Министерски съвет – Прессъобщение

site.btaМинистерски съвет: Решения

Министерски съвет: Решения
Министерски съвет: Решения

Правителството одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за защита на потребителите

Правителството одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за защита на потребителите. Законопроектът създава условия за прилагане на Регламент (ЕС) 2023/988 на Европейския парламент и на Съвета от 10 май относно общата безопасност на продуктите за изменение на Регламент (ЕС) 1025/2012 на Европейския парламент и на Съвета и на Директива (ЕС) 2020/1828 на Европейския парламент и на Съвета и за отмяна на Директива 2001/95/ЕО на Европейския парламент и на Съвета и на Директива 87/357/ЕИО (OB, L 135/1 от 23 май 2023 г.).

С проекта на закон се осигуряват мерките за прилагане на Регламент (ЕС) 2023/988, с което се постига съответствие с новите европейски изисквания за обща безопасност на продуктите. Определят се задълженията на икономическите оператори, по отношение безопасността на продуктите, които пускат или предлагат на пазара, както и изземването на опасни продукти от потребителите. Определят се специфични изисквания към доставчиците на онлайн местата за търговия за безопасност на продуктите. Законопроектът определя Комисията за защита на потребителите като единно национално звено за контакт на Република България в системата за бързо предупреждение за обмен на информация за коригиращите мерки за опасни продукти „Safety Gate“, съгласно Регламент (ЕС) 2023/988.

Законопроектът въвежда в националното законодателство и изискванията на Директива (ЕС) 2020/1828 на Европейския парламент и на Съвета от 25 ноември 2020 година относно представителни искове за защита на колективните интереси на потребителите и създава специална уредба относно представителните искове за защита на колективните интереси на потребителите. Уреждат се следните основни въпроси: производства по национални и трансгранични представителни искове за установяване, преустановяване или забрана на действия или търговски практики, които са в нарушение на колективните интереси на потребителите; производства по национални и трансгранични представителни искове за средства за правна защита при неизпълнение на законово или договорно задължение; признаване на квалифицираните организации, които имат право да предявяват представителни искове за защита на колективните интереси на потребителите.

Законопроектът съдържа критерии за признаване на квалифицираните организации от министъра на икономиката и индустрията. Комисията за защита на потребителите ще има право да предявява искове за установяване, преустановяване или забрана на практики, които са в нарушение на колективните интереси на потребителите, и на искове за средства за правна защита при неизпълнение на законово или договорно задължение.

Предложените промени в Закона целят повишаване нивото на защита на потребителите, подобряване прилагането на законодателството и пълното му съответствие с правото на Европейския съюз.

 

Определени са представителите на Министерския съвет в Националния съвет за тристранно сътрудничество

С решение на Министерския съвет за представители в Националния съвет за тристранно сътрудничество са определени Людмила Петкова - заместник министър- председател и министър на финансите, и Ивайло Иванов - министър на труда и социалната политика. Националният съвет за тристранно сътрудничество ще се ръководи от вицепремиер Петкова.

 

Асен Асенов е определен за председател на Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси”

Министерският съвет прие решение, с което определя Асен Асенов за председател на Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси”.

През 2022 година Николай Василев беше освободен от поста и Асен Асенов беше определен за временно изпълняващ длъжността председател до определянето на титуляр.

 

Увеличава се съставът на българската делегация към НАТО в Брюксел с допълнителна временна щатна бройка

Правителството прие допълнение на РМС № 887 от 2002 г. за одобряване състава на Постоянната дипломатическа мисия на Република България към НАТО в Брюксел и подготовката й за трансформиране в национална делегация и създаване на национални военни контактни групи в командните структури на Алианса.

Предвижда се увеличаване на състава на Делегацията на Република България към НАТО в Брюксел с допълнителна временна щатна бройка във връзка с предстоящо председателство на един от комитетите на НАТО.

 

Одобряват се допълнителни разходи по бюджета на Министерския съвет

Правителството прие Постановление за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерския съвет за 2024 г. в размер на 269 500 лв. средствата са за функционирането на Център за подпомагане на лица, потърсили закрила от военните действия в Украйна на територията на Република България, ситуиран на втория етаж на Централна жп гара, гр. София и за функционирането на Транзитен приемателен център в гр. Елхово.

 

Министерският съвет одобри допълнително съфинансиране по Националния план за възстановяване и устойчивост

С решение на Министерския съвет се предоставят 3 732 593 лв. допълнителни средства за национално публично съфинансиране на дейностите по шест инвестиции от Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ). Те са за покриване на разходи за данък върху добавената стойност, който не подлежи на възстановяване чрез данъчен кредит по Закона за данък върху добавената стойност. Идентифицираната необходимост от допълнителен ресурс е по следните инвестиции от НПВУ:

C1.I4 „Младежки центрове“ със структура за наблюдение и докладване (СНД) Министерството на образованието и науката;

C2.I1 „Програма за ускоряване на икономическото възстановяване и трансформация чрез научни изследвания и иновации“ със СНД Министерството на иновациите и растежа;

C3.I1 „Програма за публична подкрепа за развитието на индустриални райони, паркове и подобни територии и за привличане на инвестиции“ („AttractlnvestBG“) със СНД Министерството на иновациите и растежа;

C3.I2 Програма за икономическа трансформация със СНД Министерството на иновациите и растежа;

C8.I7 „Екологосъобразна мобилност - пилотна схема за подкрепа на устойчивата градска мобилност“ със СНД Министерството на регионалното развитие и благоустройството;

С 11.16 „Развитие на културния и творческия сектори“ с краен получател Национален фонд „Култура“.

Осигуряването на средства за допълнително национално публично съфинансиране ще допринесе за постигането на целите на инвестициите и изпълнението на ангажиментите на България по НПВУ.

 

Одобрена е позицията на страната ни за неформалното заседание на Съвета на ЕС по общи въпроси, част „Кохезионна политика“

Със свое решение правителството одобри позицията на страната ни за участието в неформалната среща на министрите от ЕС, отговарящи за Кохезионната политика, която ще се проведе на 6 септември 2024 г. в Будапеща.

По инициатива на Унгарското председателство министрите ще обсъдят как политиката за сближаване и нейните ресурси могат да подпомогнат държавите членки в усилията им за преодоляване на проблеми, свързани с урбанизацията, ниската раждаемост, застаряването на населението, намаляването на икономически активното население, обезлюдяването на някои територии, „изтичането на мозъци“ и други наболели проблеми. В същото време демографската картина не е съвсем еднаква в отделните части на ЕС.

Позицията на България е, че има нужда от Кохезионна политика, която да отчита многообразието на различните региони, да осигурява благоприятни условия за живот и реализация на всички европейски граждани. За постигането на тази цел е необходимо съчетаването на политики и финансиране от различните фондове в обща рамка за инвестиции, насочена към всеки отделен регион, в зависимост от неговите особености и нужди.

 

Сдружението „Съюз на военноинвалидите и военнопострадалите“ се признава за национално представителна организация

Министерският съвет прие решение, с което Сдружението „Съюз на военноинвалидите и военнопострадалите“ се признава за национално представителна организация.

Сдружението е подало необходимите документи по реда на Наредбата за реда, условията и критериите за признаване на организациите на военноинвалидите и военнопострадалите за национално представителни.

 

Поради отпаднала необходимост от МО се отнемат земеделски земи и се включват в Държавния поземлен фонд

Министерският съвет прие решение за отнемане на земеделски земи от Министерството на отбраната и включването им в Държавния поземлен фонд. Предмет на акта на Министерския съвет са пет поземлени имота, намиращи се в общините Симеоновград и Средец. Имотите се обявяват за имоти-частна държавна собственост. Те са с трайно предназначение на територията: земеделска. За тях е отпаднала необходимостта, свързана с отбраната и сигурността на страната, поради което с приетото Решение на Министерския съвет тези земеделски земи се включват в Държавния поземлен фонд.

 

Одобрен е проект на Изменение № 2 на Споразумението за поддръжка между МО и Върховното главно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа

Министерският съвет на Република България прие решение, с което одобри проект на Изменение № 2 на Споразумението за поддръжка между Министерството на отбраната на Република България и Върховното главно командване на Обединените          въоръжени сили на НАТО в Европа (SHAPE), представлявано от Съюзното съвместно командване на силите на НАТО в Неапол (JFCNP) относно поддръжка за Щабния елемент за интегриране на сили на НАТО, разположен в София, Република България (NFIU BGR).

С приетите изменения в текстовете на Споразумението беше отразено прехвърлянето на отговорността по осигуряване изпълнението на ангажиментите на Министерството на отбраната по българското участие в Щабния елемент за интегриране на сили на НАТО (NFIU) от Комендантство - МО, структура на пряко подчинение на министъра на отбраната, към Командване за логистична поддръжка - структура в Българска армия.

 

Кабинетът предлага генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски да бъде удостоен с орден „За военна заслуга” I степен - с мечове

Министерският съвет прие Решение за предложение до Президента на Република България за издаване на указ за награждаване на генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н. с орден „За военна заслуга” I степен, с мечове.

Предложението на правителството е във връзка с проявените от него изключително големи заслуги към Република България в развитието на науката и практиката в сферата на военната медицина и здравеопазването.

Проф. Мутафчийски е пръв във въвеждането на революционни техники, равнявайки се по най - иновативното медицинско знание и практика в света, затвърждавайки лидерските позиции на Военномедицинска академия като високотехнологична болница, мощен диагностично-лечебен и учебно-научен комплекс в системата на българското здравеопазване - военно и цивилно, прилагайки световните постижения в медицинската наука. Проф. Мутафчийски е сред доайените в българската хирургия.

 

Кабинетът предлага проф. д. н. Любомир Димчев Стойков да бъде удостоен с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ - огърлие

Министерският съвет реши на заседанието си днес да предложи на Президента па Република България да издаде указ за награждаването на проф. д.н. Любомир Димчев Стойков с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ - огърлие за големите му заслуги в областта на културата и изкуството.

Проф. д.н. Любомир Стойков е изтъкнат български културолог, журналист и университетски преподавател. Професор в УНСС, в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и в Националната художествена академия.

Магистър е по журналистика на Софийския държавен университет. От 1981 г. е асистент в Софийския университет - Факултет по журналистика. Защитава първата си дисертация през 1988 г. От 1996 г. с доцент по фирмена култура и комуникация в УНСС. През 2007 г. е избран за професор но култура, масмедии и връзки с обществеността в УНCC и ВАК, а през 2015 г. му е присъдена научната степен „доктор на науките“ за дисертация на тема „Модата като култура и комуникация“, защитена в УНСС.

Проф. д.н. Любомир Стойков въвежда медиите и комуникациите като предметна и лекционна сфера в УНСС. Създател и научен ръководител е на магистърската програма „Връзки с обществеността“.

Проф. Стойков въвежда за първи път в българската университетска образователна система дисциплината „Фирмена култура и комуникация“, а по-късно и предметите „Бизнес комуникация“, „Управление на връзките с обществеността“, „Култура и медии“, „Лайфстайл журналистика“ и „Имиджмейкърство“.

Проф. Любомир Стойков е създател на телевизионната модна журналистика в България. Автор е на десетки документални филми и кореспонденции за модата и стила от целия свят.

 

Одобрена е позицията на Република България за предстоящото неформално заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство

Правителството одобри позицията на Република България за предстоящото неформално заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство, което ще се проведе в периода 8-10 септември 2024 г. в гр. Будапеща, Унгария.

В рамките на заседанието министрите ще проведат дискусия на тема „Към конкурентоспособна, устойчива на кризи, гъвкава, ориентирана към фермерите и основаваща се на знанието бъдеща Обща селскостопанска политика“. Тя ще се проведе на основа на предварително разпространен от Унгарското председателство документ с въпроси.

Република България счита, че с оглед необходимостта от реално опростяване е необходимо да се осигурят повече възможности на държавите членки, от една страна да планират политиките си до ниво отделен бюджет по интервенция, и от друга - да могат да използват гъвкаво неусвоените средства по гарантираните бюджети. За да можем да отговорим на непредвидените предизвикателства, е необходимо ускоряването на процеса за изменение на Стратегическите планове, в това число и по-голяма гъвкавост при синхронизиране между изменените стойности на индикаторите за продукт и междинните цели и целеви стойности.

Необходимо е да се отчитат нарастващите предизвикателства пред земеделието и да се гарантира бюджет в достатъчни размери, който да донесе сигурност в сектора. От съществено значение е да се работи за постигне изравняване в нивата на директните плащания, за да може земеделските стопани в държавите с по-ниски плащания да се чувстват равнопоставени на останалите фермери в ЕС.

 

Одобрени са резултатите от българското участие в неформалното заседание на Съвета „Правосъдие и вътрешни работи“, формат „Вътрешни работи“

Министерският съвет одобри резултатите от участие в неформалното заседание на Съвета „Правосъдие и вътрешни работи“, формат „Вътрешни работи“, проведено на 22 юли 2024 г., в гр. Будапеща, Унгария.

В доклада са представени резултатите от дискусиите относно: Подготовка на стратегически насоки за законодателно и оперативно планиране в областта на свободата, сигурността и правосъдието - бъдещето на сътрудничеството в областта на вътрешните работи;  Внедряване на оперативната съвместимост; Засилване на ангажиментите за по-ефективни и координирани действия по отношение на външното измерение на миграцията; Борба с организираната престъпност.

 

Одобрена е кандидатурата от името на страната ни за член на Сметната палата на Европейския съюз

Със свое решение правителството одобри кандидатурата от името на Република България на Илиана Иванова за член на Европейската сметна палата, с мандат от 2025 г. до 2030 г.

Генералният секретариат на Съвета на ЕС е уведомил страната ни, че на 31 декември 2024 г. изтича мандатът на българския член на Европейската сметна палата и съгласно процедурата за избор, България следва да изпрати предложението си преди 30 септември 2024 г., с цел осигуряването на време за консултации с Европейския парламент.

За периода 2013 г. - 2023 г. Илиана Иванова е член на Европейската сметна палата, като изпълнява различни длъжности.

 

Въвеждат се по-ефективни мерки за противодействие на кибератаките

Кабинетът ще предложи на Народното събрание проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за киберсигурност (ЗКС). С промените се осигуряват високи гаранции и възможности за по-добра устойчивост на киберпространството и по-ефективни мерки за противодействие на кибератаките. Новите регулации целят гарантиране на справедливо третиране на субектите, повишаване на тяхната информираност и осигуряване на надежден и ефективен надзор за спазване на правата и законните им интереси.

Законопроектът е в изпълнение на ангажиментите на България да въведе в националното си законодателство разпоредби и да създаде организация за изпълнението на Директива (ЕС) 2023/2555 на Европейския парламент и на Съвета от 14 декември 2022 година, относно мерки за високо общо ниво на киберсигурност в Съюза (МИС 2). С транспонирането на Директивата и реализиране на поставените цели ще бъде опростен и ускорен процесът по взаимодействие и разрешаване на трансгранични и национални инциденти в Европейския съюз, което ще допринесе за своевременното преодоляване на атаките и намаляване на негативните последици от тях.

Също така се уеднаквяват процедурата и процесите по взаимодействие на местно и европейско ниво като се въвежда единен стандартен формуляр за докладване на инциденти, с който органите да изискват помощ при нужда, което ще доведе и до намаляване на административната тежест.

 

Приети са изменения и допълнения в Наредбата за общите изисквания към информационните системи регистрите и електронните административни услуги

На свое заседание Министерският съвет прие Постановление за изменение и допълнение на Наредбата за общите изисквания към информационните системи регистрите и електронните административни услуги (НОППСРЕАУ).

Приетите изменения и допълнения са в изпълнение на разпоредбите на ЗЕУ, съгласно които структурата и функционалностите на електронните регистри на административните органи, одитът на системата за сигурно електронно връчване, редът за заявяване и използване на регистър чрез системата за централизирано изграждане на регистри, стандартите и редът за използване на споделените ресурси на електронното управление, както и други съществени изменения, да бъдат уредени в НОППСРЕАУ.

С наредбата се допълват и изискванията, към дейността на посредниците на електронни административни услуги, регламентирани в чл. 24а от ЗЕУ и се прецизира уредбата в областта на контрола в бюджетния процес, сроковете и указанията по бюджетните прогнози и процедури, както и се създава опростена техническа спецификация за утвърждаване по чл. 58а от ЗЕУ във връзка със задължението на администрациите за адаптиране на информационните им системи за работа с евро.

news.modal.header

news.modal.text

Към 16:16 на 04.09.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация