site.btaМинистерството на здравеопазването предлага нова наредба за здравословното хранене на учениците

Министерството на здравеопазването предлага нова наредба за здравословното хранене на учениците
Министерството на здравеопазването предлага нова наредба за здравословното хранене на учениците
снимка: БТА/архив

Министерството на здравеопазването (МЗ) предлага нова наредба за здравословното хранене на учениците. Проектът на наредбата е публикуван на сайта на МЗ за едномесечно обществено обсъждане.

В документа се предлага включване в менюто на учениците на пълнозърнести макарони, юфка, спагети и др., а предлаганите хлебни, тестени и картофени изделия да бъдат с ниско съдържание на мазнини, сол и/или захар. Осигуряването на зеленчуци и плодове при целодневното хранене да се извършва чрез ежедневно включване в менюто на най-малко общо 400 грама зеленчуци и плодове. Предлаганите пресни зеленчуци и плодове да бъдат според сезона, а консервираните - да не съдържат синтетични консерванти, подсладители и оцветители, се посочва в проекта на наредбата. Стерилизираните зеленчуци да бъдат с ниско съдържание на сол и мазнини, а стерилизираните плодове - с ниско съдържание на захар; изсушени плодове и зеленчуци да се предлагат в състава на многокомпонентни храни, предвижда още наредбата. Туршии да могат да бъдат включвани в менюто само през зимния сезон и предлагани само на обяд до един път седмично, а при целодневно хранене - до два пъти седмично.

Когато менюто включва предлагане на мармалад и конфитюр, се използват „мармалад от плодове“ и „конфитюр екстра качество“, се посочва още в проекта.

Приемът на мляко и млечни продукти при целодневното хранене да се осигурява чрез ежедневно включване в менюто на най-малко 400 грама кисело или прясно мляко и най- малко 35 грама сирене и/или кашкавал. Айрянът да се предлага без добавена сол или захар, се предвижда още в проекта на наредба. Не се допуска предлагане на прясно, кисело мляко и млечни продукти, съдържащи изкуствени подсладители, оцветители, консерванти, ароматизанти и имитиращи продукти.

Предлаганото месо да не е претърпяло друга обработка, освен охлаждане и по изключение -замразяване, като телешкото и свинското месо да са без видими тлъстини, сухожилия и кости, птичето месо да е без кожа, мляното месо да не е тлъсто, се допълва в проекта. Не се допуска предлагане на промишлено произведени месни заготовки -кайма, кебапчета, кюфтета, карначета, наденици.

В менюто се включва риба като основно ястие най-малко един път седмично при обедно хранене. Риба ще може да се предлага и като рибена чорба, и като компонент на сандвичи. Рибата трябва да е прясна, по изключение замразена и не се допуска предлагане на солена, пушена, сушена, маринована или консервирана по друг начин риба и хайвер. Не се допуска предлагане на миди, стриди, калмари, октоподи, раци, скариди и други нерибни хидробионти, се посочва в проекта.

В училищните бюфетите и в автоматите за закуски и напитки да не се предлагат пържени картофени и пържени зърнени изделия; екструдирани зърнени продукти с добавена мазнина; пържени ядки; пържени тестени изделия; захарни и шоколадови изделия, с изключение на шоколад; сладкарски продукти с високо съдържание на мазнини и захар; сухи супи и бульони, се допълва в проекта на наредбата.

С проекта на наредбата се регламентира, че изискванията трябва да се прилагат и в случаите, когато храна за организирано хранене на учениците се извършва чрез доставка на храни от обекти за производство на храни, извършващи дейност кетъринг.

 

/ВД/

news.modal.header

news.modal.text

Към 09:13 на 20.02.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация