site.btaВъпреки трудната година бизнесът в Троян е жив, безработицата е рекордно ниска, заетостта расте, каза кметът на общината

IF 07:30:01 14-01-2022
RZ1729IF.011 07:30
Троян - кмет - интервю

Въпреки трудната година бизнесът в Троян е жив, безработицата е рекордно ниска, заетостта расте, каза кметът на общината


Ловеч, 14 януари /Даниела Балабанова, БТА/
Община Троян изпраща трудна година, в която понякога годишните задачи минаваха на втори план и отстъпваха пред грижата за здравето на хората, за работните места и доходите. Въпреки това бюджетът е устойчив, бизнесът е жив, а заетостта расте, каза в интервю за БТА кметът на община Троян Донка Михайлова.
Според кмета липсата на работна ръка е най-тежкият проблем за бизнеса, институциите и лечебните заведения. Затова общинската администрация е приела цялостна програма за демографската политика на общината с ясен график за действие и се работи по конкретни мерки.
По думите й вече десет години някои местни данъци не са вдигани, а други дори са намалявани, а ръстът в местните приходи идва от подобрената събираемост. "Ние сме една от малкото общини, които извършват всички комунални дейности сами - чрез свои фирми със 100 процента общинско участие", посочи Михайлова.
Тя добави, че в общината се строи активно, бизнесът изгражда 28 нови промишлени обекти. Разширяват се съществуващите и познати на троянци производства. "По-голямата част от тях са на местни предприемачи, които трайно са свързани с общината и са познати на хората. Помагаме доколкото законовите ни правомощия ни позволяват. Но прословутата троянска предприемчивост си казва решаващата дума", добави кметът.
През изминалата година е реализирана и най-амбициозната за Общината до момента строителна програма. "Работихме сериозно за енергийна ефективност на общината, удовлетворихме абсолютно всички очаквания за инвестиции в училища и детски градини, увеличихме трикратно средства за нуждите на малките населени места в общината. Предприехме важни стъпки за разрешаване на транспортните проблеми на града, чрез ремонт на възлови улици. В партньорство с Агенция "Пътна инфраструктура" /АПИ/ реконструирахме входа и изхода на града и изградихме нов мост над р. Бели Осъм. Изпълнихме основната част от планираното", каза Михайлова.
Тя посочи още, че пред Общината стоят няколко проблема за решаване. Сред тях са целогодишното преминаване през Троянския проход, осигуряването на средства за изграждането на Многофункционална спортна база, подобряване на състоянието на уличната и пътната инфраструктура. "Тревожат ни ръстът на цените при електроенергия и горивата, които рефлектират върху бюджетите на институциите, учебните и детски заведения. Този ръст е наложително да бъде отчетен при субсидиите от държавния бюджет", добави Донка Михайлова.

Следва цялото интервю:

- Г-жо Михайлова, каква година изпраща Община Троян?
- Трудна година. Година, в която понякога годишните задачи, които си бяхме поставили, минаваха на втори план и отстъпваха пред грижата за здравето на хората, за работните места и доходите. Част от планираното в образованието, културата, спорта отпадна. И въпреки това Троянска община имаше една добра година - приключваме я с минимална безработица. Очакваме 2021 г. да бъде най-добрата от последните десет години за туризма. В общината се строи активно, бизнесът изгражда 28 нови промишлени обекти. Бюджетът ни е устойчив.

- Всяка година бюджетът на Общината се увеличава. С какви средства ще разполагате следващата година?
- Да, така е. При това вече десет години не сме вдигали имуществени данъци. Напротив в този период от време е намаляван данъкът върху моторните превозни средства, патентният данък, данъкът за такситата. Данъците в общината са под средните за страната, а ръстът в местните приходи идва от подобрената събираемост. Тази година, въпреки ръста на минималната работна заплата и цените, ще задържим такса битови отпадъци. Все още не мога да говоря за числата в бюджета, тъй като не е публикуван държавният бюджет. Очакваме местните приходи за 2022 г. да са съизмерими с миналогодишните. Приключваме 2021 г. с преходен остатък от 7,14 милиона лева. Общината, училищата, детските градини, социалните институции нямат неразплатени разходи. Ние сме една от малкото общини, които извършват всички комунални дейности сами - чрез свои фирми със 100 процента общинско участие и предприятие. Общинските фирми като цяло са в добро финансово състояние.

- Какви проекти реализирате и предвиждате през 2022 г.?
- През 2021 г. изпълнихме важни проекти за управление на отпадъците в общината - построихме и въведохме в експлоатация сепарираща и компостираща инсталации, изградихме на 90 на сто нова клетка на депото за твърди битови отпадъци. Санираме общо 10 жилищни сгради с близо 300 жилища в тях. Имаме да довършваме 13 проекта от настоящия програмен период. Сред тях са проекти за енергийна ефективност на сгради, на читалището в село Орешак, изграждане на три нови социални услуги, оказване на социални услуги по домовете на хората. В условията на здравна криза всеки ден ние влизаме в 809 дома на хора в нужда. Тази подкрепа ще продължи и през новата година. Ще подпишем два нови договора за частична реконструкция на парк "Къпинчо" и партньорство на Дружество "Традиция" за изграждане на музейна сбирка. Чакаме с нетърпение да започнем работа по Плана за възстановяване и устойчивост. Готови сме с проект за подмяна на уличното осветление в Троян, Орешак и Черни Осъм. През годината ще започнем работа по проекти за енергийна ефективност на публични и частни сгради в цялата община. Сериозно обмисляме цялостна общинска политика по Зелената сделка, включително собствено производство на електроенергия от възобновяеми източници. Готвим се за изграждане на нови СТЕМ-кабинети в училищата, създаване на фонд "Култура" със значително увеличение на средствата в него.

- Кои Ваши цели успяхте и за кои не Ви стигнаха силите и времето през тази година?
- През 2021 г. изпълнихме най-амбициозната до момента строителна програма. Работихме сериозно за енергийна ефективност на общината, удовлетворихме абсолютно всички очаквания за инвестиции в училища и детски градини, увеличихме трикратно средства за нуждите на малките населени места в общината. Предприехме важни стъпки за разрешаване на транспортните проблеми на града, чрез ремонт на възлови улици. В партньорство с АПИ реконструирахме входа и изхода на града и изградихме нов мост над р. Бели Осъм. Изпълнихме основната част от планираното. Динамиката в смените на централната изпълнителна власт не ни позволи да стигнем до резултат за намиране на средства за Многофункционална спортна зала.

- Как Общината се справя във време на пандемия?
- С много трудности, но се справяме. Най-тежко беше в началото. Нямаше средства за предпазни облекла и за апаратура в болниците, за превенция на COVID-19 в общинския бюджет. Учредихме дарителска сметка и удовлетворихме първите потребности със средства от него. Сега сме фокусирани върху превенцията в училищата и детските градини, върху работата и доходите на хората. Голяма помощ за българските общини са допълнителните средства, които бяха гласувани с актуализацията на държавния бюджет за ограничаване на ковид кризата.

- По време на пандемията много бизнеси фалираха или оптимизираха производството си. В Троян обаче е обратно. Как постигнахте това?
- Бизнесът в общината е жив. Заетостта расте. Помагаме доколкото законовите ни правомощия ни позволяват. Но прословутата троянска предприемчивост си казва решаващата дума.
Няма много нови работодатели, разширяват се съществуващите и познати на троянци производства. По-голямата част от тях са на местни предприемачи, които трайно са свързани с общината и са познати на хората. В голяма степен това определя и отговорността им към общината ни.

- Каква е безработицата?
- Безработицата в общината е рекордно ниска - 3,6 процента при 7,2 на сто за областта.

- Как бизнесът ще се справи с липсата на работна ръка?
- Това се очертава като най-тежкия проблем за бизнеса, за институциите, за лечебните заведения. Приехме цялостна програма за демографската политика на общината с ясен график за действие. Работим по конкретни мерки. Създадохме фонд за медицински специалисти, които получават стипендии по време на обучението си, ако подпишат договор, че след дипломирането си ще работят поне пет години в някоя от болниците. Предстои да предоставим безплатни терени за изграждане на домове на млади специалисти. Правим срещи със студенти от общината. Най-важното е, че се опитваме да създаваме балансирана и привлекателна среда за живот на младите хора с добри условия за култура, спорт, свободно време. Считам обаче, че ако държавата не подкрепи условията на общините резултатите ще бъдат незадоволителни и проблемът ще тежи на голямата част от българските населени места.

- Как помагате на гражданите и бизнеса по време на ковид кризата?
- Стремим се да бъдем полезни. Разбирането ни е, че подкрепата за бизнеса в тези трудни условия е най-вече подкрепа за запазване на работните места и доходите на хората. А доходите в България и преди COVID-19 бяха пределно ниски. С тази мисъл приехме Програма за запазване на работните места и доходите на жителите на община Троян, 2021 г.
През изминалата година не актуализирахме с изменeние на ръста на минималната работна заплата наеми, арендни вноски на отдадените под аренда земи от общинския поземлен фонд и цените на някои видове сделки по управление и разпореждане с общински имоти. Задължихме и второстепенните разпоредители с бюджетни кредити да го направят. Освободихме от плащане на месечна наемна цена по действащите към момента договори всички наематели на нежилищни имоти общинска собственост, чиято дейност е беше преустановена заради COVID-19 с акт на държавната власт. Консултирахме безплатно фирмите за изработването на проекти за финансиране в кризата.

- Както във всяка община и в Троян има проблеми. Кои са неотложните?
- С отдалечаването на магистрала "Хемус" от Троян все по-остро стои въпросът за добрата транспортна достъпност до общината. Търсим решения за целогодишното преминаване през Троянския проход. Изпитваме дефицит на спортна база и е нужно спешно да намерим средства за изграждането на Многофункционална спортна база. Като за всяка друга община, стоят проблеми със състоянието на уличната и пътната инфраструктура. Тревожат ни ръстът на цените при електроенергия и горивата, които рефлектират върху бюджетите на институциите, учебните и детски заведения. Този ръст е наложително да бъде отчетен при субсидиите от държавния бюджет.

- Какво си пожелавате в професионален и личен план за 2022 г.
- Да имам силата да отстоявам по най-добрия начин интересите на общината и управленските принципите, в които вярвам. Да имам мъдростта да се радвам на успехите - на общината, моите и на близките ми.
________

Социалните проблеми и възможностите за тяхното решаване ще бъдат акцент в дискусия, която Българската телеграфна агенция организира днес в Пресклуба на БТА в гр. Пазарджик. Форумът е част от инициативата на БТА "Български гласове за Европа", която се осъществява с подкрепата на Европейския парламент. С инициативата си БТА има амбицията да даде глас на българските граждани в по-широкия европейски дебат - Конференция за бъдещето на Европа.

Дискусията ще се излъчва на живо във Фейсбук:
https://www.facebook.com/events/635527907782607

Можете да я проследите и да се включите и през Zoom:
MeetingID: 9522835000
Passcode: 470451

/РЗ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 19:22 на 31.07.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация