site.btaЖив шоколад и специалитети от охлюви предлагат производители на изложение във Варна

Жив шоколад и специалитети от охлюви предлагат производители на изложение във Варна
Жив шоколад и специалитети от охлюви предлагат производители на изложение във Варна
Стефан Стефанов, собственик на охлювена ферма. Снимка: Данаил Войков/БТА

Жив шоколад и готови специалитети от охлюви предлагат производители на изложение, което започна днес във Варна. Организатор на своеобразния пазар е Българският фермерски съюз в партньорство с Министерството на земеделието и Държавен фонд "Земеделие". На изложението се предлагат основно местни млечни и фермерски продукти, дело на малки производители.

За БТА Стефан Стефанов от "Снейлс ланд" разказа, че фирмата се грижи за охлювена ферма в село Кичево, Варненско. "Ако искате сами да си приготвите гозби от "висшата" кухня у дома, ние сме насреща", с усмивка казва производителят. Уточнява, че консервираните продукти са три вида – охлюви по бургундски, за салата и натюр. Освен това фирмата произвежда козметични продукти с екстракта муцин. Той се извлича от охлювите и задължително се слага пресен, обясни Стефанов. По думите му процедурата се извършва на ръка и веднага след извличането на екстракта охлювът се връща във фермата. Стефанов уточни, че останалите съставки в козметичните продукти също са изцяло натурални – етерични масла и билки.

Фермата е отворена през 2020 година. За стопаните й и до днес няма никакво подпомагане от държавата, нищо че са регистрирани като животновъди, обясни Стефанов.

По стара латиноамериканска рецепта работят производителите на жив шоколад Стела и Христо Георгиеви от село Плачи дол, Добричко. "Жив е, защото това е суров шоколад, без в него да се влагат мляко или захар", разказа Христо Георгиев. Той уточни, че при изработването на продуктите нищо не се нагрява повече от 45 градуса. Основата на живия шоколад е какао и мед, допълни Георгиев. По думите му така са работели индианците в Латинска Америка, които обаче са слагали в продуктите си и много люти чушки. Българите също имат подобен шоколад, но повече от видовете са с плодове, билки и ядки. 

Рецептата е трудна за изпълнение и се произвеждат малко бройки, допълни Георгиев. По думите му продуктите им се търсят, защото все повече хора у нас се хранят здравословно и търсят натурални продукти без консерванти. Като проблем пред малката семейна фирма той посочи, че какаото от началото на годината е поскъпнало точно четири пъти. По думите му все още успяват да балансират, тъй като са се понижили цените на меда и лешниците.

/ВЙ/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 07:41 на 24.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация