site.btaДават шанс на жени да развиват собствен бизнес в сферата на агроиновациите
IF 08:01:01 14-10-2021
ZM1904IF.004 08:01
Варна - агроиновации - програма
Дават шанс на жени да развиват собствен бизнес в сферата
на агроиновациите
Варна, 14 октомври /БТА/
Жени, които искат да стартират собствен бизнес в агрохранителния сектор, ще имат шанс да подобрят предприемаческите си умения и да развият идеите си с подкрепа от Програма "Участие на жени в производството на селскостопански храни" 2021 (Empowering Women in Agrifood 2021 - EWA), съобщават за БТА от Областния информационен център-Варна. Тя се изпълнява от Европейския институт за иновации и технологии в храните - EIT Food, а Регионалната агенция за предприемачество и иновации-Варна е съдействаща организация. Европейският институт за иновации и технологии (EIT) е орган на ЕС, който движи иновациите в цяла Европа, като обединява организации от бизнеса, образованието и научните изследвания.
EWA се изпълнява пилотно във Варна, като амбицията е това да продължи и в бъдеще. С финансиране от програмата, след селекция от 39 кандидатури, 10 дами от градове в цялата страна ще имат шанса да развият потенциала си и да постигнат устойчива реализация в сферата на агроиновациите. Всяка една от тях има иновативна идея, която ще опита да превърне в свой бизнес. Сред концепциите са пилотен проект за ферма за почва, производство на био брашно, отглеждане на бадемови насаждения, създаване на фабрика за преработка на мед, споделено градско компостиране и др. По програмата дамите са преминали обучения и са били включени в майсторски класове за подобряване и усъвършенстване на знанията и уменията си. Най-добрите идеи ще бъдат наградени с 10 000 и 5000 евро. Като принос към програмата Областният информационен център-Варна запозна дамите с впечатляващи агроиновации на европейско ниво, някои от които подкрепени от EIT Food.
Хранителната индустрия е устойчива на икономически кризи, показват анализи на EIT Food. Докато при производството на трайни стоки в Централна и Източна Европа се забелязва спад с 43 процента през април 2020 г., то при хранителните продукти той е едва 13 на сто. България се е справила малко по-добре през първите месеци на пандемията в сравнение с други страни от региона. И при двата вида стоки производството е намаляло средно с около 12 процента.
/ЦМ/
ZM1904IF.004 08:01
Варна - агроиновации - програма
Дават шанс на жени да развиват собствен бизнес в сферата
на агроиновациите
Варна, 14 октомври /БТА/
Жени, които искат да стартират собствен бизнес в агрохранителния сектор, ще имат шанс да подобрят предприемаческите си умения и да развият идеите си с подкрепа от Програма "Участие на жени в производството на селскостопански храни" 2021 (Empowering Women in Agrifood 2021 - EWA), съобщават за БТА от Областния информационен център-Варна. Тя се изпълнява от Европейския институт за иновации и технологии в храните - EIT Food, а Регионалната агенция за предприемачество и иновации-Варна е съдействаща организация. Европейският институт за иновации и технологии (EIT) е орган на ЕС, който движи иновациите в цяла Европа, като обединява организации от бизнеса, образованието и научните изследвания.
EWA се изпълнява пилотно във Варна, като амбицията е това да продължи и в бъдеще. С финансиране от програмата, след селекция от 39 кандидатури, 10 дами от градове в цялата страна ще имат шанса да развият потенциала си и да постигнат устойчива реализация в сферата на агроиновациите. Всяка една от тях има иновативна идея, която ще опита да превърне в свой бизнес. Сред концепциите са пилотен проект за ферма за почва, производство на био брашно, отглеждане на бадемови насаждения, създаване на фабрика за преработка на мед, споделено градско компостиране и др. По програмата дамите са преминали обучения и са били включени в майсторски класове за подобряване и усъвършенстване на знанията и уменията си. Най-добрите идеи ще бъдат наградени с 10 000 и 5000 евро. Като принос към програмата Областният информационен център-Варна запозна дамите с впечатляващи агроиновации на европейско ниво, някои от които подкрепени от EIT Food.
Хранителната индустрия е устойчива на икономически кризи, показват анализи на EIT Food. Докато при производството на трайни стоки в Централна и Източна Европа се забелязва спад с 43 процента през април 2020 г., то при хранителните продукти той е едва 13 на сто. България се е справила малко по-добре през първите месеци на пандемията в сравнение с други страни от региона. И при двата вида стоки производството е намаляло средно с около 12 процента.
/ЦМ/
news.modal.header
news.modal.text