По данни на Евростат:

site.btaРекорден брой млади хора в ЕС, придобили наскоро образователна степен, са имали работа през 2022 г.

Рекорден брой млади хора в ЕС, придобили наскоро образователна степен, са имали работа през 2022 г.
Рекорден брой млади хора в ЕС, придобили наскоро образователна степен, са имали работа през 2022 г.
Графика: Евростат

През 2022 г. 82 на сто от гражданите на страните от Европейския съюз, на възраст между 20 и 34 години, които наскоро са придобили образователна степен (средно специално образование, бакалавърска, магистърска или докторска степен), са имали работа. Това е най-високото равнище на подобна трудова заетост в ЕС, сочат данните на европейската статистическа агенция Евростат, публикувани в навечерието на Международния ден на младежта - 12 август.

Работещите мъже, придобили наскоро образователна степен, са били повече в сравнение с жените. През 2022 г. разликата между тях обаче намалява до 2 процентни пункта, което е най-ниското равнище от 2014 г. насам. 

Различията в равнищата на заетост между жените и мъжете може да бъдат обяснени с естеството на изучаваните специалности. Някои от тях дават възможност за по-бърза реализация на пазара на труда, отколкото други, а жените и мъжете като цяло се насочват към различни специалности. Например мъжете, които изучават природни или информационни технологии, са сравнително повече от жените, отбелязва Евростат.

Най-висок дял на младите хора (между 18 и 34 години), които наскоро са придобили образователна степен и са работели през 2022 г., сред страните от ЕС е отчетен в Нидерландия и Люксембург (93 на сто за всяка), Германия (92 на сто) и Малта (91 на сто).

Най-нисък дял на младите хора от тази възрастова група през миналата година е регистриран в Италия (65 на сто), Гърция (66 на сто) и Румъния (70 на сто). Младежите в България, на възраст между 20 и 34 години, които наскоро са придобили образователна степен и са работели, са били 78,8 на сто.

/ИЦ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 14:46 на 24.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация