site.btaНад 36 хил. лева са приходите за пет месеца от посещения в пещера Добростански бисер край Асеновград

Над 36 хил. лева са приходите за пет месеца от посещения в пещера Добростански бисер край Асеновград
Над 36 хил. лева са приходите за пет месеца от посещения в пещера Добростански бисер край Асеновград
Снимка: Община Асеновград

В рамките на пет месеца от активния сезон пещерата Добростански бисер край Асеновград е посетена от около 5600 туристи и е генерирала приход в бюджета на Общинско предприятие (ОП) „Туризъм“ от над 36 хил. лв. Това е с около 15 хил. лева повече в сравнение с миналата година, съобщиха от общинската администрация на Асеновград. Обектът приема туристи ежегодно от 1 май до 30 септември.

Туристическият обект, разположен над село Добростан, затвори врати за посетители за този сезон. Причината е, че в условията на пещерата живеят колонии от прилепи и не е подходящо те да бъдат обезпокоявани през времето, в което зимуват там. 

Пещера Добростански бисер е била разгледана от посетители не само от цяла България, но и от чужбина – Япония, Русия, Украйна, Кипър, Италия, Германия, Испания, Румъния, Полша, Латвия, Турция, Израел, Тайланд, Гърция, Швейцария, Англия, Финландия, Нидерландия, Нова Зеландия, Бразилия, Аржентина, Китай, Индия, Мексико и Америка. Наблюденията на ОП „Туризъм“ са, че с всяка изминала година интересът към туристическата забележителност нараства.

Добростански бисер, известна също като Ахметьова дупка, не само съдържа красиви пещерни образувания, но измежду тях са разположени и т. нар. Синтрови езера. Легендите разказват, че в някои от тях има пещерни бисери. Пещерата е много лесно достъпна. С цел безопасност е монтирана метална стълба на входа. Със своите 727 м дължина тя е предизвикателство за приключенеца в туризма. Сред интересните подробности са и 15-метровата дълбочина на входния отвес, както и фактът, че за пръв път пещерата е проучвана през 1963 г., информираха също от Общината.

 

/БИ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 17:18 на 21.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация