Министерство на земеделието и храните – Прессъобщение

site.btaМЗХ отбеляза Деня на биологичното производство

МЗХ отбеляза Деня на биологичното производство
МЗХ отбеляза Деня на биологичното производство
Снимка: Министерство на земеделието и храните

Министерството на земеделието и храните и Българска Асоциация Биопродукти отбелязаха Деня на биологичното производство, в София. Събитието е част от инициативата на Европейската комисия за честване на биологичното производство в страните от ЕС. 

Заместник-министърът на земеделието и храните д-р Лозана Василева, която откри празника, каза че се запазва тенденцията за увеличаване на българските биопроизводители, както и на произведените здравословни продукти, предлагани на  потребителите у нас и в чужбина. Пред медии тя обясни, че е регистриран ръст на площите под контрол, които достигат до 145 хил. ха или близо 3% от общата земеделска площ в страната. С 60 % се увеличават  отглежданите зеленчуци, основно домати и пипер.  Нараства и биологичното производство на мед - с 20 %, а с около 20 хил. са се увеличили пчелните семейства. 

По думите й, МЗХ насърчава биоземеделието чрез интервенциите от Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023-2027 г. Подпомагането е насочено както към сертифицираните биопроизводители, така и към тези в преход. "Те ще могат да кандидатстват по всички инвестиционни интервенции за подпомагане с допълнително предимство спрямо стопаните с конвенционално производство", подчерта заместник-министър Василева. 

По време на празника над 30 производители от страната представиха своите био продукти -  сезонни плодове и зеленчуци, млечни и месни продукти, био сокове, вино, ядки, халви и др. Гостите имаха възможност да опитат и закупят продукти за подсилване на имунната система, биологичен мед и пчелни продукти, био шоколад,  сладки и солени продукти и био козметика.

Фокус на събитието бяха децата, които имаха възможност да участват в тематични арт-ателиета, творчески работилници, игри и да получат награди. Проведе се и кулинарно училище за готвене с биопродукти, в което те научиха здравословни рецепти и добиха нови кулинарни умения.

За всички участници телевизионният готвач Ути Бъчваров приготви есенна зеленчукова супа, както и конфитюр от есенни плодове.

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 16:16 на 28.09.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация