site.btaВ зърнопроизводството ще бъдат подпомагани само стопанства, които могат да докажат загуба за 2023 г., обяви премиерът след среща с представители на бранша

В зърнопроизводството ще бъдат подпомагани само стопанства, които могат да докажат загуба за 2023 г., обяви премиерът след среща с представители на бранша
В зърнопроизводството ще бъдат подпомагани само стопанства, които могат да докажат загуба за 2023 г., обяви премиерът след среща с представители на бранша
Снимка: Благой Кирилов/БТА

По отношение на зърнопроизводството ще бъдат подпомогнати само стопанства, които могат да докажат, че имат загуба за 2023 г. Това обяви на брифинг в Министерския съвет премиерът Николай Денков след среща с представители на браншови организации на земеделски производители. Той уточни, че подпомагането ще стане чрез подаване на декларации в Националната агенция за приходите в срок до края на февруари.

Представителите на сектора ще се видят с организациите, ще разкажат за схемата на подпомагане и се надяваме да бъде приета, защото е разумна, коментира Денков.

Премиерът поясни, че помощта в земеделския сектор ще бъде разделена между два подотрасъла – единият, свързан със зърнопроизводството, а другият с мляко, месо, плодове, зеленчуци, мед, маслодайна роза, лозя. И в двата подсектора са предложени различни подходи, тъй като има особености, допълни той. 

По отношение на втория отрасъл, Николай Денков съобщи, че чрез преструктуриране на средства, които не са за сметка на стратегическия план, са осигурени 150 млн. лева. По думите му парите ще бъдат разпределени по формули, които изглеждат разумни, като схемата за подпомагане ще бъде представена на организациите от този отрасъл. Денков поясни, че подпомагането е за срок до 30 юни, тъй като от тогава на европейско ниво е продължена помощта, свързана с Украйна.  

Всички средства са в рамките на налични средства чрез преструктуриране на бюджета, заяви още премиерът. 

 

/МК/

news.modal.header

news.modal.text

Към 08:13 на 23.12.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация