site.btaОбщина Видин започва възстановяването на Синагогата като културен център "Жул Паскин"

BOBSTH 12:28:31 18-12-2018
AM1227BO.004
Видин - Синагога - ремонт - проект - снимки

Община Видин започва
възстановяването на Синагогата
като културен център "Жул Паскин"


Видин,18 декември /Ирена Данаилова, БТА/
За 126-та годишнина от откриването на Синагогата във Видин се очаква емблематичната за града сграда да се прероди за нов живот, превръщайки се в туристически обект "Културен център" "Жул Паскин". С проведеното преди ден обществено обсъждане на тема: "Подготовка на проектно предложение на Община Видин с наименование "Регистрация и адаптация на Синагога - Видин в туристически обект "Културен център" "Жул Паскин" бе даден стартът на възстановяването на Синагогата.
Проектът бе представен от арх. Любомир Станиславов, Мартин Заимов и от кмета на Видин Огнян Ценков. В обсъждането участваха и народният представител Владимир Тошев, областният управител на Видин Албена Георгиева, представители на различни институции, на еврейската общност, граждани.
След 2020 г. втората по големина синагога в България трябва да възвърне своя блясък и красота, но вече като културен център на името на един от най-известните художници - Жул Паскин, който е роден във Видин. Идеята следва и желанието на организацията на евреите в България "Шалом", която миналата година дари на видинската Община сградата на Синагогата и парцелът, върху който е построена сградата.
"След много говорене и много очаквания дойде моментът, когато поставяме началото на възстановяването на видинската Синагога. Проектът на Община Видин за възстановяването й е одобрен. Ние поставяме началото, като първата стъпка е именно общественото обсъждане и представяне пред гражданите на Видин на изготвения проект", каза кметът на Община Видин Огнян Ценков.
Проектът "Реставрация и адаптация на синагога Видин в туристически обект културен център "Жул Паскин" ще се реализира по програма "Региони в растеж", шеста приоритетна ос - "Регионален туризъм". Освен безвъзмездни средства се осигуряват и кредитни средства от Фонда за градско развитие, които впоследствие ще бъдат възстановени чрез приходи от туристическия обект. В сградата на синагогата трябва да има обособени 50 квадратни метра за тържествени мероприятия и изпълнението на проекта да започне до пет години от акта на дарението - при тези условия е направено дарението, които са изпълнени, тъй като се предвижда ремонтът да бъде извършен за две години, уточни кметът.
Сградата на видинската Синагога днес е на 124 години. Около една четвърт от това време е била руина. "През 1985 година започва един проект. По средата на ремонта тогава строително-ремонтите дейности са спрени и сградата остава отворена и започва да се руши. Частично е била укрепена по една изключително сложна френска технология, която е една от причините една съществена част от нея да е запазена", припомни архитект Любомир Станиславов. Той представи архитектурния технически проект, по който работи от 2000 година.
"Отвън сградата ще бъде възстановена във възможно най-близък до оригиналния вид. Ще бъдат възстановени всички елементи, с цветове, максимално близки до тези, които е имала, с меден покрив, подобен на този навремето, ще бъдат запазени и формите отвътре. Сградата ще бъде адаптирана за нуждите на културен център. Тези нови пространства ще бъдат отделени с нови материали - стъклени преградни стени, модерен таван, който ще повтори формата на оригиналния и ще възстанови оригиналната акустика. Заложено е ново кафене, което ще бъде извън сградата и по никакъв начин няма да наруши нейната визия. Целта на кафенето е да създава оживление и да помага за изпълнението на приходите, които ще трябва да носи този обект. На сутерена ще има тоалетни, малък склад.
Партерът на синагогата ще представлява многофункционална зала, която ще може да бъде използвана за най-различни събития. Ще могат да се организират изложби, културни мероприятия, събрания, коктейли. Ще има сцена и ще могат да се правят и концерти. Част от горното ниво ще бъде посветено на нуждите на организацията "Шалом", ще има библиотека, помещения с възможност за постоянни експозиции. Покривът на сградата ще бъде възстановен с модерна метална конструкция и с новите технологии ще бъде изключително лек и лесен за изпълнение. Сградата ще бъде адаптирана за нуждите на културен център, което предполага, че тя ще има нови елементи - ще бъдат с материали, които са очевидно нови. Това, например, означава стъклени преградни стени, както и един изключително модерен таван, който ще повтори изцяло формата на оригиналния таван, но ще бъде направен от специален материал, който се използва при ремонта на катедрали в Западна Европа - това ще възстанови оригиналната акустика, с която сградата е била известна", разказа арх. Станиславов.
Партерът на възстановената Синагога ще бъде почти изцяло зает от многофункционална зала, която ще може да бъде използвана за различни събития и ще бъде уникална за област Видин, посочи арх. Станиславов. А горното ниво в едната си част ще бъде устроено да отговаря на нуждите на еврейската общност, както и ще предлага възможности за разполагане на постоянни експозиции, допълни той.
Мартин Заимов, изпълнителен директор на Фонда за градско развитие, представи финансирането за реализацията на проекта."Голяма част от него е финансиране по Оперативна програма "Региони в растеж". Тази част, която е дългово финансиране, е да осигури бъдещи приходи, не толкова за връщане на тези средства, колкото за това мястото да живее. Финансирането към момента като разход е под 10 милиона - 59 процента са без лихва, а за 41 процента има лихва, защото е банково финансиране."
Приходите ще постъпват от дейността на кафенето, от продажбата на сувенири и от отдаването на залите под наем. Заемът ще се изплаща минимум 10 години. Първите 2 години е предвидено да се извърши реконструкцията и те ще бъдат гратисен период, обясни кметът Огнян Ценков.
В най-скоро време трябва да приключат всички процедури по подписването на договорите с управляващия орган - МРРБ, и проектът да стартира.
Кметът на Видин прогнозира, че в края на 2020 - средата на 2021 година синагогата ще бъде възстановена. Огнян Ценков поясни, че индикативната стойност на проекта е около 10 млн. лв., от които 85 процента ще са безвъзмездна финансова помощ, а останалите - кредит с много ниска лихва, за срок не по-малък от 10 години, при 2 години гратисен период, какъвто е срокът за реалното изпълнение на проекта. Видинският кмет изказа специална благодарност на регионалното сдружение "Шалом" за дарението, което организацията направи на Община Видин - сградата на Синагогата и терена, върху който е построена.
Идеята, посветена на връщането към живот на уникалната Синагога във Видин, е доста стара, още в далечната 1983 г. Сградата е символ на града, която не функционира като молитвен дом от 1950 година и спасяването й е въпрос на чест за видинчани и за българите, припомня историята й кметът Огнян Ценков. Възстановяването й е още по-актуално днес за България и за света, когато вече свободно разказваме как сме спасили 50 хиляди български евреи от ада на нацистките концлагери. Спасихме ги, защото в това усилие бяхме като един - народни представители, духовенство, писатели, обикновени хора, цар. Защото бяхме човеци. Затова и превръщането на видинската Синагога в културен център ще съхрани паметта за българската толерантност, за търпимостта между различните етноси у нас и ще бъде поклон пред паметта на жертвите на престъплението, което не бива да допуснем през ХХI век.
Каква е историята на Синагогата във Видин, какво представлява сградата и защо тя е уникален паметник на архитектурата?
Синагога във Видин е съществувала от началото на ХVI век до 1877 г., когато по време на руско-турската война е разрушена вследствие на бомбардировки от Калафат /Румъния/. Сградата е унищожена напълно от пожар. Останала без храм за своите религиозни обреди, през 1892 г. видинската еврейска община взема решение да построи молитвен дом. За строежа се събират дарения и заеми. Моторът на тази акция е председателят на еврейската община във Видин Нисим Соломон Коен. Помощ оказва и държавата в лицето на Седмото народно събрание. През 1894 г. внушителната сграда е завършена и тържествено осветена на 14 септември от главния равин в България д-р Мордохай Грюндвалд.
Архитектите на Синагогата са италианците Франческо и Фердинандо, олтарът е дело на чешкия скулптор Макс Верих. Изградена е на площ от 148 кв.м., с отлична акустика, електрическа инсталация, много полилеи, абажури, витражи, олтар с висока художествена ценност. Сградата е трикорабна, едноабсидна базилика с два притвора, галерия и четири кули. Видинската Синагога е възприемана като един от най-внушителните еврейски храмове в Югоизточна Европа и е вторият по големина в крайдунавските страни след храма в Будапеща.
След 1956 г., когато видинските евреи /наброявали тогава около 2 хиляди души/ се изселват в новата държава Израел, държавата слага ръка върху Синагогата. Превръщат я в търговски склад, оставят я без стопанин и започва нейното разрушаване и разграбване. Прозорците са изпочупени, от осветителните тела не е останало нищо, покривът е пропаднал. Едва личи надписът над вратата на иврит: "Това е дом за всички и за вечни времена". Една случайно хрумнала на местните управници идея за реставрация на храма стартира проект за превръщането й в концертна зала. През 1983 г. държавата отпуска 130 хиляди лева, които обаче стигат само за конструктивно укрепване и възстановяване на основите. Проектът пропада, парите се стопяват и обектът е "замразен". До днес на него не се работи. През 1996 г. собствеността на всички еврейски имоти във Видин - Синагогата, еврейското училище, еврейските гробища, много къщи в квартал "Калето", е възстановена на законните собственици - еврейската общност.
Преди година организация "Шалом" прехвърля собствеността й на община Видин под условия в следващите пет години да стартира възстановяването на Синагогата. Желанието на видинчани и на малцината останали в града ни евреи - само десет семейства, е сградата на Синагогата да бъде спасена. Днес, за съжаление, тя не може да изпълнява своите религиозни функции, да бъде действащ храм, разказват видинските евреи. Тя може обаче да съхрани паметта за видинското еврейство, към което принадлежат десетки известни български евреи и роденият във Видин Юлиус Маркус Пинкас, станал по-късно световноизвестен художник - Жул Паскин. Възстановяването на Синагогата като културен център "Жул Паскин" завинаги ще напомня на поколенията за спасяването на българските евреи, каза видинският кмет Огнян Ценков.
/АМ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 22:27 на 24.07.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация