site.btaПовече от 70 вина от местни и местно селектирани сортове ще участват в конкурса "ВИНОБАЛКАНИКА 2013"

BOBSTH 11:51:30 15-04-2013
NZ1151BO.020
Велико Търново - "ВИНОБАЛКАНИКА 2013" - предстоящо

Повече от 70 вина от местни и местно селектирани
сортове ще участват в
конкурса "ВИНОБАЛКАНИКА 2013"


Велико Търново, 15 април /Марина Петрова, БТА/
Повече от 70 вина от местни и местно селектирани сортове ще
участват в конкурса "ВИНОБАЛКАНИКА 2013", който ще се състои от
17 до 19 април 2013 г. във Велико Търново, съобщиха от
Общинската туристическа агенция "Царевград Търнов". Конкурсът се
организира от Съюза на eнолозите в България /СЕБ/ съвместно с
комплекса "Хан Хаджи Николи" и ще се състои в рамките на
Международното туристическо изложение "Културен туризъм".
Конкурсът е за вина, произведени от местни сортове,
характерни за страните от Балканския и Черноморския регион.
Целта му е да подобри познанията за вината от местни за страните
от Балканите и Черноморието сортове, да насърчи тяхното
производство и разумна консумация и да спомогне за културния
обмен между страните от региона и останалите страни от ЕС.
В третото издание на "ВИНОБАЛКАНИКА" ще се състезават бели,
червени и шампанизирани вина от България, Македония, Гърция,
Турция и Румъния. За първи път ще се дегустират вина от турски и
румънски сортове от Черноморската /Proles Pontica Negr. -PPN/ и
от Източната /Proles Orientalis Negr.- PON/ екологогеографска
група.
Вината ще бъдат оценявани от международно жури с председател
Стефан Пирев и от Георги Михов - "Сомелиер на България за 2011
година", както и от енолози от България, Македония и Румъния, и
от журналисти от специализирани издания.
Дегустациите на вината ще са от 9.30 часа на 17 и 18 април в
"Хан Хаджи Николи", а отличените вина ще бъдат обявени на
церемония на 19 април. Организаторите предлагат и свободна
дегустация на участващите вина срещу 60 лв. входна такса.

/НЗ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 08:49 на 25.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация