Сдружение по туризъм - Кюстендил – Прессъобщение

site.btaСдружение по туризъм - Кюстендил: Туристическият бизнес представи доводи срещу повишаване на косвеният ДДС на заведенията за обществено хранене и развлечение

Сдружение по туризъм - Кюстендил: Туристическият бизнес представи доводи срещу повишаване на косвеният ДДС на заведенията за обществено хранене и развлечение
Сдружение по туризъм - Кюстендил: Туристическият бизнес представи доводи срещу повишаване на косвеният ДДС на заведенията за обществено хранене и развлечение

Туристическият бизнес представи доводи срещу повишаване на косвеният ДДС на заведенията за обществено хранене и развлечение, като част от туристическата индустрия на република България, на среща с политици и управляващи.

На събитието, организирано от „Сдружение по туризъм Кюстендил“, присъстваха представители на местната и държавна власт :Зам. Министърът на туризма Павлин Петров, депутатите от област Кюстендил – Христо Терзийски, Иван Ибришимов, Николай Златарски, Димчо Димчев ,Областният управител Александър Пандурски, Кметът на Кюстендил инж.Огнян Атанасов, зам.кметът с ресор туризъм Кристиян Иванчов, Председателят на ОС Кюстендил Димитър Велинов, общински съветници, членове на Председателски съвет на БХРА Атанас Димитров и Малин Бистрин, Председателя на СЗБ Емил Коларов, представители на БАС ,представители на организации на туристическия бранш от Кюстендил, Дупница, Сапарева Баня, Благоевград, Сандански, Банско, Велинград, Боровец ,Перник и др.

От бизнеса представиха икономически  мотивите за запазване на диференцираната ставка на ДДС и се обосноваха защо това е изключително важно за потребителите, бюджета, както и за конкурентоспособността и оцеляване на самия бизнес.

Настояха управляващите и политиците да чуят гласа на  местните предприемачи, тъй като условията на работа в регионите на страната са различни. Евентуалната промяна ще засегне силно малкия семеен бизнес. Оцеляването на заведенията ще под въпрос,както и задържането на служителите.

Кметът на Кюстендил инж.Огнян Атанасов поздрави присъстващите и организаторите на събитието, като подчерта,че когато инициативата тръгва от най-малките, преминава през браншовите организации и достига до управляващите, винаги се увенчава с успех.Той бе категоричен,че намалената ставка на ДДС е дала импулс за развитието на сектора и категорично трябва да се задържи, за да сме конкурентноспособни на заобикалящите ни страни и достъпни за местните клиенти.

Зам.Министърът на туризма Павлин Петров подкрепи безусловно браншовите организации и каза, че институцията, която представлява застава твърдо зад справедливите искания на сектора и отчита важността на запазване на диференцираната ставка за цялостното развитие на туризма в условия на силна външна конкуренция.Според него запазването на 9% е напълно възможно, с оглед и вече поетия политически ангажимент. 

Атанас Димитров от БХРА подчерта за пореден път, че увеличението реално ще завиши разходите на крайните потребители, ще намали потребителското търсене и конкурентоспособността на българския туризъм спрямо всички останали страни, в които ресторантите са с намалена ставка на ДДС, ще доведе до увеличаване на сивия сектор, повишаване на безработицата, банкрути и в крайна сметка няма да се изпълнят прогнозите за повишаемост на ДДС в бюджета. Неслучайно заради спецификата на бизнеса и високата му трудоемкост, почти всички страни в ЕС имат диференцирана ставка за ресторантите. Секторът е структуроопределящ и от благосъстоянието му зависят още сектори и производства.

Народните представители също заеха позиция, че подкрепят исканията на бранша  и ще съдействат за по-бързото и адекватно решение.Те ще запознаят Парламентарните си групи с мотивите и визията за устойчив туризъм ,която представиха местните структури.Поемат ясен ангажимент за подпомагане на бранша, с оглед развитието на туризма в региона.

Ангелина Влашка от „Сдружение по туризъм Кюстендил“ разказа,че по-голяма част от обектите в града представляват малък, семеен бизнес, пред който стоят и други предизвикателства – повишаване на МРЗ, осигурителния праг, цените на продуктите, тока, газта, инфлацията като цяло и специфичните за бранша нужди от квалифициран персонал.Всички обекти, регистрирани по Закона за туризма, трябва да имат единна ставка по ДДС, независимо дали са хотели или ресторанти, или спортни обекти и съоръжения, предостявящи  туристически продукт.

Станислав Георгиев  от „Сдружение по туризъм Кюстендил“ обясни начинът на ценообразуване в заведенията от нашия регион, където надценката на продукта е по-малка, за да бъде по-достъпна цената за потребителите, в съответствие с техните доходи.Това изправя бранша пред риск, защото отпадането на диференцирана ставка и запазването на текущите цени , инфлацията и разходите водят до загуби и затваряне на обекти.Също така важно е тази ставка  да бъде постоянна, за да не минаваме през същия обяснителен режим всеки декември месец.Важно е и темата да остане в икономическия, а не политическия разговор, за да се избегне противопоставянето между секторите. 

Емил Коларов от Сдружение на Заведенията в България, изцяло подкрепи мотивите и исканията на местния бизнес и увери,че е всички организации в сектора сме обединени и гледаме в една посока.Той също настоява за обща и постоянна ставка за хотели и ресторанти, за да се избегне политизирането на темата и насаждането на предразсъдъци и негативизъм към сектора в обществото.

Чавдар Стоянов от „Сдружение по туризъм Кюстендил“ засегна темата за регулациите и постоянния контрол в заведенията.Те се случват по всяко време , независимо от натовареността и часа.Според бранща проверките  не са проблем, проблем е начина по които се правят и липсата на превенция.

„Сдружение по туризъм Кюстендил“  обобщи,че с така проведения честен разговор, целта която са си поставили е постигната. Гласът на туристическия бизнес от региона на Югозападна България е чут и само политическа воля е необходима  за решаване на проблема със запазване на диференцираната ставка за ДДС.

news.modal.header

news.modal.text

Към 17:51 на 04.02.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация