Държавен фонд „Земеделие“ – Прессъобщение

site.btaДФ „Земеделие“: До 26 юли стопаните могат да кандидатстват по помощта de minimis за картофи, черупкови плодове и култивирани гъби

ДФ „Земеделие“: До 26 юли стопаните могат да кандидатстват по помощта de minimis за картофи, черупкови плодове и култивирани гъби
ДФ „Земеделие“: До 26 юли стопаните могат да кандидатстват по помощта de minimis за картофи, черупкови плодове и култивирани гъби

До 26 юли 2024 г. земеделските стопани, отглеждащи картофи, черупкови плодове (орехи, бадеми и лешници) и култивирани гъби могат да подават заявления за подпомагане по помощ de minimis.

Припомняме, че приемът започна на 12 юли 2024 г. Помощта се отпуска  за покриване на част от производствените разходи на производителите за 2024 г.

Заявленията се подават в Областните дирекции на ДФ “Земеделие“  по постоянен адрес на физическите лица (при кандидатстване на ФЛ) и по седалището на едноличния търговец или юридическото лице (при кандидатстване на ЕТ и ЮЛ). Кандидатстването се извършва лично или чрез упълномощено лице, след представяне на нотариално заверено пълномощно по образец, изготвено от ДФЗ.

Бюджетът по помощта е до 13 000 000 лв., разпределени както следва:

  • за картофи – до 7 000 000 лв.;
  • за черупкови плодове (орехи, бадеми и лешници) – до 5 000 000 лв.;
  • за култивирани гъби – до 1 000 000 лв.

Максималният размер на помощта de minimis за един земеделски стопанин или едно и също предприятие не може да надхвърля левовата равностойност на 25 000 евро (48 895.75 лв.)  за период от три последователни бюджетни години (2022 г. – 2024 г.).

Припомняме, че окончателният размер на ставките по помощта се определя от Министерството на земеделието и храните след приема на заявления за подпомагане и се утвърждават с решение на Управителния съвет на ДФ „Земеделие“.

Указанията за предоставяне на помощта са публикувани на сайта на ДФЗ.

 

 

      

news.modal.header

news.modal.text

Към 21:36 на 27.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация