МВР – Прессъобщение

site.btaМВР: Информационен бюлетин - 8 февруари 2023

МВР: Информационен бюлетин - 8 февруари 2023
МВР: Информационен бюлетин - 8 февруари 2023

София-област. Специализирана полицейска операция за противодействие на битовата престъпност, ефективно опазване на обществения ред, осигуряване на полицейско присъствие в уязвими райони и спазване на Закона за движение по пътищата е проведена на територията на Софийска област. В акцията участваха служители на ОДМВР - София и 11-те районни управления, екипи на жандармерията и представители на държавните контролни органи. В хода на действията криминалисти от РУ - Елин Пелин извършили в с. Столник проверка на непълнолетен младеж, при която той предал доброволно сгъвка с канабис и признал, че го е купил от местен жител. След бързи оперативно-издирвателни действия полицейските служители установили самоличността на криминално проявения и осъждан продавач и той е задържан пред дома му. При последвалото претърсване в жилището са открити и иззети около 21 грама бяло прахообразно вещество, реагиращо на амфетамин, около 125 грама суха тревиста маса - марихуана, електронна везна и два мобилни телефона. По случая е образувано досъдебно производство.

В рамките на полицейската акция служители на РУ - Костенец извършили проверка на адрес в Момин проход. В една от стаите на дома униформените намерили два плика с общо около 30 грама суха зелена тревиста маса, реагирала на канабис, и електронна везна. Зад автомобилна седалка в гаража на къщата е открита и кутия с четири бучки, дали положителна реакция на амфетамин, с общо тегло 63 грама. Наркотичните вещества и везната са иззети. Двама обитатели на дома са задържани за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство.

Два случая на противозаконно отнети автомобили са разкрити от криминалисти от РУ - Етрополе при планираната полицейска операция. По предварителна информация, на 2 февруари трима непълнолетни младежи забелязали паркиран пред имот в града незаключен джип, с контактен ключ на таблото, качили се в колата и под управлението на единия от тях, 16-годишен, потеглили в посока вилна зона „Язовира“, където изоставили превозното средство в ливада до пътя. По идентичен начин тримата се „повозили“ на чужд автомобил и на 5 февруари, като зарязали лекия автомобил „Сеат“ пред спортна площадка в кв. „Осем“. По двата случая са регистрирани преписки.

В резултат на проведените оперативно-издирвателни действия, криминалисти от РУ - Пирдоп разкриха и извършител на взломна кражба. Според сигнала в полицията след взлом на секретния патронник било проникнато в гараж и отнети различни по вид електроинструменти. Служителите на реда влезли в дирите на извършителя -  криминално проявени и осъждан мъж от с. Смолско. Повдигнато му е обвинение и му е наложена мярка за неотклонение „подписка“.

В същото време ихтимански полицаи разкриха и кражба на различни артикули от магазин в града, дело на местна жителка. Сумата по нанесените щети е възстановена на собственика, а материалите по случая са докладвани в прокуратурата с оглед прилагане разпоредбите на чл. 218Б от НК.

Незаконни оръжия и боеприпаси иззеха криминалисти от РУ - Самоков при извършена проверка на частен адрес в града. В гаража на имота те открили две ловни карабини и 167 боеприпаса без издадено разрешение за тях. В къщата е открит и около един килограм барут, който е иззет от служители на ГДЖСОБТ. Обитателят на имота е задържан за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 339, ал. 1 от НК.

Стара Загора. Бързо производство е започнато срещу 69-годишен мъж. Вчера служители на Първо РУ в областния град извършена проверка на обитавания от него адрес и иззели пушка, 13 боеприпаса, заглушител, пистолет, различни по вид и размер метални части, пружини и др. Мъжът не представил документи за произхода на вещите. Образувано е бързо производство по чл.339, ал.1 от НК.

София. Служители на Трето РУ установиха и задържаха извършител на грабеж. Сигнал за престъпното посегателство постъпил в районното управление на 30 януари - столичанка се оплакала, че около 18.45 часа, в ж.к. „Красна поляна“, била нападната от непознат, който ѝ нанесъл побой и издърпал от рамото ѝ дамската чанта. В резултат на предприетите оперативно-издирвателни действия нападателят – 20-годишен, криминално проявен, е задържан. След доклад на събраните материали по образуваното  досъдебно производство в Софийската районна прокуратура той е привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 198 от НК. Наложена му е мярка „задържане под стража“.

Перник. Задържан е мъж, направил опит да подкупи служители на РУ - Радомир. Тази нощ, около 2.30 часа, на ул. „Райко Даскалов“ в града, униформени спрели за проверка лек автомобил с водач 62-годишен от Кюстендил. Униформените констатирали нарушения и пристъпили към съставяне на акт. В опит да осуети санкцията, водачът подхвърлил в служебния автомобил банкнота от 50 лева. Полицаите незабавно уведомили оперативната дежурна част. Мъжът е тестван за алкохол и наркотични вещества, като пробите са отрицателни. Задържан е за срок до 24 часа и срещу него започнато бързо производство по чл. 304 „а“, ал. 1 от Наказателния кодекс. Действията по разследването продължават под надзора на прокуратурата.

Пловдив. Пловдивчанин осъмна в полицейския арест за грубо погазване на обществения ред. Около 21.20 часа снощи патрул на Първо РУ се отзовал на сигнал за хулигански действия пред денонощен магазин в ж.к. „Христо Ботев“ – мъж във видимо нетрезво състояние се скарал с непълнолетно момче, ударил го и демонстративно показал газов пистолет. Извършителят, на 60 години, е познайник на полицията. Задържан е в районното управление, а тестът с дрегер отчел около 2 промила. Оръжието му е иззето и предстои да бъде изяснен начинът на придобиване. Образувано е бързо производство по чл. 325 от НК.  

Четирима са заподозрени за незаконно разпространение на акцизни стоки в областния град. Спецакцията е проведена вчера от служители на Трето РУ на територията на квартал „Шекер махала“. От водачи на два автомобила и от двама пешеходци са иззети общо контрабандни 1200 къса цигари и 5 килограма тютюн. По случаите са образувани проверки за престъпление по чл. 234 от НК.

Водач под въздействие на алкохол и наркотици е заловен след бърза реакция на служителите на реда в Пловдив. Около 16.15 часа вчера в  Трето РУ постъпил сигнал, че клиент на автомивка увредил с автомобила си една от колоните и избягал. Последвало издирване и не след дълго бил установен виновният шофьор, на 44 години. Пробата му с дрегер отчела алкохол над 2 промила, апаратът за употреба на наркотични вещества също реагирал положително – на амфетамин. Мъжът е задържан за срок до едно денонощие. Образувано е бързо производство.

Варна. Мащабна спецоперация за противодействие на битовата престъпност и обезпечаване на пътната безопасност бе проведена на територията на областта вчера. В акцията се включиха служители от районните управления в областния, отделите „Криминална полиция“ и „Икономическа полиция“ в ОДМВР - Варна, сектори „Специализирани полицейски сили“ и „Пътна полиция“, Зонално жандармерийско управление, Регионална дирекция по горите, РИОСВ, КЗП, Инспекция по труда и ОДБХ. В хода на действията, в къща в с. Старо Оряхово е задържан 42-годишен, криминално проявен и осъждан. Срещу него е образувано досъдебно производство за разпространение на наркотични вещества, след като в дома му са намерени 2354.66 г марихуана, 302.46 г хашиш; 21.34 г метамфетамин, електронна везна, както и много други вещи, свидетелстващи за търговията с опиати.

В рамките на операцията е извършена проверка в търговска фабрика за хранителни продукти, в резултат на която са съставени 6 акта за установени административни нарушения, образувано е досъдебно производство по чл. 350 а.

По време на спецакцията са проверени общо 1812 човека, 1234 автомобила, 19 пункта за изкупуване на отпадъци от черни и цветни метали, 49 заложни къщи, 29 автоморги, автосервизи и депа, 31 питейни и увеселителни заведения и 64 търговски обекта. Издирени са 7 души, обявени с червена бюлетина. Съставени са 164 акта за установяване на административни нарушения и фиша. Разкрити са 14 престъпления.  Образувани са 5 бързи и 15 досъдебни производства. 

В резултат на предприети оперативни действия по сигнали служители на Четвърто РУ установили и задържали двама извършители на взломни кражби. Единият, 36-годишен жител на с. Венелин, известен на МВР, проникнал в две жилища и откраднал телевизори. За подобно провинение е задържан и жител на с. Царевци, известен на полицията - на 23 години. Младият мъж също отмъкнал два телевизора от къщи в родното му село. Материалите по случаите са докладвани в прокуратурата.

Монтана. Служители на Участък Брусарци разкриха по „горещи“ следи извършители на кражба на смарт телевизор от частен дом в града. Сигнал за посегателството подала вчера възрастна местна жителка. В резултат на проведените оперативно-издирвателни действия полицейските служители установили извършителите – мъж и жена от Брусарци и Вълчедръм, на 22 и на 18 години. Двамата признали за престъплението и върнали открадната вещ. По случая е образувано бързо производство.

Служители на Участък Вълчедръм заловиха трима жители на с. Разград, превозвали с три каруци акациева дървесина, без документи за произход. На нарушителите са съставени актове по Закона за горите. По случаите са образувани преписки по чл. 235, ал. 2 във вр. с ал. 1 от НК.

Търговище. За срок до 24 часа в РУ - Търговище е задържана водачка, шофирала пияна и предизвикала пътен инцидент. Произшествието възникнало вчера около обяд на пътя София-Варна, в близост до с. Алваново. При движение с несъобразена с пътните и метеорологични условия скорост 22-годишната от Шумен навлязла с управлявания от нея автомобил в лентата за насрещно движение и се блъснала последователно във влекач „МАН“ с прикачено полуремарке, и в лек автомобил. В резултат на катастрофата са настъпили значителни материални щети и по трите МПС, никой от водачите не е пострадал. Пробата с дрегер отчела над 2 промила в издишания от 22-годишната въздух. У нарушителката, която отказала кръвна проба, униформените открили 0,5 грама суха зелена тревиста маса, реагирала на канабис при полеви наркотест. Младата жена е задържана с полицейска заповед за срок до 24 часа и по случая е образувано досъдебно производство по чл. 343, ал. 1, буква „а“ от Наказателния кодекс, и две бързи производства – по чл. 343б, ал. 1 и по чл. 354а, ал. 3 от НК.

За часове криминалисти на РУ - Търговище установиха извършител на домова кражба. Вчера в районното управление постъпил сигнал, че е била взломена входна врата на необитаемо жилище в областния град и откраднати пералня, касетофон и друга покъщнина. В резултат на проведените бързи издирвателни действия е установен извършителят на деянието – 46-годишен мъж от с. Любичево. В хода на разследването е установено, че той неколкократно влизал в жилището, а част от откраднатите вещи предложил за продажба. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 195, ал. 1, т. 3 от Наказателния кодекс.

Пазарджик. Двама са задържани за притежание на наркотици в РУ - Пазарджик през изминалото денонощие. Вчера следобед екипи на сектор „Криминална полиция“ извършили претърсване в жилището на  36-годишен пазарджиклия и открили два полиетиленови плика с бяло прахообразно вещество на бучки. Последвал полеви наркотест, който реагирал положително на кетамин. Снощи на една от улиците в града автопатрул спрял за проверка лек автомобил, шофиран от 21-годишен. При претърсване от него са иззети три пликчета със суха зелена тревиста маса - синтетичен канабиноид. И двамата мъже са задържани в ареста на РУ-Пазарджик за срок от 24 часа. Спрямо тях са образувани бързи производства.

Враца. Специализирана операция  за противодействие на разпространението на наркотични вещества е проведена вчера на територията на областния град. По предварително получена информация служителите на реда се извършили претърсване в апартамент във Враца, обитаван от 23-годишен. От дома е иззета намерената около 80 грама суха листна маса канабис. По случая е образувано  е досъдебно производство по чл. 354а ал.3. 

Кърджали. 45-годишен е задържан в районното управление в областния град за вандалски действия - около 3 часа тази нощ мъжът счупил три кошчета за отпадъци на бул. „България“ в Кърджали. Извършителят е задържан на място от полицейски патрул, по случая е образувана проверка по чл. 216, ал. 1 от Наказателния кодекс за повреда и унищожаване на чуждо имущество, която се извършва от сектор „Охранителна полиция“ в управлението.

news.modal.header

news.modal.text

Към 02:43 на 17.04.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация