Община Варна – Прессъобщение

site.btaОбщина Варна: Виенски класицизъм и съвременни композиции звучат в програмата на ММФ „Варненско лято“ тази вечер

Община Варна: Виенски класицизъм и съвременни композиции звучат в програмата на ММФ „Варненско лято“ тази вечер
Община Варна: Виенски класицизъм и съвременни композиции звучат в програмата на ММФ „Варненско лято“ тази вечер
Снимка: Община Варна

Виенски класицизъм и съвременни композиции звучат в програмата на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ тази вечер от 19:00 часа във Фестивален и конгресен център. 

Фестивалът посреща Австро-унгарската филхармония „Йозеф Хайдн”. Домът на този оркестър е двореца Естерхази, където Хайдн е живял и творил. Следвайки мисията си да изпълняват музиката на големия композитор, филхармонията изнася концерти в най-престижните зали по света. Тази вечер те са водени от Филип Бернолд, който е и един от най-добрите съвременни флейтисти. Пътят му към големите сцени се отваря след спечелването на конкурса “Жан-Пиер Рампал”. Успоредно с впечатляващата си кариера на диригент Бернолд е професор по камерна музика в Парижката консерватория. В програмата той е и солист в красивия втори концерт на Моцарт, последван от „Прощалната симфония“ на Хайдн. 

Солисти на Австро-унгарската филхармония „Йозеф Хайдн” тази вечер са още Павел Верников и Светлана Макарова. Верников е цигулар от висшия музикален ешелон, победител в редица престижни конкурси. Свирил е на една сцена със Святослав Рихтер и Джеймс Галауей, преподава в консерваториите в Париж и Лозана. Редом до него ще бъде Светлана Макарова, чиято кариера започва на 10 години със спечелването на младежкия конкурс “Чайковски”. Сам Лорин Маазел я кани за концертмайстор на оркестъра „Кралица София“ във Валенсия.

В програмата на концерта, освен „Прощална симфония“ на Хайдн, са Концерт за флейта и оркестър №2 на Moцарт, както и творби от Гия Канчели и Андрей Пушкарев. 

 

 

news.modal.header

news.modal.text

Към 08:00 на 30.06.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация