site.btaСписъкът на защитените от държавата специалности се допълва с три нови

VINF 17:59:01 09-02-2022
RM1756VI.013
МС - защитени специалности - списък

Списъкът на защитените от държавата специалности се допълва с три нови


София, 9 февруари (Христо Воденов, БТА)
Списъкът на защитените от държавата специалности се допълва с три нови, реши правителството днес, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.
Това са "Локомотиви и вагони" (професия "Монтьор на железопътна техника"), "Производство на месо, месни продукти и риба" (професия "Оператор в хранително-вкусовата промишленост") и "Декоративни скални облицовки" (професия "Каменоделец").
"Възобновяеми енергийни източници" (професия "Техник на енергийни съоръжения и инсталации") и "Горско и ловно стопанство" (професия "Техник-лесовъд") се добавят към списъка със специалности с очакван недостиг на пазара на труда.
Специалностите "Компютърно проектиране и десениране на тъкани площни изделия" (професия "Десенатор на текстил"), "Полевъдство" (професия "Растениевъд") и "Пчеларство и бубарство" (професия "Техник-животновъд") в бъдеще няма да са защитени. Те вече не отговарят на критерия за уникалност по териториален признак, защото се изучават в повече от четири училища в страната.
Промените важат за учебната 2022/2023 година.
След актуализацията на списъка защитените специалности стават 51. Те са в сферата на машиностроенето, металургията, минното дело, архитектурата, строителството, транспорта, електротехниката и енергетиката, приложните изкуства и др.
78 са специалностите от професии, за които има очакван недостиг на пазара на труда. Сред тях са машинни техници, машинни оператори, електротехници, електромонтьори, химик технолози, биотехнолози, работници в стъкларското производство, корабоводители, преводачи от и на български жестов език, полиграфисти и други, пише в съобщението.

/РУМ/



news.modal.header

news.modal.text

Към 23:27 на 17.07.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация