site.btaОколо 40 хиляди гости се очакват за тридневния празник на Еленския бут, съобщиха от Съвета по туризъм

Около 40 хиляди гости се очакват за тридневния празник на Еленския бут, съобщиха от Съвета по туризъм
Около 40 хиляди гости се очакват за тридневния празник на Еленския бут, съобщиха от Съвета по туризъм
БТА, Снимка: Местен съвет по туризъм в Елена

Около 40 хиляди гости се очакват за тридневния празник на Еленския бут, съобщи Стелиян Димитров, председател на Съвета по туризъм в Елена.

Празникът започва на 8 ноември вечерта, с традиционния концерт „Добре сте ни дошли!“ и ще продължи през почивните дни. В съботния ден от 11:00 часа ще е официалното откриване с молебен за здраве и приветствие от организаторите. На откритата сцена ще се изявят изпълнителите Кали, Радостина Николова, Галина Димитрова, Янко Неделчев, Виевската група, Фолклорен ансамбъл „Искра“ и самодейци. Предвидени са игри за всички възрасти, възстановки и дегустации.

От началото на септември всички хотели и къщи за гости в региона са резервирани, коментира за БТА Стелиян Димитров. Базата от 2500 легла в различните места за настаняване както в общинския център Елена, така и в стотиците села и махали наоколо е недостатъчна за желаещите да се включат в празника, затова получаваме запитвания за свободни места в съседните общини. И нашата информация, е, че там също местата се запълват, допълни той.

От векове в Еленския балкан стопаните произвеждат характерния деликатес, с който съхраняват месото от прасето след като го заколят на Димитровден. Тогава  в града се прибирали дюлгерите и зидарите, работили в странство. Прасето са заравяли в трап с жарава за да го сготвят,  а неговите бутове са осолявали за 45 дни. След този период бутовете се изваждат и се оставят да съхнат до следващата година на характерното за района атлантическо течение.

Според Димитров, точно въздуха от това течение, което минава през Испания, Италия и България, дава автентичния вкус на деликатеса. В Испания е хамон, в Италия е прошуто, в България е еленски бут. Според една от легендите по време на кръстоносните походи, през Еленския балкан минали рицари, които впечатлени от качеството на месото и възможността да бъде съхранявано за по-дълго време, пренесли технологията в Западна Европа, каза Димитров и допълни, че тази легенда се разказва в италианския град Парма, където също има традиционен фестивал на специфичния за региона продукт „Прошуто ди Парма“.

Еленският бут, като емблема на гастрономията за Балканския регион, е съхранена и се произвежда фабрично от четири еленски месопреработвателни фабрики. Първи е колбасарят Велислав Велев, към каузата се присъединяват Еленските балканджии, Трухчев и Елена -Еко мес. Четирите цеха ще се представят на собствени щандове по време на празника. Свои скари ще разкрият и други местни производители на месни деликатеси.

Според Димитров основният поминък в Еленския балкан е чистата храна и туризма, свързан с природата и забележителностите. Двете са неразривно свързани, затова нашите гости, освен сърдечно посрещане, ще могат да вкусят качествените продукти на мандрата в Елена, на винарската изба в село Марян, соковете от арония, къпини и касис, балканския мед на местните пчелари, сушените гъби и билки, брани от девствените гори в района.

През миналата година посетителите на фестивала са закупили над пет хиляди еленски бута, под различна форма - в разфасовки или като цял продукт, това дава увереност на местния бизнес, че върви по правилния път, с който утвърждава град Елена и селата около него като екологично чиста дестинация - нещо, което все повече се търси по света, посочиха от Съвета по туризъм.

/ТНП/

news.modal.header

news.modal.text

Към 21:07 на 26.12.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация