site.btaИндексът на тържищните цени се понижи с 0,18 на сто тази седмица

IF 07:01:01 17-10-2021
ZM2342IF.001 07:01
ДКСБТ - храни - цени

Индексът на тържищните цени се понижи с 0,18 на сто тази седмица


София, 17 октомври /Христо Воденов, БТА/
Индексът на тържищните цени /ИТЦ/, който отразява цените на хранителните стоки на едро, се понижи през тази седмица с 0,18 на сто до 1,632 пункта, съобщава Държавната комисия по стоковите борси и тържищата /ДКСБТ/. Базовото нивото на индекса от 1.000 пункта е от 2005 година.
Цената на оранжерийните домати се понижи тази седмица с 2,7 на сто до 1,83 лева за килограм, а оранжерийните краставици поскъпват с 2,4 процента и се продават по 1,72 лева за килограм. Картофите се продават по 0,79 лева за килограм. Морковите поевтиняват с 2 процента и се търгуват по 0,97 лева за килограм. Цената на зелето се повишава със 2,2 на сто до 0,94 лв./кг. Червените чушки поевтиняват с 0,6 на сто, средно до 1,62 лева за килограм, а цената на зелените чушки се качва с 0,8 на сто до 1,34 лева за килограм.
Гроздето поскъпна с 6 на сто до 1,42 лева за килограм. Ябълките се продават 1,14 лв./кг. Лимоните поевтиняват с 6,3 на сто и се продават по 2,08 лева за килограм. Бананите се купуват по 2,06 лева за килограм на едро.
Кравето сирене поскъпва с 0,3 на сто и се търгува по 7,27 лв./кг; кашкавалът тип "Витоша" поскъпва с 0,2 на сто и се купува по 11,69 лв./кг. Олиото поскъпва с 1,2 на сто и се търгува по 3,31 лева за литър. Пакетче краве масло от 125 грама се продава по 1,96 лева в края на седмицата. Пилешкото месо поевтинява с 1,1 на сто и се търгува по 4,47 лева за килограм. Захарта поскъпва с 1,4 на сто и се продава по 1,42 лв./кг. Брашно тип "500" се продава по 1,09 лева/кг. Цената на ориза пада с 0,9 процента и той се продава по 2,28 лева за килограм. Яйцата се продават средно по 0,22 лева за брой на едро.
/ЦМ/



news.modal.header

news.modal.text

Към 22:48 на 02.09.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация