site.btaГорнооряховското гърне, една от емблемите на кулинарията в Горна Оряховица, събра стотици хора на първия фестивал, посветен на ястието
Горнооряховското гърне, една от емблемите на кулинарията в Горна Оряховица събра стотици хора на първия фестивал, посветен на ястието. Тридневната програма започна с прожекцията на филма „Жилавостта на традициите“, създаден от екипа на Историческия музей в Горна Оряховица и възстановка на учениците от Средно училище „Георги Измирлиев“, наречена „Прочу се, прочу се Горна Оряховица“.
Това кулинарно творение на горнооряховчани има дълга история и е символ на жилавостта, изобретателността и практичността на предците ни. Организираме този първи фестивал с намерението той да стане традиция, каза при откриването на фестивала кметът Николай Рашков. Той припомни, че горнооряховчани са го измислили, за да не се изхвърля нищо от суровината на животното - от хубавото месо правели суджук и пастърма, а остатъците превърнали в гозба, достойна и за царска трапеза, защото ястието е богато на колаген и дава сили, допълни Рашков. Заместник- министърът на земеделието и храните доц. Деян Стратев поздрави инициаторите, организирали фестивала.
Местният колекционер и кулинар Христо Димов – Лучето събра ценители на горнооряховския деликатес пред своя щанд. Шеф готвачите Ивайло Иванов и Царина Цанева приготвиха осем гърнета с ястието, печени на бавен огън през нощта, от които бяха раздадени над 250 порции. Майсторлъшки мезета представи и шеф Станимир Радичев.
Богатата фолклорна програма на самодейните състави от региона продължава и утре, когато първото издание на Фестивала на горнооряховското гърне ще бъде закрит с нови кулинарни изненади и изпълнения на формация „Големите гайди“ и концерт на Петя Панева и Митко Денев.
/МК/
news.modal.header
news.modal.text