site.btaОтглеждането на риба е труден процес, каза производител от Поповско
Отглеждането на риба е труден процес. Цената в по-малките населени места е компромисна, каза за БТА Кирил Петров – собственик на язовир "Медовина", разположен в землището на поповското село Медовина.
Търсенето на риба в дните преди празника традиционно е голямо. Хората се снабдяват още от началото на седмицата, малцина са тези, които оставят покупката за последно, коментираха търговци на пазара в Търговище. Тук може да се намери прясна риба от видовете шаран и толстолоб, както и различни замразени морски риби.
И тази година най-търсен е шаранът. Живият се продава на цена от 9,50 лв. за килограм. Предлага се и чистен на цена от 14,50 лв. „Българинът е традиционалист и гледа на никулдеската трапеза да присъства шаран“, коментираха още търговците. Толстолобът се търгува на 5,50 лв. цял и 9,50 лв. транжиран на шайби.
Според производителя Кирил Петров, който продава шарана за 10 лева, цената в малките населени места като Попово, например, където хората се познават, е компромисна – да задоволява и производителя, и купувача. Трудно може да се направи съпоставка с продажните цени в големите градове. Освен шаран, Петров предлага и толстолоб на цена от 8 лева и сом на 15 лева. Тези видове се отглеждат във водоема в Медовина.
Петров стопанисва и постепенно облагородява водния обект вече над седем години. От последните три, водоемът всяка година се зарибява. „Отглеждаме рибата от малки личинки. Угояваме я, докато стане с тегло от един до 1,5 кг. Това е труден процес, защото рибата изисква големи грижи“, сподели производителят. Тази година са извадени и екземпляри с тегло 8-9 кг.
По думите му рибата се храни поне два пъти през деня. През лятото става още по-сложно, защото от високите температури водата се затопля, кислородът намалява и рибата страда. Затова се налага човешка намеса и с помпи се доставя кислород, за да оцелеят водните видове. За поддържане на чистотата на водата периодично се хвърля вар, разказа производителят.
Собственикът на язовира добави, че през последните години общ проблем за производителите е трайното засушаване и безводието. Друг проблем са покачващите се цени на фуражите. „Притесняват ни прогнозите за горещини и неприемливи цени и през следващата година“, каза още Петров.
Тази година рибата е поскъпнала средно с по два лева на килограм при всички видове, коментираха и производителите, и търговците.
/БИ/
В допълнение
Избиране на снимки
Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.
Изтегляне на снимки
Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите
news.modal.header
news.modal.text