Българска аграрна камара – Прессъобщение

site.btaПрессъобщение от Българска аграрна камара за ефективни протестни действия

Прессъобщение от Българска аграрна камара за ефективни протестни действия
Прессъобщение от Българска аграрна камара за ефективни протестни действия

Българската аграрна камара /БАК/ обявява ефективни протестни действия в цялата страна от утре, вторник, 6 февруари 2024 г. от 10.00 ч. Земеделските производители ще протестират, тъй като структурите на организациите-членове на камарата по места не приемат предложените от правителството мерки за подкрепа. Земеделците не са съгласни в сектор "Зърнопроизводство" с предложената от МС методика на подпомагане и според тях в нея липсва компетентна икономическа експертиза, тъй като годишната данъчна декларация за последната година категорично не може да покаже загубите на земеделските производители, които нарастват през последните три години. Не се приема и предлаганата от изпълнителната власт сума от 150 млн. лв. за подкрепа на уязвимите сектори като тези на овощарството и зеленчукопроизводството, оранжерийното производство, лозарството, картофопроизводството, тютюнопроизводството, животновъдството и пчеларството. Според БАК за тези сектори следва да се направят нови изчисления и анализи от страна на МЗХ, с които да се компенсират българските производителите за загубите от войната в Украйна, високата себестойност на продукцията, неблагоприятните климатични и икономически условия, изискванията по линия на Зелената сделка, различните нива на подпомагане, загубата на пазари и затова настоява да се запазят нивата/ставките за подпомагане от 2023 г. по тази украинска помощ. Необходима е политическа воля за спешни законодателни инициативи с поемане на ангажименти за конкретни срокове, защото именно те водят до решаване на проблемите на земеделските производители в дългосрочен план.

Местата на протестите може да видите от приложената карта.

 

news.modal.header

news.modal.text

Към 17:14 на 23.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация