site.btaСдружение „За достъпна и качествена храна“ организира публична дискусия за достъпността на храните в България


Сдружение „За достъпна и качествена храна“ има удоволствието да Ви покани на публична дискусия, посветена на достъпността на храните и влиянието на глобални и национални фактори върху цените. Събитието ще се проведе на днес от 10:00 ч. до 12:00 ч. в Пресклуба на БТА – Адрес: 1124 София, бул. „Цариградско шосе“ 49.
В контекста на икономическите предизвикателства, растящата инфлация и увеличаващите се разходи за живот, достъпът на българските граждани до качествена и достъпна храна е въпрос от национално значение. В рамките на дискусията ще бъдат разгледани ключови аспекти, свързани с цените на хранителните продукти и възможностите за подобряване на продоволствената сигурност в България.
Основни теми на дискусията:
Глобални фактори, влияещи върху цените на храните – войни, климатични промени, енергийни кризи и вериги на доставки; Национални политики и регулации – субсидии, данъци, регулаторни механизми за защита на потребителите и производителите; Състояние на местното земеделие и производство – устойчивост, зависимост от внос и предизвикателства пред малките производители; Дистрибуция и ценообразуване – ролята на търговските вериги, посредниците и алтернативите за по-достъпни храни; Социално-икономически последици – влияние върху уязвимите групи, продоволствена сигурност и мерки за подкрепа; Решения и бъдещи перспективи – иновации, кооперативи, намаляване на хранителните отпадъци и дигитални решения.
Поканени и очаквани участници:
В дискусията са поканени представители на Президентството на Република България – Румен Радев и Илияна Йотова, Председателят на Народното събрание Наталия Киселова, народни представители, политически партии, Министерство на земеделието и храните, Министерство на икономиката и индустрията, Министерство на финансите, Комисия за защита на потребителите, Комисия за защита на конкуренцията, Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, Национална асоциация на млекопреработвателите, браншови асоциации на преработватели на мляко, месо, плодове, зеленчуци и др., Сдружение за модерна търговия, Асоциация Активни потребители, Институт по аграрна икономика, Институт за пазарна икономика, КНСБ, КТ „Подкрепа“, Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Университет по хранителни технологии, University of National and World Economy (UNWE/УНСС), Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, SAFE - Safe Food Advocacy Europe, Българска агенция по безопасност на храните, НАП - Национална агенция за приходите, Българска аграрна камара - БАК, Пресцентър БСК - Българска стопанска камара, BG FISH, КТ Подкрепа, Конфедерация на независимите синдикати в България - КНСБ, Храни и напитки за всеки, Системата ни убива, Политическа партия ГЕРБ, Продължаваме промяната, Възраждане, ДПС Пресцентър, Има такъв народ, МЕЧ, Мая Манолова, Велизар Енчев, Мисия 100, Семейна ферма “Симо и Фамилия”, Асоциация на млекопреработвателите в България.
Очакваме участие на експерти в сферата на икономиката, земеделието, търговията, както и представители на неправителствени организации и институции, ангажирани с продоволствената сигурност.
Събитието е отворено за медии и всички заинтересовани страни.
news.modal.header
news.modal.text