site.bta Нивото на язовир "Огоста" край Монтана остава ниско, въпреки валежите от сняг и дъжд през декември

 Нивото на язовир "Огоста" край Монтана остава ниско, въпреки валежите от сняг и дъжд през декември
 Нивото на язовир "Огоста" край Монтана остава ниско, въпреки валежите от сняг и дъжд през декември
Снимка: Кореспондент на БТА в Монтана Цветомир Цветков

Въпреки дъждовете и снеговете, които паднаха в Монтанско и в Стара планина през декември, нивото на язовир „Огоста“ остава ниско за сезона, съобщиха от Областната управа в Монтана.

От възможен обем от 506 000 кубически метра вода в момента във водохранилището има 163 810 куб. м вода. По бреговете на язовира са се открили големи площи земя, на много места от водата са изникнали островчета, които се виждат веднъж на много години. В района на някогашното село Живовци от водата се е показала стара черква и стълбове от някогашен електрически далекопровод.

Язовир „Огоста“ е построен преди около 40 години, като на дъното му са останали две села – Калиманица и Живовци, чиито жители са били изселени в Михайловград (сега Монтана) и в Берковица. Язовирът е изграден с основни цели напояване на големи площи в регион Монтана – от градини край областния град до ниви в местността Златията край Вълчедръм и за да поема дъждовните води, които идват от склоновете на Стара планина към Монтана. В момента вода за напояване от язовира почти не се използва, но служи за годишен изравнител на валежите, тъй като поема дъждовните води и ги задържа в първия момент, а след това те се изпускат контролирано в река Огоста без да се създава опасност от наводнение по долното й течение.

При критичната ситуация с обилните валежи през юни 2023 година нивото на язовир „Огоста“ достигна 460 милиона кубически метра вода, тъй като повече от месец язовирът поемаше дъждовните води без да се изпускат прекалено големи количества и не се допусна наводнение от река Огоста, както и заливания в Монтана. 

/ТНП/

news.modal.header

news.modal.text

Към 00:31 на 05.01.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация