site.btaВ костенския манастир „Света Петка“ възстановиха водоподаването след десет години безводие

В костенския манастир „Света Петка“ възстановиха водоподаването след десет години безводие
В костенския манастир „Света Петка“ възстановиха водоподаването след десет години безводие
Снимка: Община Костенец

След повече от десет години в костенския манастир „Света Петка“ отново е възстановено водоподаването на течаща вода в двора на храма, съобщиха от Община Костенец. 

Оттам посочиха, че това е благодарение на ръководството на Общината и водата ще спомогне за приготвянето на курбана, който се прави по случай днешния празник, както и поддържането на манастира. 

На днешния ден, когато Българската православна църква почитта паметта на света Петка, манастирът чества празника си. Храмът се намира в село Горна Василица и в през днешния ден в него е отслужена света литургия от свещеник Константин. 

Манастирът „Света Петка” е построен около 1885 година. Той се намира на 150 м. от пътя за село Пчелин. Под него има аязмо, съобщиха за БТА от Общината. 

Преподобна Петка, наречена още Българска, е родена в град Епиват на Мраморно море през 11-и век. Води благочестив живот и завършва земния си път в родния си Епиват, където нетленните ѝ мощи извършват многобройни чудеса. През 1238 г. цар Иван Асен II ги пренася в Търново (дн. Велико Търново), където се пазят до превземането на града от османските войски. След дълги странствания през 1641 г. мощите са положени в катедралата в румънския град Яш, където са и досега, сочи справка на отдел „Справочна“ на БТА. 

Празникът в чест на света Петка - наричан още зимен Петковден, се смята за завършек на лятото и есента, а с това и на активния стопански цикъл. Светицата е считана и за покровител на раждането и плодовитостта както при хората, така и при животните. На този ден в нейна памет се правят родови курбани и се месят обредни хлябове, като най-големият, наречен "Света Петка", се слага на трапезата върху мъжка риза, паничка сол и чаша вино. Къщата се ръси със светена вода, обредният хляб се прекажда и цялото семейство му се покланя три пъти. След това най-възрастната жена вдига хляба високо, благославя с него всички и раздава парчета. 

 

/РБ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 13:57 на 21.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация