за развитие в България?

- България в действителност представлява уникална среда за криптовалутите. С около 18 на сто от населението, което вече притежава криптовалути, България е на равнище, което е отчетливо над средното за Европа. Тази тенденция отразява един жив интерес към новите финансови технологии.

Освен това България показа през последните години сериозен опит в областта на информационните технологии. Възходът на сектора на информационните технологии в България и обучението на квалифицирани специалисти са обещаващи индикатори за бъдещето на Уеб3 (Web3) в страната.

Това, което ни кара да мислим, че България има "добри карти", с които да играе по отношение на Уеб3,  е фактът, че тя вече използва тези карти при Уеб2 (Web2). За тази цел обаче тя трябва да започне да изгражда инфраструктура с правителството и университетите, за да създаде сектор и екосистема, което за мен е пътят за развитие на България. Мисля, че това ще от голяма полза и за глобалната блокчейн екосистема.

/СС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 05:56 на 02.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация