site.btaСедмото издание на Празника на тетевенската саламура събира гости от цялата страна

Седмото издание на Празника на тетевенската саламура събира гости от цялата страна
Седмото издание на Празника на тетевенската саламура събира гости от цялата страна
Снимка: Община Тетевен

Седмото издание на Празника на тетевенската саламура събира днес гости от цялата страна. Проявата започва в 10:00 часа на площад „Сава Младенов“ в Тетевен. Присъстващите ще опитат най-вкусната рибена чорба, ще могат да видят забележителностите и природните красоти на града. Събитието може да се определи както като културен, така и като туристически продукт, изпълнен с редица мероприятия, каза за БТА Стефан Стефанов, главен експерт „Култура“ в Община Тетевен.

Програмата предвижда презентиране на тетевенска рибена чорба (саламура), както и на характерни рибни и домашни ястия от региона. Ще участват представители на кметствата, читалищата, хотелиери и ресторантьори, организации от общината.

Пъстротата на празника ще се допълни от изложение на занаятчии. Ще бъдат представени тъкани, бижута, изработка на свещи, дърворезба, билкови продукти, разказа Стефанов.

По думите му тетевенската саламура е характерна за региона на град Тетевен и околните села по поречието на планинските реки. „Това е вид рибена чорба, част от българската национална кухня. Тя може да се приготви от всякакъв вид речна риба, най-добре дребна. Подходяща е както за предястие, така и за ракиено мезе и против махмурлук. Може да се яде топла, но истинските й ценители обикновено я ядат студена. По правило истинската саламура трябва да отговаря на три качества – много солена, много кисела и много люта. След третата лъжица, ако по челото няма пот и не се сърба звучно, значи нещо й липсва. Консумира се задължително с люта тетевенска сливова ракия“, посочи още експертът.

Традиционно ще бъде извършено зарибяване на река Вит с различен вид риба.

За доброто настроение на празника ще се погрижи певицата Яница.

 

/ТС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 17:25 на 26.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация