Асоциация на европейските журналисти – България – Прессъобщение

site.btaАЕЖ-България: Шейсет журналистически организации настояват за решителни действия на ЕС спрямо Израел

АЕЖ-България: Шейсет журналистически организации настояват за решителни действия на ЕС спрямо Израел
АЕЖ-България: Шейсет журналистически организации настояват за решителни действия на ЕС спрямо Израел

АЕЖ-България се присъединява към 60 международни организации, призоваващи ЕС да предприеме действия срещу безпрецедентните убийства на журналисти от страна на израелските власти и срещу други нарушения на свободата на медиите, които се извършват в разрез на правата на човека и задълженията на Израел спрямо международното хуманитарно право. Журналистическите организации настояват, че „тези нарушения трябва да доведат до спиране на Споразумението за асоцииране между ЕС и Израел и допълнителни целенасочени санкции на ЕС срещу ответните страни, които носят отговорност“.

Писмото е по инициатива на Комитета за защита на журналистите (CPJ). Сред подписалите го организации са Международната федерация за човешки права (FIDH), Human Rights Watch, IFEX, „Репортери без граници“, Рори Пек Тръст, Фондация „Дафне Каруана Галиция“, Европейският център за медийна свобода (ECPMF) и др.

Организациите, подписали писмото, отчитат и че „за съжаление, правителствата на 27-те страни членки на ЕС тепърва единодушно трябва да признаят и да осъдят престъпленията на израелските сили в Газа“.

Вижте пълния текст на писмото, изпратено днес до институциите на ЕС и външните министерства на държавите членки на ЕС, както и организациите, обявили се в негова подкрепа:

26 август 2024 г.

До г-н Жозеп Борел Фонтелес,
Върховен представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност/заместник-председател на ЕК

До г-н Валдис Домбровскис,
Европейска комисия, изпълнителен заместник-председател по икономиката в интерес на хората

В копие: външните министерства на държавите членки на ЕС

Изпратено по имейл

Уважаеми г-н върховен представител/заместник-председател Борел и г-н изпълнителен заместник-председател Домбровскис,

Нашите организации се обръщат към вас, за да поискат от Европейския съюз да предприеме действия срещу безпрецедентните убийства на журналисти от страна на израелските власти и срещу други нарушения на свободата на медиите, в разрез с правата на човека и задълженията на Израел спрямо международното хуманитарно право. Това е само част от широко разпространени и систематични злоупотреби, извършвани от израелските власти в Газа, Западния бряг, Израел и другаде, които са документирани или признати от израелски, палестински и международни неправителствени организации, експерти на ООН и Международния наказателен съд. В тази връзка е издадено и искане за заповеди за арест от прокурора на Международния наказателен съд. Тези нарушения трябва да доведат до спиране на Споразумението за асоцииране между ЕС и Израел и допълнителни целенасочени санкции на ЕС срещу ответните страни, които носят отговорност. За съжаление, правителствата на 27-те страни членки на ЕС тепърва единодушно трябва да признаят и да осъдят престъпленията на израелските сили в Газа.

От 7 октомври 2023 г., когато бойци, водени от въоръженото крило на Хамас, извършиха множество и координирани атаки срещу цивилни и взеха заложници от Израел, администрацията на Нетаняху предприе безпрецедентна поредица от стъпки за ограничаване на свободата на медиите, което на практика доведе до установяване на режим на цензура.

Продължаващите атаки срещу журналисти и срещу свободата на медиите от страна на израелските власти изискват спешни действия и включват:

Безпрецедентни убийства на журналисти: Организациите, работещи за свобода на печата, включително Комитетът за защита на журналистите (CPJ), „Репортери без граници“ (RSF) и Международната федерация на журналистите (IFJ), от 7 октомври насам са регистрирали убийствата на повече от 100 палестински журналисти и медийни работници в Газа, както и на двама израелски и трима ливански журналисти. Ето защо този период се превръща в най-смъртоносния за журналистическата професия откакто тези организации водят статистика за убийствата на журналисти. Много от убитите журналисти са носели отличителни знаци като представители на медии, когато са били убити. Унищожаването и изместването на прескорпуса на Газа означава, че по-малко местни журналисти са останали на място, за да отразяват военните действия.
Целенасочени убийства на журналисти: CPJ установи, че Израелските отбранителни сили (IDF) са таргетирали директно и са убили най-малко петима журналисти. CPJ проучва най-малко 10 други смъртни случая, които показват възможно таргетиране от страна на IDF**. Други организации като RSF смятат, че броят на целенасочените убийства може да е по-висок. Документирането и проверката на подробностите, необходими, за да се заключи, че журналисти са били директна цел, е трудно, докато достъпът до Газа е ограничен и условията за отразяване на случващото се там остават тежки. Ако целенасоченото или безразборно убийство на журналисти, е извършено умишлено или по непредпазливост, то е военно престъпление. При една от тези атаки танк на IDF уби журналиста на Reuters Исам Абдала в Южен Ливан на 13 октомври, както е документирано от задълбочени независими разследвания на правозащитни и медийни организации и подкрепено от обширен съдебномедицински видео анализ***. Други шестима журналисти бяха ранени при атаката.
Забрана за достъп на независими медии до Газа: Въпреки че някои ограничения върху репортерската работа са често срещани по време на война, ефективната пълна забрана за влизане на журналисти в Газа – както на чуждестранни граждани, така и на израелски и палестински журналисти – е безпрецедентна в съвремието ни. Журналистите са имали възможността да правят репортажи от фронтовата линия в почти всеки голям конфликт през последните три десетилетия: от Украйна до Руанда. За сравнение, въпреки че пресцентърът на израелското правителство издаде медийни акредитации на приблизително 2800 международни журналисти за влизане в Израел от началото на конфликта, само избрани журналисти получиха разрешение да влязат в ивицата Газа – всички под израелски военен ескорт и с ограничения за репортажите им****. Ето защо, повече от 70 новинарски медии и граждански организации наскоро призоваха Израел да предостави независим достъп до Газа.
Рекорден брой произволни задържания: От 7 октомври насам държавата Израел е арестувала най-малко 49 журналисти и медийни работници – често без обвинения. Това, което те и техните адвокати твърдят, е, че действията на властите са отмъщение за тяхната журналистическа дейност и коментари. Най-малко 13 наши колеги са с административно задържане – това е мярка, съгласно която военен командир може да задържи лице без повдигане на обвинение, обикновено за срок от шест месеца, на основание предотвратяване на бъдещо престъпление, а периодът може да бъде удължаван неограничен брой пъти. Използването на процедурата многократно е обявявано от ООН за форма на произволно задържане.
Насилствено изчезване: палестинските журналисти Нидал Ал-Уахиди и Хайтам Абделуахид са задържани от израелските власти на 7 октомври, докато отразяват атаката на Хамас в Южен Израел. Оттогава израелските власти отказват да разкрият информация за местонахождението им, да представят правните основания за ареста им и дори да потвърдят дали все още са живи.
Твърдения за изтезания и малтретиране: Има нарастващ брой твърдения от журналисти за упражнени над тях изтезания и малтретиране, докато са били арестувани или задържани от израелските власти. Докато липсата на достъп до Газа възпрепятства способността на независими организации да потвърдят независимо тези данни, те са в съответствие с доказателствата за системно малтретиране на задържани в израелския арест, документирани от граждански организации и ООН.
Цензура и драстични ограничения на медийната свобода: В по-общ план правните пречки и значителните затруднения на независимото отразяване в Израел и окупираните палестински територии се увеличиха от 7 октомври насам. В Израел свободата на пресата е ограничена, като за това свидетелстват нарастващият брой на забранени статии, реториката на официалните представители на правителството срещу медиите, предполагаеми опити за контролиране на новинарски издания и атаки срещу израелски репортери, наред с други заплахи. През април 2024 г. Израел също така прие закон, който дава право на правителството временно да забрани излъчването на международни новинарски канали в страната, ако бъдат счетени за заплаха за националната сигурност, което доведе до затварянето на Al Jazeera в Израел. През май 2024 г. Израел временно конфискува оборудване от Associated Press, с което се излъчваха видео емисии на живо на Al Jazeera. Има също така продължаващи прекъсвания на интернет достъпа, които не позволяват на новини и свидетелства от Газа да достигнат до външния свят. Наред с това има детайлни твърдения за тормоз и сплашване, както и доклади, според които повече от 50 редакции на медии в Газа са били унищожени или са им нанесени щети
Липса на разследване или подвеждане под отговорност на извършителите: Въпреки многократните призиви от страна на граждански организации, нито една от тези атаки, убийства или други твърдения за малтретиране на журналисти не са били прозрачно или изчерпателно разследвани от IDF. IDF има дългогодишен модел на безнаказаност, който предхожда настоящия конфликт: през май 2023 г. CPJ документира случаите на най-малко 20 журналисти, убити от IDF през последните 22 години, включително американско-палестинската журналистка Ширин Абу Акле, като никой никога не е бил обвинен или подведен под отговорност за смъртта им. Израелските правозащитни групи B’Tselem и Yesh Din независимо една от друга стигнаха до заключението, че когато израелските военни разследвания все пак се провеждат, те служат като „механизъм за изпиране“ – констатации, които се подкрепят от други организации като Human Rights Watch.
Журналистите играят незаменима роля в документирането и отразяването на военни престъпления и други нарушения на човешките права. Кумулативният ефект от тези злоупотреби е създаването на условия за информационен вакуум, както и за пропаганда, разпространяване на грешна информация и дезинформация. Докато държавата Израел твърди, че действията ѝ целят да запазят нейния народ в безопасност, историята показва, че цензурата и отказът от правото на информация е погрешен път към мира и сигурността.

Ето защо днес ние ви призоваваме за преустановяване на Споразумението за асоцииране между Израел и ЕС въз основа на това, че страната е нарушила международните права на човека и наказателното право.Призоваваме ви и за приемане на целеви санкции срещу служители на IDF и други отговорни страни.

Освен това европейските лидери трябва недвусмислено и публично да поискат от Израел да изпълни следните изисквания относно свободата на словото:

Осигуряване на достъп и поддържане на свободното отразяване на събитията в региона

Да се прекрати блокирането на достъпа до Газа на международни, израелски и палестински журналисти.
Да се отмени законодателството, позволяващо на правителството на Израел да задържа представители на чуждестранни медии и да се въздържа от по-нататъшно законово или регулаторно ограничаване на действията на медиите.
Всички палестински журналисти, които са задържани административно или са задържани без обвинение по друг начин, да бъдат освободени.
Пазете живота на журналистите

Спиране на безразборното и умишлено убийство на журналисти.
Гарантиране на безопасността на всички журналисти, включително разрешаване на доставката на новинарско оборудване и предпазни средства за репортери в Газа и Западния бряг.
Разрешение за всички журналисти, които искат да се евакуират от Газа, да го направят.
Отчетност на действията на властите и край на безнаказаността

Прозрачно реформиране на процедурите за разследване, за да се гарантира, че всички разследвания на предполагаеми военни престъпления, престъпно поведение или нарушения на правата на човека са бързи, задълбочени, ефективни, прозрачни, независими и в съответствие с международно приетите практики. След това разследванията на злоупотреби срещу журналисти трябва да бъдат незабавно проведени в съответствие с тези процедури.
Разрешаване на международни следователи и организации за правата на човека, включително специални докладчици на ООН, следователи от Международния наказателен съд и Независимата международна анкетна комисия на ООН за окупираните палестински територии и Израел, неограничен достъп до Израел и окупираните палестински територии за разследване на предполагаеми нарушения на международното право от всички страни.
Благодарим ви, че разглеждате нашите искания.

Подписано от (по азбучен ред):

  1. Association of European Journalists (AEJ-Bulgaria)
  2. Association of Journalists of Albania (AJA, Albania)
  3. Association of Polish Journalists (SDP, Poland)
  4. Association of Professional Journalists of Albania (APJA, Albania)
  5. BH Journalists Association (BHJA, Bosnia and Herzegovina)
  6. Cairo Institute for Human Rights Studies (CIHRS)
  7. CFDT-Journalistes (France)
  8. Committee to Protect Journalists
  9. Community Media Forum Europe
  10. Croatian Journalists’ Association (CJA, Croatia)
  11. Danish Union of Journalists (DJ, Denmark)
  12. (The) Daphne Caruana Galizia Foundation
  13. DISK Press Labour Union (DİSK Basın-İş, Turkey)
  14. Dutch Association of Journalists (NVJ, The Netherlands)
  15. Estonian Association of Journalists
  16. Ethical Journalism Network (EJN)
  17. EuroMed Rights
  18. European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF)
  19. European Federation of Journalists (EFJ)
  20. Federation of Associations of Journalists of Spain (Federación de Asociaciones de Periodistas de España, FAPE, Spain)
  21. Free Press Unlimited (FPU)
  22. General Association of Professional Journalists in Belgium (AGJPB/AVBB, Belgium) 23. Human Rights Watch (HRW)
  23. Hungarian Press Union (HPU, Hungary)
  24. IFEX
  25. Independent Journalists’ Association of Serbia (NUNS, Serbia)
  26. Independent Trade Union of Journalists and Media Workers (SSNM, North Macedonia) 28. Index on Censorship
  27. Institute of Maltese Journalists (IGM)
  28. International Federation for Human Rights (FIDH)
  29. International Media Support (IMS)
  30. International Press Institute (IPI)
  31. Journalists’ Union of Athens Daily Newspapers (JUADN, Greece) 34. Journalists’ Union of Turkey (Türkiye Gazeteciler Sendikası, TGS, Turkey) 35. Luxembourg Association of
  32. Professional Journalists (Association luxembourgeoise des journalistes professionnels, ALJP, Luxembourg)
  33. Media Diversity Institute
  34. National Federation of the Italian Press (Federazione Nazionale della Stampa Italiana, FNSI, Italy)
  35. National Union of Journalists – General Confederation of Labor (Syndicat National des Journalistes – Confédération Générale du Travail, SNJ-CGT, France)
  36. National Union of Journalists of Ukraine
  37. Norwegian Union of Journalists (Norsk Journalistlag, Norway)
  38. OBC Transeuropa (OBCT)
  39. Ossigeno.info
  40. Pakistan Press Foundation (PPF)
  41. Periodical & Electronic Press Union (PEPU, Greece)
  42. Portuguese Union of Journalists (SinJor)
  43. Reporters Without Borders (RSF)
  44. Rory Peck Trust
  45. Serbian Journalists’ Union (Sinos, Serbia)
  46. Slovenian Association of Journalists (Društvo Novinarjev Slovenije, DNS, Slovenia) 50. Slovenian Union of Journalists (SNS, Slovenia)
  47. South East Europe Media Organisation (SEEMO)
  48. Spanish Federation of Journalists’ Unions (Federación de Sindicatos de Periodistas, FeSP, Spain)
  49. Swedish Union of Journalists (Sweden)
  50. Trade Union for Culture, Art and Media (UGS-Nezavisnost, Serbia)
  51. Trade Union of Croatian Journalists (TUCJ, Croatia)
  52. Trade Union of Media of Montenegro (TUMM, Montenegro)
  53. Turkish Journalists’ Association (Gazeteciler Cemiyeti Dernegi, GCD, Turkey)
  54. Union of Bulgarian Journalists (SBJ, Bulgaria)
  55. Union of Journalists in Finland (Suomen Journalistiliitto, Finland)
  56. Union of Journalists of Andalusia (SPA-FeSP, Spain)
    ––––––––––––––––––

* Петимата директно таргетирани и убити журналисти са журналистът от Reuters и ливански гражданин Исам Абдала в Южен Ливан и палестинските журналисти Хамза Ал Дахдух, Мустафа Турая, Исмаил Ал Гул и Рами Ал Рефи в Газа. CPJ също установи, че IDF умишлено са атакували журналисти преди 7 октомври, както в случая с американската журналистка Ширин Абу Акле, чието убийство е обект на текущо разследване на Министерството на правосъдието. Вижте доклад на CPJ, който не открива отговорност за журналисти, убити от израелските военни през последните две десетилетия – Комитет за защита на журналистите (9 май 2023 г.).

** Други организации като RSF смятат, че броят на целенасочените убийства може да е по-висок. Въпреки това документирането и проверката на подробностите, необходими, за да се заключи, че е имало таргетиране, докато достъпът до Газа е ограничен и условията за отразяване на събитията остават тежки, е трудно.

*** Вижте независими разследвания на Reuters, AFP, Amnesty International, Human Rights Watch и „Репортери без граници“.


**** Малък брой журналисти влязоха в Газа, докато бяха част от израелската армия, и за много кратки посещения, които предлагат ограничен и селектиран поглед върху конфликта, а кореспондент на CNN направи кратък репортаж от вътрешността на Газа, след като влезе с група за помощ от ОАЕ. Вижте Патрик Кингсли, „Поглед в опустошената Газа“, New York Times (9 януари 2024 г.). Забраната за достъп на журналисти беше потвърдена от Върховния съд на Израел. Достъпът от Египет също е невъзможен.

news.modal.header

news.modal.text

Към 14:26 на 26.08.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация