site.btaМинистерството на финансите публикува данъчните закони с 20-процентна ставка, каза Асен Василев

Министерството на финансите публикува данъчните закони с 20-процентна ставка, каза Асен Василев
Министерството на финансите публикува данъчните закони с 20-процентна ставка, каза Асен Василев
Снимка: Антоан Николов/БТА

Министерството на финансите към момента е публикувало данъчните закони с 20-процентна ставка. Това каза министърът на финансите Асен Василев на брифинг в Министерски съвет. "Данъчните закони няма бъдат изтеглени, ставката няма да бъде променена на 9 процента", изтъкна той.

Водят се разговори с представители на ресторантьорския и бранш за изсветляване, добави министър Василев. Тези разговори са в няколко посоки. От страна на ресторантьорския бранш са дали 7-8 предложения. Чакат се обаче те бъдат изпратени в писмен вид във финансовото ведомство. Едно от тях е да се повишат минималните осигурителни прагове по професии в ресторантьорския и хотелиерския сектор, като най-ниският е да е 1000 лева, а не служителите да се осигурят на минимална работна заплата.

Другото предложение е във всяко заведение да има ПОС терминал и да бъде глобявано, ако няма накъв. Третото предложение е да не се плаща сметката, ако няма издаден фискален бон. Четвъртото предложение е да не могат да се осигуряват служители на по-малък от пълен работен ден, освен ако те нямат втора работа или други доходи, или не са учащи или студенти.

"Нека да видим как този пакет изглежда. Ще го сметнем. Ще видим какви са приходите в бюджета от тези изсветляващи мерки и ако те са по-големи от възстановяването на ставката, тогава може да имаме разговор затова дали ставката да остане на 9 процента трайно с това изсветляване", каза Асен Василев.

Към момента няма постъпили такива предложения, затова мнението на Министерството на финансите е, че ставката за момента трябва да остане на 20 процента, посочи министърът на финансите Асен Василев.

/СС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 04:21 на 04.07.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация