site.btaВ Стара Загора започна Национален кулинарен форум „Chef's secrets - Еволюция на вкуса 2025 г.“
Зам.-кметът Милена Желева: Община Стара Загора подкрепя форума като част от програмата си за туризъм. Ние се гордеем, че се провежда в нашия град и вдъхновява бъдещите млади таланти
Стара Загора отново е кулинарна столица на България и е домакин на Национален кулинарен форум „Chef's secrets - Еволюция на вкуса 2025 г.“. В препълнената зала на Културен център „Стара Загора“ днес на откриването на събитието въображението среща таланта и обединява най-добрите професионалисти в бранша с презентации на живо.
Основен партньор на форума е търговска верига „Метро кеш енд кери“ и „Метро Академия“ със съдействието на Община Стара Загора, които подкрепят развитието на кулинарната общност в региона.
Водещият шеф Ради Стамболов разведри сутрешната обстановка с лека и забавна загрявка за аудиторията, след което официален старт бе поставен от зам.-кметът на Община Стара Загора Милена Желева.
„През следващите два дни много млади хора ще получат вдъхновение, ще научат много нови неща и ще искат да се развиват в тази професия. Община Стара Загора подкрепя форума като част от програмата си за туризъм. Ние се гордеем, че се провежда в нашия град“, приветства многобройните посетители Милена Желева.
Тя благодари на организаторите шеф Петър Йоргов от Българска асоциация за кулинарна култура и шеф Тони Иванов, председател на Шефс клуб България. Зам.-кметът изтъкна, че това са хората, заради които организацията е на такова високо ниво. „Община Стара Загора ще продължи да подкрепя „Еволюция на вкуса“. Форумът за първи път тази година се провежда за два дни, това развитие беше търсено като ефект. Благодаря на всички, които ще бъдат на тази сцена и ще вдъхновяват бъдещите млади таланти със знания и умения. Успех на форума!“.
Милена Желева прие поздравителен адрес до кмета на община Стара Загора Живко Тодоров и организаторите на форума от министъра на земеделието и храните д-р Георги Тахов. „За мен, като министър на земеделието и храните, е от особена важност подготовката на младите кадри, които стартират смело, с високи намерения и очаквания в земеделието, хранителния и в туристическия бранш. Затова приветствам Вашата амбиция за превръщането на този красив празник в традиция. Стратегическият план за развитието на земеделието и селските райони дава огромни възможности за насърчаване - както на дейности в хранителния, така и в туристическия бранш, като разнообразни услуги и производство в селските райони“, бе част от приветствието на министъра.
Кулинарният форум тази година привлича като участници 149 учители, 99 ученика от специалностите „Хотелиерство и ресторантьорство“, „Сладкарство“, „Кулинария“ и „Хлебарство“ от 36 населени места. Това го определя като най-голямото образователно събитие в България.
Всички ценители на гастрономията имат възможността да се насладят на многообразното кулинарно изложение Chef's Expo, представящо различни производители и търговци на продукти, свързани с хотелиерството и ресторантьорството.
За първа година пред Културния център има Shef`s Food Park, който всички жители и гости на града могат да посетят, да дегустират и да си закупят качествени, авторски кулинарни продукти на достъпни цени и с гарантиран произход.
Всички желаещи са добре дошли на форума до утре, 9 февруари 2025 г. в Културен център „Стара Загора“ и пред сградата.
В допълнение
Избиране на снимки
Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.
Изтегляне на снимки
Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите
news.modal.header
news.modal.text