site.btaНа днешния ден е пусната в експлоатация пътническата въжена линия „Сливен – Карандила“

На днешния ден е пусната в експлоатация пътническата въжена линия „Сливен – Карандила“
На днешния ден е пусната в експлоатация пътническата въжена линия „Сливен – Карандила“
Снимка: Кореспондент на БТА в Сливен Велина Василева/Архив

На днешния ден е пусната в експлоатация пътническата въжена линия „Сливен – Карандила“, припомня в блога си сливенската библиотека „Зора".

Първата копка е направена на 5 януари 1971 година, а тържественото откриване е на 20 март 1974 година. Дължината на линията е 1895 метра. Капацитетът е 270 души на час във всяка посока. Скоростта на въжената линия е 1,6 м/с. Времето, за което пътниците стигат от станция до станция е 20 минути. Най-високата точка на линията се намира на 987 метра надморска височина, което предлага на пътниците да наблюдават невероятна гледка към града и околностите. Проектант е архитект Методи Тотев. Съоръжението е изградено от българо-унгарското дружество „Интрансмаш“. Собственик на линията е общинското дружество „Пътнически превози“.

В края на 2023 г. започна мащабен ремонт на въжената линия за 3 369 500 лв. Той бе част от проекта на Общината „Интегриран проект за развитие на туризма и подобряване на културната и историческа инфраструктура в Община Сливен“. Направена бе подмяна на основното и резервно задвижвания, на транспортното и опъващото въжета, на всички седалки и хващачи, на сградните инсталации. Извършен бе ремонт на стълбовете по трасето, на ролковите батерии на стълбовете, на сградите на горна и долна лифтени станции, на покриви, подове и настилки, на фасадите. Въведена бе нова система за управление и контрол. Извършено бе конструктивно укрепване на долна лифтена станция. Бе осигурена достъпна среда, а след реновирането на съоръжението вече има възможност за закачване на велосипеди на седалките на лифта.

Ремонтираната въжена линия отново заработи в края на февруари 2025 г.

 

/БИ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 20:33 на 20.03.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация