Десетки разговори вече са проведени между български и гръцки компании

site.btaБългарският бизнес среща нови търговски партньори на Международния панаир в Солун

Българският бизнес среща нови търговски партньори на Международния панаир в Солун
Българският бизнес среща нови търговски партньори на Международния панаир в Солун
Любомир Тошев от "Ендуросат" разказва за проекта за констелация от сателити. Снимка: Владимир Шоков/БТА

Българският бизнес очаква нови търговски партньори от участието си на Солунския международен панаир, който се провежда за 87-и път. България е почетна страна на изложението, което започна на 9 септември в Международния панаирен и конгресен център в града и продължава до 17 септември.

Близо 60 български компании от различни сектори като високи технологии и ИТ, хранително-вкусова промишленост, образование, транспорт, машиностроене и други, се представят на панаира в Палата 13 на площ от около 2600 кв. м. Националното участие се организира от Министерството на икономиката и индустрията. От там съобщиха за БТА, че вече са проведени над 150 срещи на място и 250 през платформа между 150 компании от българска и гръцка страна.

БТА разговаря с част от българския бизнес на място. От компаниите заявиха, че възможността за среща с международни участници е много важна за тях за създаване на нови контакти, а за някои и за затвърждаване на съществуващи.

В първия ден на изложението икономическият министър Богдан Богданов, който участва в откриването на българската палата, обяви и началото на два нови родни проекта - програма на "Ендуросат" за сателитна констелация в ниска орбита и започване на карго дрон полети на "Дронамикс" от Гърция.

Програмата на "Ендуросат" се очаква да започне през следващата година и да предостави възможности за развитие на нови технологии за сигурност, наблюдение на околната среда и превенция при бедствия и аварии.

"Това, което искаме да направим, е констелация от сателити, което означава много сателити, които обикалят земята с някаква обща цел", обясни за БТА Любомир Тошев, който се занимава с наземния сегмент в компанията.

По думите му целта на Bulgarian Sentinel Program е наблюдение над земята с идеята да получаваме в България и на Балканите данни от космоса в почти реално време - в рамките на 15-30 минути. "Тези данни могат да се използват от индустрията за различни цели, но още по-ценни са, когато има някакво бедствие, например някакъв пожар се разраства или както се случиха наводненията в България и Гърция - много бързо може да се разбере, че скоро ще настъпи такова събитие или когато вече се е случило и има последствия, да се установи кои са най-засегнатите райони, за да може институциите да се фокусират върху тях", обясни Тошев.

Мисията ще се състои от 250 сателита, които от нашата компания ще произведем, ще имат на борда достатъчно добри сензори, които да дават достатъчно информация с висока резолюция, ще бъдат мултиспектрални сензори, което означава, че ще виждат не само видимата светлина, но и невидими за човешкото око, каквато е например инфрачервената светлина, каза още той. От "Ендуросат" искат да си партнират с българското правителство, но и с други правителства на Балканите, за да бъдат от полза на регионално ниво.

Първите два сателита трябва да бъдат изстреляни още догодина, а в рамките на 2-3 години - цялата констелация. Не е необходимо обаче тя да е напълно завършена, за да се използват предимствата й. Още с първите сателити от догодина искаме да покажем, че данните могат да носят добавена стойност, каза още Тошев. Географски нищо не ни ограничава да работим с целия свят, но искаме този проект да бъде за нашия регион и да ни е от полза, допълни той.

Гърция е ключов пазар за "Дронамикс", коментира за БТА Константин Рангелов, единият от двамата братя основатели на компанията. Техен партньор в южната ни съседка е логистичната компания "Голдън карго" (Golden Cargo). Работи се със съответните регулатори на местно ниво за откриването на нашите коридори и бази, обясни той. 

По думите му в Гърция има огромен интерес към дейността на "Дронамикс" и основната причина е, че съседката ни има триста обитаеми острова, за които снабдяването е особено важно. Не навсякъде обаче има необходимата инфраструктура за самолети, а за товарните дронове на компанията това не е проблем. Точната дата на първия полет в Гърция зависи от завършването на тестовата програма - амбицията е да бъде преди края на годината, но може би ще е в началото на следващата.

"Участието на Солунския панаир за нас е възможност да се представим на останалите участници с цел сътрудничество. За мен най-ценното е личният контакт, за който имаме възможност, и идеите, които могат да се зародят за намиране на различни решения", коментира Рангелов. 

Трудна е не толкова техническата, колкото регулаторната страна на процеса, защото досега такова решение не е съществувало и ние разбираме предпазливостта на регулаторите, работим с тях, за да можем да интегрираме нашето решение в съществуващата екосистема на авиацията и да бъде безопасно за всички на земята и във въздуха, което е наш основен приоритет, каза още той. 

Новости българският бизнес показва и в земеделието. Петър Чарнаев, управител на "ВИП софтуер", разказа за БТА, че имат решения "от полето до вилицата". "На панаира предлагаме цялостни решения за управление на животновъдни ферми със собствени разработки на хардуерни четци за ушните марки, за идентификация на животните. Проблемът виртуални овце се решава с четец, който води пълен отчет на преминалите овце, което се случва онлайн и в движение, без стрес за животните, като няма опасност от злоупотреба с данни", обясни той и допълни, че фирмата вече има подобно решение за крави. Софтуерът е изцяло в помощ на фермера за повишаване на производителността, а на изложението фирмата търси дистрибутори.

"Алианс Принт" е печатница с над 20-годишна история, която работи в България, но изнася и за около 15 европейски държави. В последните няколко години разработваме и производство с опаковки, на панаира се представяме предимно с опаковки и рекламни материали и представяме новостите, които предлагаме, обясни Сабина Пейчева за БТА.

"Милара интернешънъл" е специализирана в производството на роботи за полупроводниковата индустрия, автоматизация и в партньорство с германската фирма "Севик" произвежда електрокамиончета. Германската фирма има контакти с гръцкия бизнес. Частите са 80 на сто европейски, произвеждат се изцяло в Пловдив, имаме пробег 300 км, разказа за БТА Боян Денев.

Сред добре познатите в Гърция е "ЦЕРБ Груп". Групата е от няколко предприятия и се занимава с ремонти в областта на енергетиката, притежава три леярни, цех за металообработка, модерен лабораторен комплекс и др. "Като ЦЕРБ сме познати в Гърция, тъй като правим най-големите ремонти във ВЕЦ-овете и в момента наши колеги работят по проекти тук, но търсим и други контакти", обясни за БТА инж. Стефка Манчева, управител на Централната химическа лаборатория.

На Солунския панаир виждаме и "Бака органика" (Bakka Organica), която представя конопено бельо и тениски. Започнахме преди 5 години, продаваме и в България, и в чужбина, обясниха Манол Манолов и Георги Узунов от фирмата за БТА. Конопът има антибактериални нишки, подходящи за чувствителна кожа, има UV защита, материята е бързосъхнеща и термодинамична, изреждат те предимствата. В Гърция нямат клиенти, за разлика от други страни, и разчитат да ги намерят на изложението.

Иновации в козметиката предлага семейният бранд "Калиначи" (CALINACHI cosmetics). "На пазара сме от 2019 г., а продуктите ни са концентрирани в грижа за кожата и за косата. Голяма част от вложените състави са френски или италиански патенти", разказаха Александра и Тодор Цветанови за БТА. "Смятаме, че можем да се реализираме тук, защото гърците обичат качествените продукти, а ние стоим зад качеството си, дамите са много добре поддържани и ни се предоставят интересни възможности", коментираха те. Последният продукт на фирмата е силно хидратиращ серум за околоочния контур, който е комбинация от активни съставки и три патента в един - два на френската лаборатория "Седерма" и един швейцарски.

Амбициите на "Енерджи софт" са насочени към международните пазари. Фирмата е системен интегратор, основана е в Русе преди повече от 15 г. Залага на всякакъв тип системи за контрол на достъп и по-специално интелигентни автоматизирани паркинг решения и решения за сини и зелени зони. Инсталатор е и на зарядни станции за електроавтомобили и стои зад една от най-големите публични мрежи, изградени в България в момента, изгражда и соларни паркове, обясни проджект мениджърът Светла Куклева за БТА. Тя съобщи, че им предстоят срещи и контакти с гръцки партньори, като вече имат такива с Румъния.

Малката семейна фирма "Кримас", която има градини от рози и лавандула, произвежда масла и козметика. Разказват, че розовите продукти са много добре познати, но тези с вложена лавандула не чак толкова.

В българската арт зона са трима творци от Варна, които се представят с дамски аксесоари от естествена кожа, пана, скулптури, албуми, бижута от муранско стъкло и автентични български черги, тъкани на стан. Малката, но стилна колекция, съчетава кожа със стъкло и художествен текстил със стъкло. Част от аксесоарите са подбрани за изложението в добре известния в Гърция син цвят.

Компанията "Дъ грийн беър" (The Green Bear) е производител на натурални чайове. Акцентираме на това, тъй като България е популярна със своите билки, които са подбрани в зависимост от различните ползи за организма, разказаха за БТА от фирмата.

"Атамик" (ATAMIQ) се представя на изложението с цялостни решения за соларни проекти и батерии за съхранение на енергия, обясни Валерия Михайлова. Другата част от дейността на фирмата е свързана с водния сектор и обработка и третиране на отпадъчни и питейни води, където е специализирана в пречиствателни станции, доставка на оборудване, монтаж.

Във финални преговори с гръцки партньор са от "Контракс". Николай Йорданов, изпълнителен директор на компанията, която е водещ системен интегратор в България, разказа за БТА, че основно са активни на ИКТ пазара, в сферата на интелигентните транспортни системи - съоръжения за магистрали и пътища, софтуер. "Смятаме, че това са продукти, които могат да бъдат полезни и на гръцкия пазар. Друг фокус са разработките ни в сферата на безпилотните летателни системи, където си партнираме с друга българска компания - "Телесис", обясни той и допълни, че групата се представя и с други свои фирми, една от които се занимава с проектиране и изграждане на фотоволтаични системи. 

Българското участие на Международния панаир в Солун продължава активно до неделя (17 септември).

/ЦМ/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 17:52 на 18.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация