Министерство на външните работи – Прессъобщение

site.btaМВнР: Приветствие на министър-председателя и министър на външните работи Димитър Главчев по повод Деня на българската дипломатическа служба и 145-годишнината от нейното основаване

МВнР: Приветствие на министър-председателя и министър на външните работи Димитър Главчев по повод Деня на българската дипломатическа служба и 145-годишнината от нейното основаване
МВнР: Приветствие на министър-председателя и министър на външните работи Димитър Главчев по повод Деня на българската дипломатическа служба и 145-годишнината от нейното основаване
Снимка: Министерство на външните работи

ПРИВЕТСТВИЕ НА МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ И МИНИСТЪР НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ Г-Н ДИМИТЪР ГЛАВЧЕВ ПО ПОВОД ДЕНЯ НА БЪЛГАРСКАТА ДИПЛОМАТИЧЕСКА СЛУЖБА – 19 ЮЛИ, И 145-ГОДИШНИНАТА ОТ НЕЙНОТО ОСНОВАВАНЕ

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ, 
УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ВИЦЕПРЕЗИДЕНТ,
ВАШЕ СВЕТЕЙШЕСТВО,
УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА МИНИСТРИ И НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ, 
ВАШИ ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВА, ЧЛЕНОВЕ НА ДИПЛОМАТИЧЕСКИЯ КОРПУС И ПРИЯТЕЛИ НА БЪЛГАРИЯ,
ДРАГИ КОЛЕГИ И ГОСТИ,

Имам честта и удоволствието да Ви приветствам по повод празника на Българската дипломатическа служба – на 19 юли бе отбелязана 145-ата годишнина от нейното основаване. За всички нас това е ден на размисъл, гордост и почит към делото на поколения български политици и дипломати, служили предано на родината ни, за да бъде тя търсен и уважаван международен партньор.

Дипломатическата ни служба е създадена през 1879 година, в момент, когато България се утвърждава като свободна и суверенна нация, след векове на чуждо подтисничество. Със свой Указ княз Александър Батенберг назначава първите български дипломатически представители в чужбина – в непосредственото съседство на България: в Турция, Румъния и Сърбия. Век и половина по-късно, Министерството на външните работи и дипломатическата ни служба, със своята мрежа от над 100 дипломатически и консулски мисии и постоянни представителства пред международни организации и повече от 90 почетни консули по света, с достойнство и безкористна мотивация отстоява интересите и авторитета на България на международната сцена.

Можем спокойно да кажем, че нашата дипломация винаги е била в „центъра на събитията“, когато е трябвало да се отстояват националните ни интереси и приоритети във външната ни политика, да се защитават правата на нашите сънародници зад граница и да се развиват отношения на приятелство и сътрудничество със съседите ни, както и многобройните партньорства с държавите в Европа и извън нея. Българските дипломати винаги са работили в полза на отечеството както по време на война, така и на мир, справяйки се със заплахи и предизвикателства, търсейки оптималните решения. И днес България е твърдо и непоколебимо на страната на върховенството на правото, мира, свободното развитие, етническата и религиозна толерантност, които са и ценности на евроатлантическата общност, олицетворявана от ЕС и НАТО.

Използвам възможността да изразя признателност към присъстващите тук „ветерани“, работили дълги години в Дипломатическата ни служба и дали своя принос за нейните успехи. Гордеем се с Вас, желаем Ви здраве и разчитаме на Вашите знания и опит!

Днес сме свидетели на все по-голяма сила, с която се откроява ролята на дипломацията – в един все по-фрагментиран и разделен свят на конкуренция, съперничество, паралелни кризи и конфликти и динамично променяща се международна среда. Продължаващите войни в близост до България – в Украйна и Близкия изток, променящите се геополитически реалности, наред с климатичните промени, глобализацията, скоростното развитие на новите технологии, заплахите в областта на киберсигурността поставят на сериозно изпитание бъдещето на нашата планета и идните поколения.

Като служебен министър-председател и министър на външните работи, приоритет за мен бе да осигуря стабилна и устойчива изпълнителна власт, която успешно да води страната ни в средата от кризи и предизвикателства чрез предвидимост, откритост и последователност във външната ни политика.
Една от основните задачи, с които се справихме, бе провеждането на честни и прозрачни избори в чужбина. Предизвикателството тази година беше „двойно“, тъй като на 9 юни беше проведено гласуване „две в едно“ - както за Европейския парламент, така и предсрочен вот за състава на българското Народно събрание. С активното съдействие на МВнР, извън страната бяха образувани 769 избирателни секции в 60 държави, където сънародниците ни успяха да упражнят конституционното си право на глас. С удовлетворение мога да кажа, че вотът зад граница, въпреки трудностите, които трябваше да преодоляваме, премина нормално и без нарушения.

Използвам случая, за да изкажа своята сърдечна благодарност на екипа на МВнР, натоварен с организирането на гласуването зад граница, на служителите от нашето и другите ведомства, командировани като членове на СИК в чужбина, а също и на колегите от дипломатическите и консулските ни представителства и на българските общности зад граница за положените усилия за успешната подготовка и протичане на изборния ден.

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

Служебното правителство се придържа стриктно към евроатлантическия избор на страната ни като отговорен и активен член на Европейския съюз и на НАТО. България продължи конструктивното си участие в рамките на двата съюза, във вземането на решения и предприемане на мерки в отговор на съвременните предизвикателства за общата ни сигурност и просперитета на нашите граждани.

Вече близо две години и половина на североизток от нашите граници продължава ужасът и хуманитарната трагедия, причинена от агресията на Русия срещу суверенна и демократична Украйна. Заедно с военните действия, продължават да се задълбочават и негативните последици за регионалната и международната сигурност. От самото начало на войната България безрезервно подкрепя всички колективни мерки в рамките на ЕС и на НАТО за отблъскване на агресора, в защита на суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Не за първи път казваме, че в своята самоотбрана Украйна защитава не само свободата и суверенитета си, но и принципите на международното право и ценностите, върху които е изградена демократична Европа. България ще продължи многоизмерната си подкрепа за Украйна – дипломатическа, хуманитарна, политическа, военна, социално-икономическа, включително и усилията по подготовка на възстановяването на страната с акцент върху сътрудничеството в ключови сфери.

Неотдавна имах честта да представлявам България на Срещата на върха на НАТО във Вашингтон по случай 75-ата годишнина от основаването на Алианса. Един от най-важните резултати от форума бе потвърждението, че пътят на Украйна към членство в НАТО е необратим. Одобрен бе съществен нов пакет от помощ за Украйна и препотвърден бе ангажиментът за дългосрочно оказване на военна подкрепа, обучение на украински военнослужещи, мерки за засилване на противовъздушната отбрана, нови двустранни споразумения за сигурност и засилване на работата по оперативната съвместимост.

България има ключова роля в решенията и мерките, които НАТО предприема за повишаване на сигурността и устойчивостта на съюзниците и партньорите в Черноморския регион. В този контекст ще отбележа домакинството ни на Втората конференция, посветена на сигурността в Черно море в рамките на Международната Кримска платформа, която проведохме в София на 15 април т. г. Активно участвахме и в Конференцията за възстановяване на Украйна, проведена на 11-12 юни в Берлин, както и в Конференцията на високо ниво по Формулата за мир на президента Зеленски в Бюргенщок, Швейцария, на 15-16 юни 2024 г.

В рамките на европейския дневен ред, България конструктивно подпомогна договарянето на преговорните рамки за започване на преговори за присъединяване към ЕС на Украйна и Република Молдова и провеждането на първи междуправителствени конференции на ЕС с двете държави на 25 юни тази година. България оценява трансформиращата стратегическа роля на политиката на разширяване на ЕС за осигуряване на стабилност, сигурност, социално-икономически просперитет, необратимост на демократичните реформи и среда, гарантираща спазването на европейските ценности и върховенството на закона. Активно подкрепяме и европейската перспектива и на Грузия.

Обръщайки поглед към Близкия изток – знаете, че страната ни категорично осъди терористичната атака на „Хамас“ срещу Израел от 7 октомври 2023 г., като подкрепи правото на Израел на самоотбрана, в съответствие с международното право. На фона на продължаващата вече почти 9 месеца израелска военна операция в Ивицата Газа, подкрепяме инициативата на арабските страни, САЩ и ООН за деескалация, незабавно прекратяване на огъня, освобождаване на заложниците, справяне с хуманитарната катастрофа в Газа и недопускане на разпространение на конфликта в региона. Заедно с други сходно мислещи партньори, подкрепяме всеобхватната пътна карта, представена от президента на САЩ Байдън, която предвижда постигане на обявените цели на три етапа. Вярваме, че устойчивият мир в Близкия изток и сигурността на народите, живеещи там, сред които израелци и палестинци, са възможни на основата на решение, базирано на принципа за „две държави“, съжителстващи в мир, под егидата на ООН, като единствена възможност за дългосрочно урегулиране.

Неотменим приоритет за нас, отчитайки географското положение на страната ни, е да бъдем добър и предвидим съсед и партньор, стремящ се към осигуряване на благоприятна среда на сигурност и стабилност в региона на ЮИЕ и Черно море. Поддържането на добросъседски отношения на сътрудничество и свързаност със съседните ни държави е фундаментална дългосрочна цел на проактивната ни двустранна и регионална дипломация. Продължаваме последователната си ангажираност в подкрепа на процеса на европейска интеграция на страните от Западните Балкани, при водеща роля на принципа на собствените заслуги в постигането на напредък в процеса, спазването на върховенството на закона и устойчивост на провежданите реформи.
Последователно отстояваме и защитата и гарантирането на правата и интересите на българските граждани, българските общности и хората с българско самосъзнание зад граница. Българите в чужбина са неразделна част от общата ни национална принадлежност и чувството ни за национална идентичност.

В този контекст от първостепенна значение за нас е гарантирането на правата на българите в Република Северна Македония. Отстояваме последователната си позиция началото на преговорите на РСМ за присъединяване към ЕС да се основава на постигнатите договорености на ниво ЕС и тези в двустранен план от юли 2022 г. Това включва, освен ефективното изпълнение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г. и на протоколите от заседанията на Съвместната междуправителствена комисия по чл. 12 от Договора, както и вписването в Конституцията на РСМ на българите, наравно с другите общности, и равноправното им третиране като граждани на страната.

Продължава системната и прагматична работа по изпълнението на нашите непосредствени приоритети в краткосрочен план за присъединяване към Шенген (сухопътни граници) и Еврозоната. Тези два приоритета са пряко ориентирани към повишаването на благосъстоянието и стабилната перспектива за развитие на българските граждани и общество.

Продължи и активната ни работа по линия на присъединяването на страната ни към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) – наш стратегически външнополитически приоритет. България се намира в интензивния етап на технически прегледи, провеждани от тематичните комитети на ОИСР в сътрудничество с българските ведомства. Вярвам, че активните ни действия за приключване в кратък срок на присъединителния процес ще бъдат успешни и ще доведат до важни национални реформи в областта на доброто управление, с което България ще има достойно място в клуба на най-развитите държави в света. В този контекст провеждаме и активна икономическа дипломация, насочена към реализирането на ключовите интереси на страната ни в търговско-икономическата и социалната сфера, във взаимодействие с ресорните министерства.

Отделяме първостепенно внимание и на задълбочаването на двустранните ни стратегически партньорства както със съседни и европейски държави, така и с партньорите ни извън европейския континент, с които ни обединяват общи ценности, интереси и цели в областта на сигурността, енергетиката, устойчивото развитие, опазването на околната среда и др.

Стремим се и към развитие на многобройните традиционни, както и към нови прагматични и взаимно изгодни партньорства, с държави страни от други региони, които се стремят към растяща роля в регионален и глобален план, голяма част от които се асоциират с т.н. „Глобален юг“, при цялата условност, с която използваме този термин.

Заедно с преобладаващата част от държавите-членки на ООН, България е убедена, че най-належащите проблеми в дневния ред на човечеството като глобалният мир и сигурността, устойчивото развитие, борбата с климатичните промени, енергийната и продоволствена криза, глобалното здравеопазване, борбата с тероризма и нелегалната миграция и др. могат да се преодоляват успешно чрез засилено многостранно сътрудничество при водещата роля на ООН. Страната ни дава своя принос и в това направление с успешното си представителство в редица органи и международни организации. В момента приносът ни е особено видим чрез членството ни в Съвета по правата на човека.

Друг актуален приоритет от национален характер е изграждането на способности за противодействие на дезинформацията и хибридните заплахи, в съответствие и с политиките на ЕС и НАТО в тази област. Подложени сме на външна пропаганда и чуждестранна намеса, които целят да подкопаят нашата демокрация и институции. Рисковете се умножават от развитието на предизвикателствата в киберпространството и употребата на изкуствения интелект.

Отговорът на тези предизвикателства, според мен, е развитието на нови способности и капацитет в областта на дигиталната дипломация.

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

За да продължи успешно да изпълнява своите задачи на фона на изброените растящи предизвикателства и високи обществени очаквания, България трябва да има професионално подготвена, ресурсно осигурена, висококвалифицирана и ефективно работеща Дипломатическа служба като част от системата за укрепване и защита на националната ни сигурност. Убеден съм, че в днешния сложен свят мирът и преговорите изискват увеличен капацитет и ресурси. Българската дипломация следва да се модернизира и надгражда, в крак с тенденциите на времето и технологичните иновации, да умее да мотивира, привлича и задържа подготвени млади хора, готови за служат на високата кауза, наречена България. Призовавам всички вас, които присъствате тук, да съдействате активно на МВнР по това направление.
В заключение, позволете ми да се обърна специално към колегите от системата на Министерството на външните работи, без чиято всеотдайност в ежедневната им работа не би било възможно изпълнението на приоритетите, които си поставяме, включително тези, които залегнаха в първия ни проект за Външнополитическа стратегия. Оценявам високо Вашия труд и Ви благодаря за професионализма и полаганите извънредни усилия, често с цената на жертване на лично време и внимание към най-близките. Вашата безкористна отдаденост и служба са фундаментът на външните отношения на България. Признателен съм, че възприемате работата си като дълг и призвание, а не като формално служебно задължение. Бих искал да изкажа и искрена благодарност към Вашите семейства, чиято подкрепа към вас е незаменима при изпълнение на отговорните задачи.
Бих искал тук да благодаря и за сътрудничеството и безценната подкрепа, която получаваме от международните ни партньори. Обръщам се към акредитираните у нас посланици и представителите на дипломатическия корпус: високо оценяваме професионалната Ви работа в полза на двустранните отношения и партньорства с държавите, които представлявате. Вашето приятелство и принос винаги са били от съществено значение за нашите успехи. Очакваме да продължим съвместния ни път към постигането на по-мирен и проспериращ свят!

ДРАГИ КОЛЕГИ И ГОСТИ,

Гледайки напред, на всички ни е ясно, че задачите пред нас са много и съвсем не са леки. Заедно следва да продължим да отстояваме националните си интереси, съчетани с европейските и евро-атлантическите ценности, да отстояваме правата и интересите на нашите сънародници, да работим за развитие и благоденствие на родината ни. Нека в дух на обединение днес обновим ангажимента си към принципите и ценностите, които ни ръководят във външната политика. Нека продължим да се стремим към върхови постижения, да спазваме най-високите стандарти на почтеност, да работим заедно за изграждането на по-справедлив, мирен и проспериращ свят, в който дипломацията взима връх над конфликтите и в който мирът, свободата и международното право са доминиращи.

Пожелавам на всички здраве и много професионални и лични успехи! Честит празник!

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 22:35 на 22.07.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация