site.bta"Умно" вино, мекици и трахана ще очакват посетителите на фестивала "Мистериите на Хухла"

"Умно" вино, мекици и трахана ще очакват посетителите на фестивала "Мистериите на Хухла"
"Умно" вино, мекици и трахана ще очакват посетителите на фестивала "Мистериите на Хухла"
Снимка: Инициативен комитет на фестивала "Мистериите на Хухла"

"Умно" вино, мекици и трахана, приготвена на място, ще чакат посетителите на фестивала "Мистериите на Хухла", в едноименното село в община Ивайловград, съобщи за БТА Катя Стайкова, която е в помощ на организаторите и води събитието всяка година. Традиционната проява продължава от 22 до 24 септември.

Гроздовият еликсир на сомелиера Пламен Димитров, един от създателите на "Мистериите на Хухла", местните специалитети и тестените - мекици и трахана, местен специалитет, ще могат да бъдат опитани на място на площада в селото.

На върха "Свети Илия" над селото на сцена ще излязат танцовият състав "Карамфилчето" от Ивайловград и Националният фолклорен ансамбъл "Филип Кутев". Ще бъде връчена наградата "Почетен селянин на "Мистериите на Хухла" – бронзова статуетка на цървул, пробит от ходене, в който е пъхнато земното кълбо, дело на скулптура Емил Пенчев. След тържествения концерт, посветен на Деня на независимостта, певци, танцьори и зрители ще подхванат тракийско хоро, а оркестърът с 12 солисти, ще свири, докато то се вие.

Вторият ден от фестивала, за който БТА вече информира, ще бъде в памет на 110-ата годишнина от разорението на тракийските българи и ще бъде траурен. 

Екскурзии до исторически места и природни забележителности в община Ивайловград и Източните Родопи са подготвили домакините на 24 септември. Фестивалът се организира с активното съдействие на Община Ивайловград и е под патронажа на Министерството на културата, добавиха още от Инициативния комитет на събитието.

/РН/

news.modal.header

news.modal.text

Към 22:38 на 02.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация