site.btaМинистерството на здравеопазването предлага нова наредба за здравословното хранене на учениците


Министерството на здравеопазването (МЗ) предлага нова наредба за здравословното хранене на учениците. Проектът на наредбата е публикуван на сайта на МЗ за едномесечно обществено обсъждане.
В документа се предлага включване в менюто на учениците на пълнозърнести макарони, юфка, спагети и др., а предлаганите хлебни, тестени и картофени изделия да бъдат с ниско съдържание на мазнини, сол и/или захар. Осигуряването на зеленчуци и плодове при целодневното хранене да се извършва чрез ежедневно включване в менюто на най-малко общо 400 грама зеленчуци и плодове. Предлаганите пресни зеленчуци и плодове да бъдат според сезона, а консервираните - да не съдържат синтетични консерванти, подсладители и оцветители, се посочва в проекта на наредбата. Стерилизираните зеленчуци да бъдат с ниско съдържание на сол и мазнини, а стерилизираните плодове - с ниско съдържание на захар; изсушени плодове и зеленчуци да се предлагат в състава на многокомпонентни храни, предвижда още наредбата. Туршии да могат да бъдат включвани в менюто само през зимния сезон и предлагани само на обяд до един път седмично, а при целодневно хранене - до два пъти седмично.
Когато менюто включва предлагане на мармалад и конфитюр, се използват „мармалад от плодове“ и „конфитюр екстра качество“, се посочва още в проекта.
Приемът на мляко и млечни продукти при целодневното хранене да се осигурява чрез ежедневно включване в менюто на най-малко 400 грама кисело или прясно мляко и най- малко 35 грама сирене и/или кашкавал. Айрянът да се предлага без добавена сол или захар, се предвижда още в проекта на наредба. Не се допуска предлагане на прясно, кисело мляко и млечни продукти, съдържащи изкуствени подсладители, оцветители, консерванти, ароматизанти и имитиращи продукти.
Предлаганото месо да не е претърпяло друга обработка, освен охлаждане и по изключение -замразяване, като телешкото и свинското месо да са без видими тлъстини, сухожилия и кости, птичето месо да е без кожа, мляното месо да не е тлъсто, се допълва в проекта. Не се допуска предлагане на промишлено произведени месни заготовки -кайма, кебапчета, кюфтета, карначета, наденици.
В менюто се включва риба като основно ястие най-малко един път седмично при обедно хранене. Риба ще може да се предлага и като рибена чорба, и като компонент на сандвичи. Рибата трябва да е прясна, по изключение замразена и не се допуска предлагане на солена, пушена, сушена, маринована или консервирана по друг начин риба и хайвер. Не се допуска предлагане на миди, стриди, калмари, октоподи, раци, скариди и други нерибни хидробионти, се посочва в проекта.
В училищните бюфетите и в автоматите за закуски и напитки да не се предлагат пържени картофени и пържени зърнени изделия; екструдирани зърнени продукти с добавена мазнина; пържени ядки; пържени тестени изделия; захарни и шоколадови изделия, с изключение на шоколад; сладкарски продукти с високо съдържание на мазнини и захар; сухи супи и бульони, се допълва в проекта на наредбата.
С проекта на наредбата се регламентира, че изискванията трябва да се прилагат и в случаите, когато храна за организирано хранене на учениците се извършва чрез доставка на храни от обекти за производство на храни, извършващи дейност кетъринг.
/ВД/
news.modal.header
news.modal.text