МВР - Прессъобщение

site.btaИнформационен бюлетин - 22 юли 2022 г.

Информационен бюлетин - 22 юли 2022 г.
Информационен бюлетин - 22 юли 2022 г.

София. Столични полицаи разкриха модерно оборудвана домашна оранжерия за отглеждане на марихуана. При операция за противодействие на престъпления, свързани с наркотични вещества, вчера в жк „Гоце Делчев“ служители от сектор „Наркотици“ – СДВР задържали двама мъже, на 32 и 51 години, първият от които единият с криминални прояви. При претърсването на апартамент в квартала, стопанисван от по-възрастния, е открита оранжерия за отглеждане на марихуана. Намерени и иззети са 12 саксии с растения, буркани със суха тревиста маса, пликче с бяло прахообразно вещество, торове, оборудване за оранжерия и ел. везни. Според резултата от назначената експертна справка тревистата маса е марихуана с тегло 477.83 грама, кокаин - 1.17 грама и  екстази - 0.40 грама. Събраните материали са докладвани в Софийска градска прокуратура и двамата са привлечени като обвиняеми по чл. 354А и 354В от НК. Наложена им е мярка за неотклонение „задържане под стража“  е за срок до 72 часа.

Служители на СДВР задържаха двама мъже и жена за притежание на наркотици. На 20 юли, в района на кв. „Гео Милев“ и жк „Дружба“, след покупко-продажба са задържани 26-годишен младеж, 27-годишна жена и 38-годишен клиент. При обиск и последвали процесуално-следствени действия у по-младия са намерени 10 самозалепващи пликчета и пакет с бяло вещество на бучки и прах. Резултатът от експертизата сочи, че веществото е кокаин – 12.7 грама. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 354А от НК. Момичето и клиентът са разпитани и освободени, а 26-годишният мъж е с наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа.

Перник. Служители на сектор ‘’Противодействие на икономическата престъпност‘‘  при ОДМВР установиха и иззеха 10 660 къса цигари и 30 кг нарязан тютюн без акцизен бандерол. Вчера вечерта, в хода на полицейска операция за противодействие, превенция и ограничаване на престъпления, свързани с продажба и държане на стоки без акцизен бандерол, проведена в територията на с. Негованци, община Радомир, служителите проверили порутена стара къща и дворно място, ползвани от 50–годишен столичанин и 40–годишна перничанка. Намерени и иззети са около 30 кг нарязан тютюн без акцизен бандерол, за който има данни, че бил продаван, както и електронна везна. В хода на последвалите процесуално–следствени действия  са проверени и два адреса в Перник, ползвани от двамата, като в единия имот, обитаван от брата на мъжа са установени и иззети 10 660 къса цигари от различни марки, също без акцизен бандерол. И тримата са познати на органите на реда с други подобни криминални прояви. Задържани са за срок до 24 часа с полицейска заповед. Започнато е досъдебно производство по чл. 234 от Наказателния кодекс под надзора на прокуратурата и работата продължава.

Хасково. Криминалисти от РУ Димитровград установили в с. Злато поле култивирани насаждения на конопени растения.  Вчера, по време на операция за противодействие на престъпления, свързани с наркотични вещества, полицаите проверили гориста местност край язовира на селото. В оградено място за пчелин са открити засети 13 растения от рода на конопа, високи до до 1,70 м. На място, в момент на поливането им, е установен 43-годишен димитровградчанин. При последвалата проверка в ползван от него фургон е открито топче суха зелена листна маса /0,3 гр/, реагирало при полевия наркотест на марихуана. Криминалистите претърсили и къщата му в града, откъдето иззели плик с близо 50 грама канабис и конопено растение /1,40 м/. 43-годишният е задържан за срок до 24 часа по образуваното досъдебно производство.

Заради държане на дрога в свиленградското управление пренощувал 35-годишен от града. Вчера рано следобед, при проверка на пътя, полицаите открили в „Мерцедес“-а му наркотично вещество – в подлакътника на колата са намерени 2 топчета канабис  /10,8 грама/. Последвалият тест с техническо средство на водача показал употреба на същата дрога. Заведено е бързо производство.

София област. Задържан е мъж от Елин Пелин, подал фалшив сигнал за грабеж. Минути след 13 часа вчера мъж алармирал на спешния телефон 112, че е бил бит и ограбен. Потърпевшият обяснил, че нападението е станало на пътя между гарата и гр. Елин Пелин от четирима непознати с черен автомобил. На място незабавно бил изпратен полицейски екип. Не след дълго, в резултат на бързите оперативно-издирвателни действия, криминалистите разкрили, че се касае за инсцениран грабеж. Станало ясно, че 44-годишният е проиграл в местното казино сумата от 1460 лева и за да маскира загубата на парите, подал фалшив сигнал, че е ограбен. Извършителят е задържан за срок до 24 часа. За подадения недействителен сигнал за извършено тежко криминално престъпление му е съставен акт по чл. 28, ал.1 от Закона за националната система за спешни повиквания с единен европейски номер 112.

Измама от мним социален работник е извършена спрямо възрастна жена. Около 9.20 часа вчера в РУ-Своге било съобщено за измамена 84-годишна жена от с. Искрец. Изпратените на адреса полицейски служители изяснили, че около 18 часа на 20 юли, близо до дома й, възрастната жена била застигната от непознат, представил се за „директор на социални грижи“. „Служителят“  й обяснил, че ще получава помощ от 500 лева, но за целта трябва да се попълнят нужните документи. Вече в дома й, мъжът посъветвал пенсионерката, че ако има спестени пари, те от утре няма да са валидни и той трябва да й ги обмени. Доверявайки се напълно на казаното, пострадалата предала сумата от 7800 лева с уговорката в 8.30 часа на следващия ден да го чака на главния път в селото, за да вземе обменените пари. По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 209, ал.1 от НК.

Полицията апелира за бдителност в случай на искане на пари под какъвто и да е предлог.  Ако на улицата непознат се представи за служител на държавна институция и поиска пари за извършването на услуга, това е знак за потенциална измама. При получаване на телефонно обаждане с подобно искане, не предоставяйте лични данни и не предавайте пари и ценности. Сигнализирайте на тел. 112, в най-близкото поделение на МВР, свържете се с Ваши близки, с кмета на населеното място или с полицейския инспектор, обслужващ района Ви!

Благоевград. Вчера в РУ-Сандански е получен сигнал от 53-годишен мъж от с. Микрево за това, че около 1 часа на същата дата, в района на жп гарата в Кресна непознат му е отнел сумата от около 80 лв., след като му е нанесъл удари по главата и тялото. Работещите по случая полицейски служители незабавно предприели действия за издирването му и скоро като съпричастен към случая е задържан 43-годишен от Симитли. По случая е образувано досъдебно производство.

Велико Търново. Неправоспособен водач, с нерегистриран мотоциклет е опитал да осуети полицейска проверка. Вчера сутринта, в местността «Дълга лъка» край областния град е предприета проверка на мотоциклет. При подадения сигнал за спиране от служител на Пътна полиция, водачът не изпълнил полицейското разпореждане и продължил движението си, като навлязъл в гориста местност. Минути по-късно той е установен – 36-годишен от В. Търново. В хода на извършената проверка е изяснено, че превозното средство не е регистрирано, а водачът не притежава необходимата правоспособност. Срещу него е започнато бързо производство.

Стара Загора. Досъдебно производство по чл.198, ал.1 от НК е започнато в РУ-Казанлък след получен сигнал на 20 юли, че на улица в града, след употреба на сила, от 75-годишен мъж са отнети лични документи и  500 лв. В резултат на проведените от полицейските служители оперативно-издирвателни действия, като извършител на деянието е установен 64-годишен мъж. Той е задържан за срок до 24 часа.

Служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“  извършили вчера проверка на търговски обект в областния град, управляван от 59-годишна жена. От магазина са иззети откритите стоки, обозначени като продукти на защитени търговски марки без съгласието на правопритежателя – 26 чифта чехли, десет спортни комплекта и други дрехи. В ОДМВР – Стара Загора е образувано досъдебно производство по чл.172 б от НК.

На 20 юли, към 14 часа в РУ-Гълъбово е получен сигнал за възникнал пожар в землището на с. Мъдрец, който е обхванал борова гора.  При извършения оглед на местопроизшествието е установено, че са опожарени около 13 декара иглолистни насаждения от дървесен вид черен бор. В резултат на проведените оперативно-издирвателни действия полицейските служители установили, че 69-годишна местна жителка е предизвикала пожара по непредпазливост. Образувано е досъдебно производство по чл.331, ал.1 от НК. Работата по случая продължава.

Пловдив. 23-годишен попадна в Трето РУ за грабеж в областния град. Задържаният е познат на полицията, а в дирите му служителите влезли за по-малко от едно денонощие след получения сигнал за посегателството. По предварителни данни, в сряда след обяд, на кръстовище в града младежът издърпал мобилен телефон от ръцете на момче. Работата по образуваното досъдебно производство продължава.

За предотвратен опит да бъдат внесени наркотици в пловдивския затвор бе съобщено в сряда в полицията. Според информацията, служители от охраната открили две пакетчета със съмнително съдържание при проверка на багаж за лишен от свобода, донесен от 29-годишна жена. Криминалисти от Първо РУ иззели веществото, а експертна справка показала, че става дума за почти 7 грама хероин. С полицейска заповед жената е задържана в районното управление. След доклад на случая в Районна прокуратура – Пловдив, срещу извършителката е образувано бързо производство. 

Монтана. 38-годишен монтански жител предал доброволно в РУ Монтана притежаваните от него наркотични вещества. Вчера, на бул. "Трети март" в областния град е извършена проверка в лек автомобил с монтанска регистрация, управляван от 38-годишен местен жител. Пред полицаите водачът казал, че желае да предаде доброволно наличните в автомобила и в дома му наркотични вещества. Той е съпроводен до РУ Монтана, където предал 2,2 грама суха зелена тревна маса и 1,2 грама амфетамин. По случая е образувана преписка в РУ Монтана.

Видин. Към 8.45 часа вчера, на тел.112 постъпил сигнал за противозаконно отнет лек автомобил, паркиран пред дома на собственика в с.Рабиша. При проведените незабавни издирвателни действия, автомобилът е намерен изоставен на друга улица в същото село. По случая в РУ-Белоградчик е образувано досъдебно производство.

news.modal.header

news.modal.text

Към 02:29 на 28.09.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация