Сдружение на заведенията в България – Прессъобщение

site.btaСдружение на заведенията в България: Резултати от проведения Национален съвет

Сдружение на заведенията в България: Резултати от проведения Национален съвет
Сдружение на заведенията в България: Резултати от проведения Национален съвет

На 13.02.25г.  във Велико Търново се проведе Национален съвет с представители на туристическия бизнес, на която бяха  набелязани мерки за защита на диференцираната ставка на ДДС.
На срещата присъстваха представители на ресторантьорския и хотелиерски бизнес от 35 града на  България. 

По време на Националния съвет се изложиха доводи и се набелязаха конкретни мерки и действия за запазването на диференцираната ставка на ДДС и по възможност превръщането й в единна, трайна мярка за туристическата индустрия и спортните съоръжения .

Обсъдиха и се гласуваха няколко основни точки и направления, по които хронологично да се работи. Те са свързани със среща с представители на управляващата коалиция ГЕРБ-СДС, БСП и ИТН.
На срещата ще изложим  данни и доводи за запазване на диференцираната ставка за сектора, ще предложим допълнителни мерки, каквито държавата до момента не е прилагала за повишаване на събираемостта и приходите към бюджета! 

От бизнеса са категорични, че увеличението на ДДС реално ще завиши разходите на крайните потребители, ще намали конкурентоспособността на българския туризъм спрямо всички останали страни, в които ресторантите са с намалена ставка на ДДС, ще доведе до увеличаване на сивия сектор, повишаване на безработицата, банкрути и в крайна сметка няма да се изпълнят прогнозите за повече приходи от ДДС в бюджета. Неслучайно заради спецификата на бизнеса и високата му трудоемкост, почти всички страни в ЕС имат диференцирана ставка за ресторантите. 
Категорично отбелязваме, че 15% от сектора не се възползва от диференцираната ставка, това са дневни барове, нощни барове, дискотеки и всички други заведения, които не сервират хранителни продукти. Те начисляват  20% косвен ДДС към крайните си клиенти! 
При останалите  85% от обектите, предлагащи храна и алкохол се разпределят приблизително 50% храни и безалкохолно с 9% ДДС и 50% алкохолни напитки, вино и бира с 20%ДДС
Простата сметка показва, че едва 42.5% от оборота на заведенията е на 9% косвен данък ДДС. И сметката за увеличение с 400 млн. приходи в бюджета, изчислена на база общ оборот на всички заведения, без да ги разделя на барове, нощни клубове и заведения за хранене, не би била коректна. 
Сектор туризъм е структуроопределящ и от благосъстоянието му зависят десетки сектори и промишлености, допълват представителите на сектора.

БХРА
БАЗ
СЗБ

news.modal.header

news.modal.text

Към 10:15 на 23.02.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация