site.btaУчени и изследователи ще участват в Ахтопол в кръгла маса, посветена на българската история и археология

Учени и изследователи ще участват в Ахтопол в кръгла маса, посветена на българската история и археология
Учени и изследователи ще участват в Ахтопол в кръгла маса, посветена на българската история и археология
Средновековен манастир "Св. Йоан Продром", гр. Ахтопол. Снимка: Национален исторически музей

Кръгла маса по въпроси, свързани с историята и археологията, ще се проведе в Ахтопол за двадесети пореден път. Форумът е посветен на петдесетата годишнина от създаването на Националния исторически музей в София. Събитието ще се състои на 11 ноември. Това съобщи Татяна Байкушева от сдружение "Черноморска Странджа", което е организатор на форума. 

В кръглата маса ще участват български учени и изследователи. Сред тях са проф. Иван Христов, който ще представи монографията "Антични и средновековни железни котви от Българското Черноморие," доц. д-р Бони Петрунова ще изнесе доклад на тема: "20 години археологически проучвания на Калиакра", гл. ас. д-р Петранка Неделчева ще говори за петдесет годишната история на Националния исторически музей, Магдалена Маринова ще коментира популяризирането на българското културно наследство в чужбина. Лектори ще бъдат още Елена Ендарова с доклада "Последни резултати от археологическите проучвания на средновековен манастир "Свети Йоан Продром", гр. Ахтопол" и д-р Атанас Орачев, който ще представи монографията "Бащите на съвременната демокрация" и ще поднесе пред аудиторията нови данни по темата "Седиментацията върху железните котви от пристанищата и котвените стоянки в днешния шелф на Странджанското Черноморие". Нели Симеонова ще разкаже защо една характерна и за Странджа билка е обявена за дакийска.

БТА припомня, че миналата година деветнайстото издание на форума се проведе в Ахтопол от 27 до 29 май.

/АКМ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 14:02 на 21.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация