Сдружение „Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт“ – Прессъобщение

site.btaСдружение „Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт“: „Губещата“ Околовръстна железница, се оказа на печалба от над 5,5 млн. лв. - документи

Сдружение „Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт“: „Губещата“ Околовръстна железница, се оказа на печалба от над 5,5 млн. лв. - документи
Сдружение „Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт“: „Губещата“ Околовръстна железница, се оказа на печалба от над 5,5 млн. лв. - документи

НКЖИ демонтира жп трасето по бул. Вардар с фалшиви аргументи

Съгласували ли са Росен Желязков и Георги Гвоздейков документи с невярно съдържание питат граждани?

Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт продължава битката за възстановяване на демонтирания преди малко повече от месец участък от Околовръстната железница по бул. Вардар в столицата. „Ние обжалвахме заповедта за демонтаж пред Административния съд и продължаваме да я считаме за абсолютно незаконосъобразна“ – коментира координаторът на сдружението Георги Статков. Той добави и че благодарение на заведеното от инициативата дело в Административния съд срещу заповедта за демонтиране на железния път, гражданите са получили достъп до официалната документация по преписката за демонтаж на железопътната линия, която иначе се пази в тайна от обществеността.

От там стават известни доста любопитни подробности - в документацията присъства доклад от бившия генерален директор на ДП НКЖИ Красимир Папукчийски до тогавашния министър на транспорта Росен Желязков, с който се предлага закриване на участъка бул. Възкресение – гара Стан, който в последствие е съгласуван. В него се сочи, че „направените експлоатационни разходи не се покриват с реализираните приходи в участъка Захарна фабрика – Стан“. Този мотив е послужил за закриване на участъка.

(Приложение №1 – Заповед за Демонтаж – Папукчийски и Доклад на Папукчийски до Росен Желязков)

В последствие – същият аргумент, че „направените експлоатационни разходи не се покриват с реализираните приходи е използван като повод и от настоящото ръководство на ДП НКЖИ в лицето на генералния директор Мария Генова за закриването на следващия участък – гара Захарна фабрика – бул. Възкресение през настоящата 2024 г. – доклад до министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков.

(Приложение №2 – Заповед за демонтаж – Генова и Доклад на Генова до Георги Гвоздейков)

(Приложение №3 – схема на трасето на Околовръстната железница на София от гара Захарна фабрика до гара Стан и демонтираните участъци)

По този повод са изпратени запитвания до генералния директор на ДП НКЖИ по закона за достъп до обществена информация за размера на приходите и разходите на посочения участък за периода 2011 – 2023 г. Оказва се, че приходите от участъка гара Захарна Фабрика – гара Стан са в размер общо на 3 601 469,48 лв., а разходите – в размер общо на 227 452,43 лв. От простата сметка се получава чиста печалба от 3 374 017,05 лв. от участъка, което влиза в ПЪЛНО ПРОТИВОРЕЧИЕ с твърдяното в горепосочените официални документи, че „направените експлоатационни разходи не се покриват с реализираните приходи“.

(Приложение №4 – приходи – Захарна фабрика - Стан)

В  тази връзка от инициативата питат – дали Желязков и Гвоздейков не са били подведени да съгласуват документи с невярно съдържание, което е довело или може да доведе до значителни щети за държавата, а също така и до евентуален риск за националната сигурност, във връзка с Постановление № 181 ОТ 20 юли 2009 г.  на Министерски съвет за определяне на стратегическите обекти и дейности, които са от значение за националната сигурност – в чиито чл. 1, ал. 1 са описани националната железопътна инфраструктура, както и обектите на Топлофикация – София ЕАД.

По подобен начин стоеше въпросът и с другата част от Околовръстната железница – от ВТУ „Тодор Каблешков“ – гара Пионер – Хладилника. Там за 10 години също бяха генерирани приходи от повече от 2,2 млн. лв. С решението за даване на тези участъци на Столична община за т.нар „Зелен ринг“, Министерският съвет на практика лишава НКЖИ от тези приходи. Затова сдружението обжалва по съдебен ред и двете решения на Министерски съвет – от 2022 и 2024 г.“ – добави Статков.

(Приложение №5 – приходи гара „Пионер“)

До този момент гражданите са поискали среща с кмета на Столична община Васил Терзиев като от повече от месец и половина нямат отговор. Същото искане е изпратено и до председателя на комисията по транспорт в СОС – Иван Таков – БСП – също без успех, независимо че Таков изразява готовност за дискусия по темата в медийно интеревю https://euronewsbulgaria.com/news/28261/ivan-takov-ostavkata-na-ninova-ne-e-iskrena-bsp-tryabva-da-produlzhi-da-e-v-opozitsiya.

От сдружението не спират да настояват трасето да бъде възстановено и да започне диалог с иституциите за изграждането на модерен Първи метро ринг на столицата.

А ето и малко информация за Околовръстната железница на столицата. Близо 2/3 от терените й на територията на целия град все още са държавна собственост и не е застроена. По нейното трасе се предвижда изграждане на т.нар. "Зелен ринг", заменящ релсовия път с велосипедни алеи и строежи.

Линията се изгражда в периода 1912 - 1942 г. Именно тогава се взима решение за започване на пътническо движение, което така и не стартира, поради започналите бомбардировки над София.

След 1944 г. линията постепенно е демонтирана и никога не е обследвана от институциите за възможността да се ползва като истинска градска железница.

Отговорите "не може, защото не може/губеща е/трасето си е изгубило функциите" и т. отекват като ехо на безотговорността в столичното градоустройство вече цели 80 години!

Няма отговор и на въпроса - не може ли вело инфраструктурата да съществува заедно, а не вместо релсовия път! Според концепцията за Зелен ринг – повече от 300 000 души живеят в непосредствена близост до трасето. В тази връзка от гражданската инициатива питат – как се открива потенциал за вело трасе по този маршрут, но няма търсене за висококапацитетна транспортна система, която да осигури огромен брой връзки с различни видове транспорт, включително с метро и възможност за достигане на различни части на града, без непременното преминаване през неговия център. Ако добавим и поне още толкова хора, които ежедневно пътуват до София от цялата софийска област, за да работят, тази линия се превръща в изключително голяма неизползвана възможност за столицата.

През годините инициативата за възстановяване на Околовръстната железница на София като модерна висококапацитетна транспортна система под формата на метро линия/скоростен трамвай или лека железница среща подкрепата на значителен брой от общините около столицата, както и на редица експерти. За съжаление община и държава остават не просто глухи за тези идеи, а активно и без значение от политическата власт, методично продължават с ликвидирането на тази възможност и за бъдещите поколения.

Примери за подобни кръгови транспортни системи има в Берлин и Виена (S-Bahn), Лондон (Overground).

В Париж от друга страна още от 2006 г. тяхната държавна железница SNCF и местната община сключват споразумение, според което, заради значителното биоразнообразие на флора и фауна, която се развила по тяхната неизползвана от десетилетие кръгова железница Petite Ceinture, трасетата ще бъдат запазени в настоящия им вид – без демонтиране на линии и без асфалтиране и по-специални настилки. От тогава до днес все повече участъци се отварят с цел посещения и разходки, но не се изграждат специални велоалеи (каквито се предвиждат в София) и е забранено разхождането на кучета. Същевременно железницата си запазва правото да отвори трасетата за влаково движение, ако и когато прецени това за необходимо.

Поради тази причина от инициативата настояват трасетата на Околовръстната железница да се запазят държавна собственост и да се дадат само за стопанисване от Столична община. А НКЖИ да може по всяко време да ги отвори за движение, ако и когато има подобна необходимост и желание.

ГИ за обществен транспорт от самото си създаване през 2011 г. се бори за съхраняване на Околовръстната железница и събиране на нейната история. Гражданите са водили множество съдебни дела, които обаче не са били разглеждани по същество от съда, който не е признавал до този момент правен интерес на сдружението и гражданите. Заповедите за демонтаж на линията и решенията на Министерски съвет за предоставяне на терени на Околовръстната железница на Столична община също са обжалвани.

Георги Статков от инициативата споделя: „Според нас е изключително скандален този демонтаж на резервното трасе към ТЕЦ „Земляне“. Напомняме, че през 2009 г. именно по тази линия бе доставен мазут до централата по време на газовата криза. Твърдим, че този демонтаж застрашава националната сигурност на страната и топлоподаването към хиляди домакинства. Обръщаме внимание, че по време на кризата ежедневно са доставяни по 12 влакови цистерни с 1 товарен влак. Ако се използва автомобилен транспорт, това биха били 24 тежкотоварни камиона дневно. Те биха затруднили и без това сложният достъп до ул. Костенец, ул. Житница и бул. Никола Мушанов. В самата централа също пространствто е ограничено (тя е оптимизирана за достъп с жп транспорт и според нас, това на практика би блокирало подстъпите до нея. Напомняме, че всички топлоелектрически централи на територията на Столична община (ТЕЦ София, ТЕЦ Изток и до скоро ТЕЦ Земляне, имат железопътни клонове и това не е никак случайно! Тази военно временна алтернатива не бива да бъде унищожавана, особено в настоящата напрегната международна ситуация. Отделно от това – не виждаме логика в изваждането на жп релсите. Ако управниците ни са толкова недалновидни, вместо да дават стотихи хиляди левове за демонтаж, просто могат да я засипят и да оставят на бъдещите поколения да решат въпроса, а сега трасето да се използва, както иска управата на Столична община – за велоалея.

 

Приложения

news.modal.header

news.modal.text

Към 10:11 на 31.07.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация