Представяне на новия брой на ЛИК: Българската наука на Антарктида

site.btaВсяко едно забравяне е тежко наказано от логистична гледна точка, казва Христо Дойков, участник в експедиция до Антарктида

Всяко едно забравяне е тежко наказано от логистична гледна точка, казва Христо Дойков, участник в експедиция до Антарктида
Всяко едно забравяне е тежко наказано от логистична гледна точка, казва Христо Дойков, участник в експедиция до Антарктида
Христо Дойков Снимка: Христо Стефанов, БТА

Ние, българите, сме една от най-изобретателни нации и си позволяваме доста импровизации на Антарктида, заради което според мен и нещата ни се получават доста добре. Това заяви Христо Дойков, собственик на фирма за мебели, който посещава Антарктида като част от логистичната група в българската експедиция през 2018 г. Той бе гост в Националния пресклуб на БТА в Бургас за представянето на новия брой на сп. ЛИК, посветен на българската наука на Антарктида

В екипа на експедицията Христо Дойков попада след разговор с проф. Пимпирев. Неговата специалност са дизайнът и ергономията в бита, но освен това има опит и в управлението на лодки. В годината, в която той посещава Антарктида, старата българска база е на доизживяване, но той помага за нейния строеж, както и за довършването на една от кухните. Като логистик той се старае да помага с колкото се може повече. Макар че "всичко, което се случва на базата, минава през всички, които са там", допълва Дойков.

"Добрата логистика прави живота в базата лесен. Храна, инструменти, доставка на материали - всичко е важно", казва още той и допълва, че работата на логистиците е да съдействат на учените да провеждат своите научни дейности там.

По думите му всеки един пропуск в организацията е тежко наказан от логистична гледна точка на Антарктида. "Има варианти да се заимства от съседни бази, но това е много сложно. Затова и всичко трябва да е много точно планирано, премислено и предварително организирано. Неговите впечатления са, че пътят в тази посока е добре утъпкан от екипа на проф. Пимпирев и нещата са добре организирани. 

Дребните пропуски обаче не са невъзможни и могат да спрат изпълнението на определен проект. "Моят пример е как почти в последната минута, преди да излети самолетът ни, от Пунта Аренас се обадиха, че липсва маркуч за един компресор, необходим за дадена задача. В последния момент ходихме да търсим от железария 40 метра маркуч, защото в базата такъв няма и това спира определен проект. А там няма откъде да го вземеш, нито да го купиш. 3000 км е най-близкото разстояние", коментира Дойков. 

Затова и според него импровизации на българската база се налагат винаги. "Мисля, че ние сме една от най-изобретателните нации. Ние, за разлика от други държави, си позволяваме доста волности. При тях всичко е много строго премерено, докато при нас е малко по-свободно. Ние оперираме като малка държава, импровизираме и често нещата ни се получават по-добре, поне според мен, коментира Дойков. 

Дойков описва преживяването като приятно, вълнуващо и запомнящо. "Не бих го нарекъл екстремно, но там се срещаш с нови хора, учиш нови неща. Това е може би най-важно за един човек", смята той. 

Макар да е пътувал доста, за него Антарктида си остава едно от най-уникалните места. "Няма друго такова на света и не познавам човек, който да не иска да се върне там, когато веднъж е отишъл. Неговата отдалеченост го прави много чисто и най-малко засегнатото от хората място. Надявам се да остане такова", коментира Дойков и допълни, че престоят му там не повлиява на професионалния му опит, но променя мирогледа му. "Там видях, че природата е огромна, а човекът наистина е просто една прашинка в пространството и вселената. Даже и прашинка е силно казано." 

/ЛРМ/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 14:42 на 24.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация