site.btaУченици от Кърджали се запознаха с военната служба като професия

Ученици от Кърджали се запознаха с военната служба като професия
Ученици от Кърджали се запознаха с военната служба като професия

Ученици от четири общини на област Кърджали – Ардино, Джебел, Кърджали и Черноочене, участваха в комплексно занятие за популяризиране на военната служба като професия. То се проведе в единствения в страната Учебен център по военно дело и спасителни дейности за ученици, край село Широко поле.

Подрастващите, на възраст между 15 и 17 години, се докоснаха до стрелково оръжие, екипировка и различни артилерийски системи. Те получиха информация за възможностите за кандидатстване във висше военно училище и военна служба, а и имаха възможността да опитат войнишка боб чорба.

По време на занятието стана ясно, че 20 процента от военнослужещите в България са жени. Няма отлив от професията, като интересът е траен и устойчив, най-вече в регионите с военни формирования. Това обясни по време на комплексното занятие заместник-началникът на Централното военно окръжие – София полк. Бисер Богданов. Той отчете също, че за съжаление към момента в страната не се провеждат т.нар. учебни мобилизационни сборове,  в които да се опресняват теоретичните и практически знания и умения на запасния състав на българската армия. „Имаме тази необходимост и сме излагали нашето мнение чрез анализи към политическото и военното ръководство на МО. Засега нормативните документи не ни разрешават да се извършва такава подготовка“, коментира още полк. Богданов.

По отношение на подрастващите той обясни, че комплексните занятия допринасят за задълбочаване на познанията им по история, за популяризиране на военната професия и за повишаване на военно-патриотичното възпитание сред младите хора.

Сред гостите на днешното събитие бяха  и  началникът на Военно окръжие Пловдив – полк. Стефан Паскалев, както и заместник областният управител на Кърджали Юлия Чортленева.

/ЛМ/

В допълнение

news.modal.header

news.modal.text

Към 13:40 на 07.07.2022 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация