site.btaОт Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци в България призовават новите парламентаристи за открит и честен дебат за развитието на сектора

IF 15:18:01 09-12-2021
IS1515IF.048
СППЗ - парламент - отворено писмо

От Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци в България призовават новите парламентаристи за открит и честен дебат за развитието на сектора


София, 9 декември /Людмила Спасова, БТА/
"Обръщаме се към Вас с желание за провеждане на открит и честен дебат за развитието на сектора и формирането на политики, които ще дадат тласък в развитието на модерно и конкурентоспособно производство и преработка на плодове и зеленчуци в България. Готови сме да подкрепим всяко усилие на народните представители, които конструктивно и експертно ще се вслушат в гласа и предложенията на бизнеса". Това се посочва в отворено писмо от Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци в България /СППЗ/ до председателите на парламетарните групи в 47-то Народно събрание.
"Възлагаме надежди и високи очаквания за стабилизиране на политическите и обществените отношения в страната ни и активна работа за справяне с поредицата от кризи, пред които сме изправени. Вярваме, че във Ваше лице най-сетне ще намерим онази визия и смелост в политическите действия, които ще превърнат българското производство и преработка на земеделска продукция в модерен, привлекателен и проспериращ сегмент от българската икономика, с перспектива да се позиционира добре както на родния, така и на европейските и световните пазари", се посочва в писмото, подписано от председателя на Управителния съвет на СППЗ инж. Стойко Кировски.
"Поради недалновидна политика, лобистко и корупционно управление на отрасъл "Земеделие" в България, продължило десетилетия, сме свидетели на неоползотворен потенциал и тежки дисбаланси в развитието на сектора", смятат от бранша. Те споделят тревогата си и от продължаваща инерция за драстично неглижиране на българското производство на плодове и зеленчуци, за сметка на стимулиране на сектори за производство на земеделски продукти, представляващи суровини, често за чужди промишлености. "Въпреки прекрасния климат и добрите традиции в бранша, страната ни така и не успява да превърне традиционно силното си в миналото производство на плодове и зеленчуци в част от модерно земеделие, базирано на съвременни технологии за добив и преработка на суровини с добавена стойност", посочват от Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци.
От СППЗ напомнят още, че от износител на свежи плодове и зеленчуци и развита консервна промишленост с годишно производство от близо 900 000 тона, позната на пазарите в Европа и по света, "България бе притисната в ъгъла на страните от ЕС със суровинно производство и ниски нива на субсидиране именно заради политиците, не заради производителите".
Неглижирането на сектора за производство и преработка на плодове и зеленчуци според бранша е довело до драстичен спад в засетите площи, заради несправедливо ниски субсидии; необходимост от внос на плодове и зеленчуци както за директна консумация, така и за консервната промишленост; трикратно намаляване на производството на консерви; отлив на студенти и специалисти, поради невъзможност за реализация; безработица и обезлюдяване на селските райони, поради липса на поминък, което увеличава социалните разходи на държавата и качеството на живот в тези региони.
Съюзът на преработвателите на плодове и зеленчуци /СППЗ/ е национална, браншова, работодателска организация на равноправни членове - юридически лица и физически лица - производители на консервирани, замразени, сушени и лиофилизирани плодове и зеленчуци. Към момента членовете на съюза са 33 организации. От тях 31 са преработвателни предприятия, а другите две са - Университет по хранителни технологии - Катедра "Консервиране и хладилна технология" и Институт за изследване и развитие на храните, град Пловдив. Производството на фирмите-членове на Съюза е повече от 70 на сто от общото производство на консервирани плодове и зеленчуци в България.











/ИС/



news.modal.header

news.modal.text

Към 13:21 на 30.07.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация