Европейски парламент - Прессъбщение

site.btaИнформационен бюлетин за сесията на Европейския парламент, 9-10 ноември 2022 г. 

Информационен бюлетин за сесията на Европейския парламент, 9-10 ноември 2022 г. 
Информационен бюлетин за сесията на Европейския парламент, 9-10 ноември 2022 г. 

Информационен бюлетин 

Информационен бюлетин за сесията на Европейския парламент, 9-10 ноември 2022 г. 

Проект на дневен ред:

http://www.europarl.europa.eu/plenary/bg/agendas.html;

Следете на живо пленарната сесия (EbS+):

http://ec.europa.eu/avservices/ebs/schedule.cfm?sitelang=bg;

Мултимедиен център: 

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/home

 

Пресконференции и други събития:

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/webstreaming?d=20200211&lv=ALL

Сайт на ЕП за аудиовизуални материали:

http://audiovisual.europarl.europa.eu/;

 

Alert 

 

Евродепутатите ще разгледат резултатите от октомврийската среща на върха на ЕС

В дебат с Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен в сряда от 16.00 ч. (българско време) членовете на ЕП ще оценят резултатите от срещата на Европейския съвет на 20 и 21 октомври.

По време на октомврийското заседание на Европейския съвет държавните и правителствените ръководители потвърдиха пълната си подкрепа за Украйна и се ангажираха да ѝ предоставят допълнителна военна подкрепа. Те също така осъдиха действията на саботаж срещу критична инфраструктура, включително газопроводите "Северен поток", и заявиха, че ЕС ще посрещне всяко умишлено прекъсване или други хибридни действия с единен и решителен отговор.

По отношение на енергийната политика лидерите призоваха Комисията да представи предложения за доброволно съвместно закупуване на газ, временен динамичен ценови коридор за сделките с природен газ, временна рамка на ЕС за ограничаване на цената на газа при производството на електроенергия, както и за увеличаване на усилията за пестене на енергия и мерки за енергийна солидарност.

В навечерието на COP27 през ноември, държавните и правителствените ръководители подчертаха изключителната спешност от засилване на глобалния отговор на извънредната ситуация с климата и на кризата с биоразнообразието.

Лидерите обсъдиха и отношенията между ЕС и Китай, подготвиха възпоменателната среща на върха ЕС-АСЕАН на 14 декември 2022 г., осъдиха насилието срещу мирни протестиращи в Иран и приветстваха ограничителните мерки на ЕС срещу извършителите на тези сериозни нарушения на правата на човека.

 

Дебат: сряда, 9 ноември 

Процедура: Изявления на Съвета и на Комисията, без резолюция

 

Връзки 

Заключения на Европейския съвет

https://www.consilium.europa.eu/media/59728/2022-10-2021-euco-conclusions-en.pdf

Информационен пакет за пресата на Европейския парламент

https://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20221017IPR43701/european-parliament-press-kit-for-the-european-council-of-20-and-21-october-2022

 

Отговорът на ЕС на повишаването на цените на енергията в Европа 

https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/TA-9-2022-0347_EN.html

 

Мултимедиен център на ЕП

https://multimedia.europarl.europa.eu/en/

Alert 

Възстановяване на ЕС: включване на енергийни мерки в националните планове

Парламентът ще гласува за включването на мерки от програмата RePowerEU в националните планове за възстановяване, за да се насърчи независимостта от руските изкопаеми горива и да се ускори преходът към екологично чиста икономика.

През май 2022 г. Комисията представи предложение за превръщането на Механизма за възстановяване и устойчивост в основен инструмент за финансиране на плана RePowerEU ("предложение за изменение на REPowerEU"). От държавите от ЕС, които представят изменен план за възстановяване и устойчивост след влизането в сила на това предложение, ще се изисква да включат мерки за пестене на енергия, производство на чиста енергия и диверсификация на енергийните доставки, както е предвидено в плана RePowerEU.

Евродепутатите ще обсъдят в сряда и ще гласуват в четвъртък измененията на предложението на Комисията, включително тези, приети от комисиите по бюджет и по икономически и парични въпроси на 25 октомври. Те включват мерки за справяне с енергийната бедност за домакинствата, МСП и микропредприятията, нови източници на финансиране за намаляване на енергийната уязвимост, премахване на затрудненията в енергийния сектор и ускоряване на екологичния преход.  

 

Председателят на ЕП Роберта Мецола и тримата докладчици ще дадат пресконференция след гласуването, в четвъртък.

Дебат: сряда, 9 ноември

Гласуване: четвъртък, 10 ноември

Процедура: съвместно вземане на решение, първо четене (мандат за водене на преговори)

Пресконференция в четвъртък, 10 ноември: Роберта Мецола, председател на ЕП Ейдер Гардиасабал Рубиал (С&Д, Испания), Зигфрид Мурешан (ЕНП, Румъния) Драгош Пъслару (Renew, Румъния), докладчици по главите от REPowerEU в плановете за възстановяване и устойчивост

Процедурно досие

https://oeil.secure.europarl.europa.eu/oeil/popups/ficheprocedure.do?reference=2022/0164(COD)&l=en

 

Приет доклад относно главите от REPowerEU в плановете за възстановяване и устойчивост (25.10.2022 г.)

https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/A-9-2022-0260_EN.html

 

Специализиран уебсайт на Механизма за възстановяване и устойчивост (Европейски парламент)

https://www.europarl.europa.eu/recovery-and-resilience-facility/en/home

Киберсигурност: Членовете на ЕП ще гласуват планове за повишаване на сигурността в целия ЕС

В четвъртък ще бъдат обсъдени и гласувани нови правила, изискващи от държавите от ЕС да изпълняват по-строги мерки за надзор и да хармонизират санкциите си.

Законодателството, което вече е договорено между Парламента и Съвета, ще определи по-строги задължения за киберсигурност по отношение на управлението на риска, задълженията за докладване и обмена на информация. Изискванията включват реакция при инциденти, сигурност на веригата за доставки, криптиране и разкриване на уязвимости.

Повече субекти и сектори ще трябва да предприемат мерки за защита. Новите разпоредби ще обхванат "основни сектори" като енергетиката, транспорта, банковото дело, здравеопазването, цифровата инфраструктура, публичната администрация и космическия сектор.

 

Контекст

Първоначалната директива за киберсигурността беше създадена през 2017 г. Държавите от ЕС обаче я прилагаха по различни начини, като по този начин фрагментираха единния пазар и доведоха до недостатъчни нива на киберсигурност.

Код на процедурата: 2020/0359(COD)  

Дебат: четвъртък, 10 ноември 2022 г.

Гласуване: четвъртък, 10 ноември 2022 г.

Процедура:  Обикновена законодателна процедура, споразумение на първо четене

 

Връзки

Проект за доклад относно мерките за високо общо ниво на киберсигурност в целия Съюз

https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/A-9-2021-0313_EN.html

 

Съобщение за медиите относно тристранното споразумение (13.05.2022 г.)

https://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20220513IPR29501/cybersecurity-deal-with-council-to-strengthen-eu-wide-resilience

 

Директивата NIS2: Високо общо ниво на киберсигурност в ЕС

https://www.europarl.europa.eu/thinktank/en/document/EPRS_BRI(2021)689333

 

Нов инструмент за противодействие на чуждестранните субсидии, които нарушават пазара

Парламентът е на път да одобри нов закон на ЕС, който да гарантира, че чуждестранните субсидии, предоставяни от държави извън ЕС на дружества, не нарушават вътрешния пазар.

За да се осигури лоялна конкуренция между фирмите, работещи на пазара на ЕС, законът ще възложи на Комисията да установи дали субсидиите нарушават конкуренцията. Ако това е така, Комисията може да приложи мерки за коригиране на това и да се избегне, например, субсидираните фирми или тези, които се възползват от евтино финансиране, да надминат конкурентите от ЕС в процедурите за обществени поръчки. Понастоящем няма режим, който да регулира подкрепата, предоставяна от държави извън ЕС, докато държавите от ЕС са обвързани със строги правила за държавните помощи.

 

През юли комисията на ЕП по международна търговия (INTA) единодушно подкрепи предварителното споразумение със Съвета относно окончателния вид на регламента.

 

Процедурен код: 2021/0114(COD)

Гласуване: четвъртък, 10 ноември

Процедура: Обикновена законодателна процедура  

Връзки

Брифинг на ЕП: Регулиране на нарушаващите конкуренцията чуждестранни субсидии: Равнопоставеност на единния пазар (16.03.2022 г.)

https://www.europarl.europa.eu/thinktank/en/document/EPRS_BRI(2021)690700

 

Alert

 

Гласуване относно присъединяването на Хърватия към Шенген

Евродепутатите ще обсъдят и гласуват премахването на проверките по вътрешните граници между Хърватия и настоящите членки на Шенгенското пространство.

По време на дебата в сряда следобед се очаква евродепутатите да призоват Съвета да одобри присъединяването на Хърватия към зоната за свободно пътуване преди края на 2022 г. В четвъртък те ще гласуват резолюция, в която се очертава официалната позиция на Парламента относно членството на Хърватия в Шенген.

В проектодоклада, приет от Комисията по граждански свободи, се подкрепя присъединяването на Хърватия, стига да се спазват основните права по външните граници на ЕС. Членовете на ЕП искат докладите за отблъскване по границите да бъдат взети на сериозно и настояват за независими оценки и мониторинг, за да се гарантира спазването на международното право.

 

Контекст

Европейският парламент отдавна се застъпва за разширяването на Шенгенското пространство за свободно пътуване, което днес включва 26 държави (всички държави членки на ЕС с изключение на България, Хърватия, Кипър, Ирландия и Румъния, както и Норвегия, Исландия, Швейцария и Лихтенщайн, които не са членки на ЕС). През 2018 г. членовете на ЕП заявиха, че Хърватия трябва да бъде приета в Шенген, веднага щом изпълни необходимите критерии. На 18 октомври 2022 г. те също така изразиха подкрепата си за незабавното приемане на България и Румъния.

След като получи становището на Парламента, Съветът на ЕС, действащ с единодушие, може да вземе окончателното решение за присъединяването на Хърватия.

 

Процедура: Консултация

Разисквания: сряда, 9 ноември

Гласуване: четвъртък, 10 ноември

 

Връзки

 

Проект на доклад, внесени изменения в пленарна зала

https://www.europarl.europa.eu/plenary/en/all-reports.html?orderBy=reference

 

Комисия на ЕП по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи

https://www.europarl.europa.eu/committees/en/libe/home/highlights

 

Alert

 

Нови правила на ЕС за отчитане на мултинационални компании във връзка с устойчивостта

От 2024 г. нататък големите компании ще трябва да предоставят информация за въздействието си върху околната среда, правата на човека и социалните стандарти.

Евродепутатите ще обсъдят споразумението относно новите правила за отчитане на големите компании в сряда, а в четвъртък ще го гласуват. 

Директивата за отчитане на предприятията във връзка с устойчивостта (CSRD) ще направи предприятията по-отговорни пред обществеността, като ги задължи редовно да оповестяват данни за въздействието си върху хората и околната среда. Целта е с течение на времето отчитането на устойчивото развитие да бъде равнопоставено на финансовото отчитане, като се даде възможност на обществеността най-накрая да получи достъп до надеждни и сравними данни.

С новото закондателство се изменят съществуващите правила за отчитане съгласно Директивата за оповестяване на нефинансова информация, като се въвеждат по-подробни изисквания за отчитане (NFRD). Правилата ще влязат в сила между 2024 г. и 2028 г. и ще се прилагат за всички големи дружества (с над 250 служители), независимо дали са регистрирани на пазари или не, включително дружества извън ЕС, които реализират приходи от над 150 млн. евро в ЕС. Очаква се близо 50 000 дружества в ЕС да попаднат в новия обхват, в сравнение с около 11 000 дружества, обхванати от NFRD.

 

Контекст

 

На 21 април 2021 г. Комисията представи предложението си за Директивата за отчитане на предприятията във връзка с устойчивостта. В своята резолюция от 2018 г. Парламентът призова за преразглеждане на NFRD, а в резолюцията си от 2020 г. изложи своите препоръки относно устойчивото корпоративно управление. CSRD е един от крайъгълните камъни на Европейския зелен пакт и Програмата за устойчиво финансиране.

Links

Процедурно досие https://oeil.secure.europarl.europa.eu/oeil/popups/ficheprocedure.do?lang=en&reference=2021/0104(COD)

 

Профил на докладчика

https://www.europarl.europa.eu/meps/en/124693/PASCAL_DURAND/home

 

Проуване на ЕП: подобравяне на пларивалата за отчитане на предприятията във връзка с устойчивостта (27-07-2021)

https://www.europarl.europa.eu/thinktank/en/document/EPRS_BRI(2021)694219

 

Върпроси и отговори от Комисията

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/qanda_21_1806

 

Alert

 

Структурен и институционален расизъм в ЕС

 

Парламентът ще обсъди и гласува проектодоклад, в който се прави равносметка на съществуващите проблеми, предлагат се начини за действие и се призовават институциите на ЕС да дадат пример.

 

Оценявайки предизвикателствата, с които се сблъскват малцинствата, мигрантите и ЛГБТИK лицата в ЕС, проектотекстът на Комисията на ЕП по граждански свободи (LIBE) разглежда въпроси, вариращи от това, че няколко държави от ЕС не прилагат Рамковото решение относно расизма и ксенофобията, до това, че някои медии използват расистка реторика и конспиративните теории стават масови. Той предлага потенциални решения, като например превръщането на речта на омразата в престъпление съгласно законодателството на ЕС и използването на изкуствен интелект за намаляване на въздействието на човешките предразсъдъци. В доклада се разглеждат и въпроси, които са от особено значение за конкретни групи, като дец, роми, евреи, жени и хора от африкански произход.

 

Процедурен кодекс: 2022/2005(INI)    

Дебат и гласуване: Четвъртък, 10 ноември 

Процедура: незаконодателна резолюция

 

Връзки

Проект за доклад относно расовото правосъдие, недискриминацията и борбата с расизма в ЕС

https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/A-9-2022-0254_EN.html

 

Прессъобщение относно гласуването в комисия (10.10.2022 г.)

https://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20221010IPR42648/tackling-structural-and-institutional-racism-in-the-eu

 

Основни права в ЕС: дългогодишни проблеми, изострени от COVID-19 (15.09.2022 г.)

https://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20220909IPR40147/fundamental-rights-in-the-eu-long-standing-problems-exacerbated-by-covid-19

 

Проучване на ЕП: Защита срещу расизма, ксенофобията и расовата дискриминация и План за действие на ЕС за борба с расизма (24.05.2022 г.)

https://www.europarl.europa.eu/thinktank/en/document/IPOL_STU(2022)730304

 

Агенция на ЕС за основните права: Доклад за основните права за 2021 г.

https://fra.europa.eu/en/publication/2021/fundamental-rights-report-2021 

 

Агенция на ЕС за основните права: Доклад за основните права за 2020 г.

https://fra.europa.eu/en/publication/2020/fundamental-rights-report-2020

 

Мултимедиен материал на ЕП

https://multimedia.europarl.europa.eu/en

 

 

news.modal.header

news.modal.text

Към 19:18 на 01.09.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация