site.btaНСИ отчита през октомври по-неблагоприятен бизнес климат в промишлеността, търговията на дребно и услугите

IF 13:04:01 28-10-2021
ZM1301IF.011
статистика - бизнес климат

НСИ отчита през октомври по-неблагоприятен бизнес климат
в промишлеността, търговията на дребно и услугите


София, 28 октомври /Екатерина Тотева, БТА/
През октомври общият показател на бизнес климата се понижава с 2,3 пункта спрямо предходния месец, съобщи Националният статистически институт. По-неблагоприятен бизнес климат е регистриран в промишлеността, търговията на дребно и сектора на услугите, а в строителството показателят запазва равнището си от септември.
Съставният показател "бизнес климат в промишлеността" спада с 3,9 пункта в резултат на по-резервираните оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията.
Показателят "бизнес климат в строителството" запазва нивото си от предходния месец. Очакванията на строителните предприемачи както за бизнес състоянието на предприятията през идните шест месеца, така и за дейността им през следващите три месеца са песимистични.
Най-сериозното затруднение за дейността на предприятията остава несигурната икономическа среда. През последния месец се регистрира и нарастване на отрицателното въздействие на фактора "цени на материалите", който измества на трето място затрудненията, свързани с недостига на работна сила. Относно продажните цени в строителството 32,7 на сто от мениджърите продължават да очакват те да се повишат през следващите три месеца.
Бизнес климатът в търговията на дребно се понижава с 1,4 пункта, което се дължи на по-умерените оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията.
Показателят "бизнес климат в сектора на услугите" намалява с 2,1 пункта в резултат на леко влошените оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. По-умерени са и мненията им относно настоящото и очакваното търсене на услуги.
/ЦМ/



news.modal.header

news.modal.text

Към 13:20 на 21.12.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация