Съюз на българските журналисти – Прессъобщение

site.btaСБЖ: 60 журналистически съюза от цяла Европа зоват Борел и Домбровскис да възпрат Израел да убива журналисти

СБЖ: 60 журналистически съюза от цяла Европа зоват Борел и Домбровскис да възпрат Израел да убива журналисти
СБЖ: 60 журналистически съюза от цяла Европа зоват Борел и Домбровскис да възпрат Израел да убива журналисти
Подписалите писмото журналистически организации от цяла Европа, сред които и СБЖ, колективен член на ЕФЖ, отправят призив за спиране на действието на Споразумението за асоцииране между Израел и ЕС заради безпрецедентните убийства на журналисти и други нарушения на свободата на медиите, извършени от израелските власти в нарушение на задълженията на Израел в областта на правата на човека и международното хуманитарно право.

Публикуваме пълния текст на откритото писмо до върховния представител на ЕС по външните работи и сигурността Жозеп Борел и до зам.-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис, подписано от 60 журналистически организации и съюзи от цяла Европа, сред които е и Съюзът на българските журналисти (СБЖ), колективен член на Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ):

До: Жозѐп Борѐл Фонтѐлес

Върховен представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност / заместник-председател на Комисията 

 

До: Валдис Домбровскис 

Европейска комисия, изпълнителен заместник-председател „Икономика в интерес на хората“

 

Копие до: Външни министерства на държавите-членки на ЕС 

 

Уважаеми върховен представител/заместник-председател Борел и изпълнителен заместник-председател Домбровскис, 

Нашите организации се обръщат към Европейския съюз с молба да предприеме действия срещу безпрецедентните убийства на журналисти и други нарушения на свободата на медиите, извършени от израелските власти в нарушение на задълженията на Израел в областта на правата на човека и международното хуманитарно право (МХП). Тези нарушения са част от широкоразпространените и систематични нарушения, извършвани от израелските власти в Газа, Западния бряг, Израел и на други места, документирани или признати от израелски, палестински и международни НПО, експерти на ООН, Международния съд и в искането за издаване на заповеди за арест от прокурора на Международния наказателен съд. Тези нарушения следва да доведат до спиране на действието на Споразумението за асоцииране между ЕС и Израел и до по-нататъшни целенасочени санкции на ЕС срещу отговорните лица. За съжаление, правителствата на 27-те държави-членки на ЕС все още не са признали, приписали и осъдили единодушно престъпленията на израелските сили в Газа.

От 7 октомври 2023 г., когато бойци, водени от въоръженото крило на Хамас, извършиха многобройни и координирани нападения срещу цивилни граждани и взеха заложници в Израел, администрацията на Нетаняху предприе безпрецедентна поредица от стъпки за ограничаване на свободата на медиите, което на практика доведе до установяването на режим на цензура.

Продължаващите атаки срещу журналисти и свободата на медиите от страна на израелските власти, които изискват спешни действия, включват:

  • Безпрецедентни убийства на журналисти: Организациите за защита на свободата на печата, сред които Комитетът за защита на журналистите (КЗЖ), "Репортери без граници" (РБГ) и Международната федерация на журналистите (МФЖ), са регистрирали убийствата на повече от 100 палестински журналисти и медийни работници в Газа, както и на двама израелски и трима ливански журналисти от 7 октомври насам, което прави този период най-смъртоносния за журналисти през десетилетията, откакто тези организации събират данни. Много от тези журналисти са носели отличителни знаци, когато са били убити. Унищожаването и прогонването на пресата в Газа означава, че са останали по-малко местни журналисти, които да отразяват военните действия в Газа.
  • Целенасочени убийства на журналисти: КЗЖ установи, че Израелските сили за отбрана (IDF) са открили огън директно към най-малко петима журналисти и са ги убили,[1]. Комитетът проучва най-малко 10 други смъртни случая, които показват евентуални целенасочени убийства от страна на израелската армия.[2] Други организации, като РБГ, смятат, че броят на целенасочените убийства може да е по-голям. Трудно е да се документират и проверят подробностите, които са необходими, за да се заключи, че е имало целенасочени действия, докато достъпът до Газа е ограничен, а условията за отразяване остават тежки. Целенасоченото или безразборно убийство на журналисти, извършено умишлено или по непредпазливост, е военно престъпление. При едно от тези нападения на 13 октомври в южната част на Ливан при удар с танк на IDF беше убит журналистът на Ройтерс Исам Абдала, както е документирано от обширни независими разследвания на правозащитни и медийни организации и подкрепено от обширен следствен видеоанализ.[3] Шестима други журналисти бяха ранени.
  • Забрана за достъп на независими медии до Газа: Въпреки че някои ограничения върху отразяването на събитията са обичайни по време на война, практическата пълна забрана за влизане на журналисти в Газа - както на чуждестранни граждани, така и на израелски и палестински журналисти - е безпрецедентна в днешно време. През последните три десетилетия журналистите са имали възможност да правят репортажи от фронтовата линия в почти всички големи конфликти: от Украйна до Руанда. За сравнение, въпреки че пресслужбата на израелското правителство е издала медийни пълномощия на около 2800 международни журналисти за влизане в Израел от началото на конфликта, само на избрани журналисти е било позволено да влязат в ивицата Газа - всички под израелски военен ескорт и с ограниченияза отразяване на събитията.[4] Вследствие на това повече от 70 информационни агенции и организации на гражданското общество наскоро призоваха Израел да предостави независим достъп до Газа.
  • Рекордно високо ниво на произволно задържане: От 7 октомври насам Израел е арестувал най-малко 49 журналисти и медийни работницичесто без да им бъдат повдигнати обвинения, което според тях и техните адвокати е отмъщение за тяхната журналистика и коментари. Най-малко 13 от тях са задържани по административен ред - политика, съгласно която военен командир може да задържи дадено лице без обвинение, обикновено за шест месеца, на основание предпазване от извършване на бъдещо престъпление, като срокът може да бъде удължаван неограничен брой пъти. Използването на тази процедура многократно е обявявано отООНза форма на произволно задържане.
  • Насилствено изчезване: Палестинските журналисти Нидал Ал-Уахидии Хайтам Абделвахидса задържани от израелските власти от 7 октомври, докато са отразявали нападението в южната част на Израел, ръководено от Хамас. Оттогава израелските власти отказват да предоставят информация за местонахождението им, правните основания за ареста им или дори потвърждение, че те все още са живи.
  • Твърдения за изтезания и лошо третиране: Нараства броят на твърденията на журналисти за изтезанияи малтретиране повреме на арест или задържане от израелските власти. Докато липсата на достъп до Газа възпрепятства възможността на изследователските организации да потвърдят тези разкази по независим начин, те са в съответствие с доказателствата за системно малтретиране на задържани лица в израелски арест, документирани от организации на гражданското обществои ООН.
  • Цензура и грубо ограничаване на свободата на медиите: В по-широк план, след 7 октомври в Израел и окупираните палестински територии са се увеличили правните пречки и значителните ограничения за независимото отразяване. В Израел свободата на печата беше ограничена от нарастващия брой забранени статии, антижурналистическа реторика направителственислужители, обвинения в опити за прикрит контрол над новинарските издания и нападенията над израелски репортери, наред с други заплахи. През април 2024 г. Израел също така приема закон, който упълномощава правителството да забрани временно излъчването на международни новинарски канали в Израел, ако се счита, че те представляват заплаха за националната сигурност, което води до спирането на Al Jazeeraв Израел. През май 2024 г. Израел временно конфискува оборудването на Associated Press заради предоставяне на видеопредавания на Al Jazeera. Освен това има продължаващо спиране на интернеткоето не позволява на новините и свидетелствата от Газа да достигнат до външния свят, обширни твърдения за тормоз и сплашване, както и съобщения, че повече от 50 медийни офиса са били разрушени или повредени в Газа.
  • Неразследване или неподвеждане под отговорност на извършителите: Въпреки многократните призиви на организациите на гражданското общество, нито едно от тези нападения, убийства или други твърдения за злоупотреби срещу журналисти не са били прозрачно или цялостно разследвани от израелската армия. IDF има дългогодишен модел на безнаказаносткойто предхожда настоящия конфликт: през май 2023 г. КЗЖ документира най-малко 20 журналисти, убити от израелската армия през последните 22 години, включително американско-палестинската журналистка Ширин Абу Аклеи никой никога не е бил обвинен или подведен под отговорност за смъртта им. Израелските групи за защита на правата на човека B'Tselem и Yesh Din са стигнали до независимото заключение, че когато изобщо биват провеждани израелски военни разследвания, те служат като "механизъм за изпиране"- констатации, които се подкрепят и от други организации като Хюман Райтс Уоч.

Журналистите играят незаменима роля в документирането и отразяването на военни престъпления и други нарушения на правата на човека. Кумулативният ефект от тези злоупотреби е създаването на условия за информационна празнота, както и за пропаганда и дезинформация. Макар Израел да твърди, че действията му целят да предпазят народа му, историята показва, че цензурата и отказът на правото на информация са погрешен път към мира и сигурността.

Ето защо днес се обръщаме към Вас с призив за спиране на действието на Споразумението за асоцииране между Израел и ЕС, тъй като тази държава нарушава международните права на човека и наказателното право, и за приемане на целенасочени санкции срещу служители на израелската армия и други отговорни лица.

Освен това европейските лидери трябва недвусмислено и публично да поискат от Израел да изпълни следните изисквания относно свободата на печата:

Осигуряване на достъп и спазване на свободата на отразяване

  • Отмяна блокадата, която не позволява на международни, израелски и палестински журналисти да имат независим достъп до Газа.
  • Отмяна на законодателството, позволяващо на правителството да закрива чуждестранни медии, и въздържане от по-нататъшно законово или регулаторно ограничаване на медийната дейност.
  • Освобождаване на всички палестински журналисти, които са задържани по административен път или по друг начин, без да им е повдигнато обвинение.

Защита на живота на журналистите

  • Спиране на безразборните и умишлени убийства на журналисти.
  • Гарантиране на безопасността на всички журналисти, включително разрешаване на доставката на оборудване за отразяване на новини и предпазни средства за репортерите в Газа и Западния бряг.
  • Позволяване на всички журналисти, които искат да се евакуират от Газа, да го направят.

Осигуряване на отчетност и прекратяване на безнаказаността

  • Израел прозрачно да реформира процедурите си за разследване, за да гарантира, че всички разследвания на предполагаеми военни престъпления, престъпно поведение или нарушения на правата на човека са бързи, задълбочени, ефективни, прозрачни, независими и в съответствие с международно приетите практики. След това разследванията на злоупотреби срещу журналисти трябва да се провеждат незабавно в съответствие с тези процедури.
  • Разрешаване на международните следователи и организациите за защита на правата на човека, включително специалните докладчици на Организацията на обединените нации (ООН), следователите на Международния наказателен съд и Независимата международна анкетна комисия на ООН за окупираните палестински територии и Израел, неограничен достъп до Израел и окупираните палестински територии, за да разследват предполагаеми нарушения на международното право от всички страни.

Благодарим ви, че взехте предвид нашите искания.

 

Подписали: 

1. Асоциация на европейските журналисти (АЕЖ-България) 

2. Асоциация на журналистите на Албания (AJA, Албания) 

3. Асоциация на полските журналисти (SDP, Полша) 

4. Асоциация на професионалните журналисти на Албания (APJA, Албания) 

5. Асоциация на журналистите от Босна и Херцеговина (BHJA, Босна и Херцеговина) 

6. Институт за изследване на правата на човека в Кайро (CIHRS) 

7. CFDT-Journalistes (Франция) 

8. Комитет за защита на журналистите 

9. Медиен форум на общността в Европа 

10. Хърватска асоциация на журналистите (CJA, Хърватия) 

11. Датски съюз на журналистите (DJ, Дания) 

12. Фондация Дафне Каруана Галиция 

13. Профсъюз на работниците от пресата DISK (DİSK Basın-İş, Турция) 

14. Холандска асоциация на журналистите (NVJ, Нидерландия) 

15. Естонска асоциация на журналистите 

16. Етична журналистическа мрежа (EJN) 

17. EuroMed Rights

18. Европейски център за свобода на печата и медиите (ECPMF) 

19. Европейска федерация на журналистите (EFJ) 

20. Федерация на сдруженията на журналистите в Испания (FAPE, Испания) 

21. Free Press Unlimited (FPU) 

22. Обща асоциация на професионалните журналисти в Белгия (AGJPB/AVBB, Белгия) 

23. Хюман Райтс Уоч (HRW) 

24. Съюз на унгарската преса (HPU, Унгария) 

25. IFEX 

26. Асоциация на независимите журналисти в Сърбия (NUNS, Сърбия) 

27. Независим синдикат на журналистите и медийните работници (ССНМ, Северна Македония) 

28. Индекс на цензурата 

29. Институт на малтийските журналисти (IGM) 

30. Международна федерация за правата на човека (FIDH) 

31. Международна медийна подкрепа (IMS) 

32. Международен институт по печата (IPI) 

33. Съюз на журналистите на атинските ежедневници (JUADN, Гърция) 

34. Съюз на журналистите на Турция (Türkiye Gazeteciler Sendikası, TGS, Турция) 

35. Сдружение на професионалните журналисти в Люксембург (ALJP) 

36. Институт за медийно многообразие 

37. Национална федерация на италианската преса (FNSI, Италия) 

38. Национален синдикат на журналистите - Генерална конфедерация на труда (, SNJ-CGT, Франция) 

39. Национален съюз на журналистите на Украйна 

40. Норвежки съюз на журналистите (Norsk Journalistlag, Норвегия) 

41. OBC Transeuropa (OBCT) 

42. Ossigeno.info 

43. Пакистанска фондация за пресата (PPF) 

44. Съюз на периодичната и електронната преса (PEPU, Гърция) 

45. Португалски съюз на журналистите (SinJor) 

46. Репортери без граници (RSF) 

47. Рори Пек Тръст 

48. Съюз на сръбските журналисти (Sinos, Сърбия) 

49. Словенска асоциация на журналистите (Društvo Novinarjev Slovenije, DNS, Словения) 

50. Съюз на журналистите на Словения (SNS, Словения) 

51. Медийна организация за Югоизточна Европа (SEEMO) 

52. Испанска федерация на журналистическите съюзи ( FeSP, Испания) 

53. Шведски съюз на журналистите (Швеция) 

54. Профсъюз за култура, изкуство и медии (UGS-Nezavisnost, Сърбия) 

55. Профсъюз на хърватските журналисти (TUCJ, Хърватия) 

56. Профсъюз на медиите в Черна гора (TUMM, Черна гора) 

57. Асоциация на турските журналисти (GCD, Турция) 

58. Съюз на българските журналисти (СБЖ, България) 

59. Съюз на журналистите във Финландия (Suomen Journalistiliitto, Финландия)

60. Съюз на журналистите в Андалусия (SPA-FeSP, Испания) 

 

[1]Петимата журналисти, които са станали обект на нападение и са убити, са журналистът от Ройтерс и ливански гражданин Исам Абдалав Южен Ливан и палестинските журналисти Хамза Ал ДахдухМустафа ТураяИсмаил Ал Гули Рами Ал Рефив Газа. КЗЖ също така е установил, че израелската армия  умишлено е атакувала журналисти и преди 7 октомври, както в случая с американската журналистка Ширин Абу Акле, чието убийство е предмет на текущо разследване на Министерството на правосъдиетоВж. доклад на КЗЖ, в който се посочва, че няма отговорност за журналисти, убити от израелската армия през последните две десетилетия, Комитет за защита на журналистите (9 май 2023 г.).

[2]Други организации, като РБГ, смятат, че броят на целенасочените убийства може да е по-голям; въпреки това е трудно да се документират и проверят подробностите, които са необходими, за да се заключи, че е имало целенасочени убийства, докато достъпът до Газа е ограничен, а условията за докладване остават тежки.

[3]Вж. независимите разследвания на РойтерсАФПАмнести ИнтернешънълХюман Райтс Уочи Репортери без граници.

[4]Малък брой журналисти са влезли в Газа, докато са били включени в израелските военни сили, за много кратки посещения, които предлагат ограничен и контролиран поглед върху конфликта, а кореспондент на CNN е направил кратък репортаж от вътрешността на Газа, след като е влязъл в нея с емиратска група за помощ. Вж. Patrick Kingsley Поглед към опустошената Газа, New York Times (9 януари 2024 г.). Забраната за достъп на журналисти е потвърдена отВърховния съд на Израел. Достъпът от Египет също е невъзможен.

news.modal.header

news.modal.text

Към 15:18 на 26.08.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация