site.btaПроизводители от цялата страна ще участват в деветото издание на Фестивала на ореха в казанлъшкото село Голямо Дряново

Производители от цялата страна ще участват в деветото издание на Фестивала на ореха в казанлъшкото село Голямо Дряново
Производители от цялата страна ще участват в деветото издание на Фестивала на ореха в казанлъшкото село Голямо Дряново
Официални актове, Фестивал на ореха, Голямо Дряново, снимка: Кметство Голямо Дряново

Казанлъшкото село Голямо Дряново ще посрещне производители и занаятчии от цялата страна за деветото издание на Фестивала на ореха. Това става ясно от афиша за събитието, публикуван в официалната страница на кметството. Събитието ще е на 19 октомври и се организира под патронажа на Националната асоциация на производителите и преработвателите на черупкови плодове и с подкрепата на земеделския производител Георги Василев. 

За поредна година жителите и гостите на Голямо Дряново ще имат възможност да закупят био ядки, сирена, пчелен мед, керамика, дърворезба и други ръчно изработени стоки. Начало на фестивала ще даде представянето на кулинарна благотворителна изложба, след което ще започне и фолклорна програма с участие на клубове по народни танци и певчески групи. Пресъздадени ще бъдат народни традиции, а специални гости на празника ще са певиците сестри Диневи. 

През целия ден в Етнографски комплекс „Светилото“ посетителите на фестивала ще могат да разгледат изложби на художниците Румен Петков и Иван Гайдаров, както и мозайките на Станимир Чернев. 

Организатори на празника са Кметство Голямо Дряново и Народно читалище „Зора – 1902“. 

Орехът е в бита на жителите на Голямо Дряново от десетилетия. Именно там се е намирал най-старият орех на Балканския полуостров на възраст над 500 години, в чест на който през 1965 година е издадена пощенска марка, посочват от Община Казанлък на официалния си сайт. В селото се намира и един от най-големите орехови масиви от български сортове. 

/РН/

news.modal.header

news.modal.text

Към 07:13 на 24.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация