site.btaЗапочна почистване на горски територии в Странджа по повод честванията на Седмицата на гората

Започна почистване на горски територии в Странджа по повод честванията на Седмицата на гората
Започна почистване на горски територии в Странджа по повод честванията на Седмицата на гората
БТА, снимка: Природен парк "Странджа"

Започна почистване на горски територии в Странджа по повод честванията 100 години "Седмица на гората". Това е традиционен празник на българската гора и на лесовъдите в България и се отбелязва всяка година през първата цяла седмица на месец април, съобщиха от Природен парк (ПП)"Странджа".

Съвместно със служители на Държавно горско стопанство "Кости" започнахме почистване и обновяване на мястото около чешмата, изградена в чест на академик Борис Стефанов. Чешмата се намира в землището на село Кости, община Царево. Почистихме натрупаните от години наноси от паднала шума, почва и смъкнат чакъл от минаващия наблизо черен път. Демонтирахме и изгнилите части от покрива на изградения до чешмата заслон. Предстои изграждането на нов покрив, се посочва в съобщението на ПП "Странджа".

Акад. Борис Стефанов е първият изследовател на странджанската растителност. Именно негови трудове в областта на ботаниката и фитоекологията доказват, че по отношение на растителността, Странджа е уникална планина не само за България, но и за целия Европейски съюз, тъй като на територията ѝ се срещат растителни видове, които не са разпространени никъде другаде. 

Тази година се честват и 30 години от обявяването на Природен парк "Странджа". Паркът е обявен през 1995 г., а със своите  116 054 ха е най-голямата защитена територия в България, която е над 1% от територията на страната. В същото време защитената територия е и една от най-интересните и богатите по отношение на биологичното разнообразие, като опазва не само уникални екосистеми и биоразнообразие, но съхранява и самобитния странджански фолклор, култура и историческо наследство.

/ТНП/

news.modal.header

news.modal.text

Към 21:25 на 15.03.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация