site.btaЧрез работата си сме пазители на занаята и трябва да го съхраним, казва Боян Минчев, майстор шекерджия от Габрово

Чрез работата си сме пазители на занаята и е нужно да го съхраним. С него са се занимавали хора, които вече са на преклонна възраст, а ние трябва оставим занаята като нематериално наследство и след нас. Това каза за БТА Боян Минчев, майстор шекерджия, кандидатурата на област Габрово за „Живи човешки съкровища – България“.

Той посочи, че е трето поколение майстор шекерджия. Този занаят е в семейството му от над 45 години, самият младият мъж се занимава с изработване на сладки по домашни рецепти, ръчно приготвени от почти 19 години. Минчев смята, че тънкостите в работата му трудно се усвояват. В семейството му се държи на традициите и затова той е бил 10 години чирак, след това 2 години - калфа и накрая станал майстор, след като положил изпит за правене на сусамки. 

„Занаятът ме зарежда, носи ми много удоволствие и особено, когато има обратна връзка с хората. Сещам се как на децата им светят очите, щом им дадем едно захарно петле. Традициите и фолклорът са ме съпътствали през целия живот. Запалих се покрай дядо ми. С изграждането на навиците за работа със захарта, осъзнавам, че това е един дълг, който трябва да поемем. Ние трябва да предадем това наследство заради майсторите преди нас, а откакто станах баща  - това трябва да бъде предадено в следващите поколения“, допълни Минчев. 

Майсторът посочи, че първо научава как се прави захарно петле в Регионален етнографски музей на открито „Етър“, което е типичен габровски захарен „деликатес“ - най-търсен и най-атрактивен особено от малките деца. 

БТА припомня, че две кандидатури се състезаваха в областния кръг в Габрово на системата „Живи човешки съкровища“. Едната бе на Боян Минчев, а втората - на Народно читалище „Зора-1872” в кв. "Нова махала" – „Изработване на нож „Сойка” от потомствен майстор-ножар Георги Мантов”. 

На втори етап „Сладкият аромат на наследството. Боян Минчев – майсторът шекерджия“ стана кандидатурата от област Габрово, която продължава в националната селекция по системата „Живи човешки съкровища – България“. 

Кандидатурата на област Габрово е издигната от "Регионален етнографски музей на открито „Етър“, и представя знания и умения, свързани с традиционното производство на сладкарски деликатеси – шекерджийство. Оценката на областния кръг бе проведена от петчленна комисия, в която взеха участие представители на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българска академия на науките, експерти от музеите в Габрово, Дряново и Трявна и РЕКИЦ „Читалища“, посочват от областната администрацията.

Националната система „Живи човешки съкровища“ цели опазване на нематериалното културно наследство и тяхното предаване на следващите поколения. Процедурата за кандидатстване се извършва в два етапа - областен и национален. Право на номинации имат народните читалища, общински, регионални и държавни музеи и юридически лица с нестопанска цел с предмет на дейност в сферата на нематериалното културно наследство. Предлаганите за вписване дейности или умения трябва да са от сферите на проявление на нематериалното културно наследство, съгласно Националния регистър на нематериалното културно наследство на Република България, сочи справка в уеб страницата на Министерство на културата.

/ТС/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 10:30 на 21.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация