site.btaСелското стопанство има решения за световната водна криза и продоволствената сигурност, според ФАО

Селското стопанство има решения за световната водна криза и продоволствената сигурност, според ФАО
Селското стопанство има решения за световната водна криза и продоволствената сигурност, според ФАО
Снимка: ФАО

Селското стопанство може да помогне за опазването на стресираните водни ресурси в света и да гарантира, че светът разполага с достатъчно храна и напитки, обявиха днес от Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО) по време на откриването на 18-ия Световен воден конгрес.

Заместник-генералният директор на ФАО Мария Хелена Семедо каза, че чрез увеличаване на ефективността, намаляване на отрицателните въздействия и повторно използване на отпадните води, селското стопанство притежава решения за световната водна криза, а и държи ключа за постигане на световна водна и продоволствена сигурност и за изпълнение на целите на Програмата до 2030 г. за устойчиво развитие.

Тъй като селското стопанство е отговорно за повече от 70 процента от световното използване на прясна вода и наличието на вода за селското стопанство е широко застрашено от намаляващите ресурси, промените на климата и конкуренцията за други употреби, водата е на първо място в дневния ред на ФАО.  

Инициативите на ФАО за водата

Семедо очерта набор от инициативи, свързани с водата, като част от  "Новото водно пътешествие" на ФАО, фокусирано върху интегрираните водни ресурси за селското стопанство и продоволствената сигурност и допринасящо за постигането на множество цели за устойчиво развитие.

Сред тях е порталът с отворен достъп за производителността на водата на ФАО (WaPOR) и платформите на Световната рамка за недостига на вода в селското стопанство (WASAG), за да подкрепя страните с данни и информация.

ФАО също така стартира Световен диалог за водните владения, чрез който да проучи как да разпознава неофициалните и обичайните потребители на вода, за да отчете по-справедливо и точно всички потребители.

Инициативата на ФАО за национални водни пътни карти към Програмата до 2030 г., представена на Римския диалог за водата миналата година, подкрепя страните членки в разработването на интегрирани стратегии и политики за осигуряване на устойчиво използване на водата.

Новото водно пътешествие на ФАО продължава с втори Римски диалог за водата следващия месец, за да се обърне допълнително внимание на нарастващите сложности около водата. Той ще съвпадне със Световния симпозиум за почвите и водата.

За да предостави консолидирана информация и технически прозрения за страните как да се справят с бъдещите въздействия на климата върху селското стопанство и развитието на селските райони, ФАО също така ще започне световна оценка на нуждите от напояване и потенциала за напояване, както и оценка на въздействието на наводненията върху селското стопанство и селските райони.

Интегрираното управление на водните ресурси беше темата на общия дебат на 43-ата сесия на Конференцията на ФАО и е двугодишната тема на управителните органи на ФАО през 2024-25 г.

"Водата е живот, водата е храна. Не оставяйте никого настрана" е темата на тазгодишния Световен ден на прехраната на 16 октомври.

Ангажименти и по-мащабно въздействие

ФАО се ангажира със Световната програма за действие за водата, договорена на Конференцията за водата на ООН през 2023 г., за да гарантира, че има достатъчно вода за всички и тя е в достатъчно количество и качество за поддържане на биологичното разнообразие.

През декември миналата година КОП15 прие Световната рамка за биоразнообразието Кунмин-Монреал - споразумение, което излага амбициозна визия за свят, живеещ в хармония с природата. Храната и селското стопанство са ключови части от Рамката, призовавайки за връзки между биоразнообразието, водата и климата и програмата за продоволствена сигурност, отбеляза Семедо.

Тя подчерта, че екосистемните решения и устойчивото управление на природните ресурси са ключови. Даването на приоритет на зелената и синята инфраструктура за селското стопанство, рибарството и аквакултурите може да подобри качеството на водата, да поддържа биоразнообразието и да осигури други ползи за хранително-вкусовите системи и селските райони.

Успехът на всяка от тях зависи от цялостното и съгласувано интегриране на устойчивото управление на водите като част от съгласувани действия - особено в хранително-вкусовите системи. "Нуждаем се от рамки за сътрудничество между правителства, международни организации, академични среди, изследователски институции, местни общности и частния сектор, за да гарантираме приобщаващо и устойчиво планиране, финансиране, управление и изпълнение", посочи Семедо.

/СС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 19:14 на 23.07.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация